Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЩО? ДЕ? КОЛИ?
У КРИМУ СТРІМКО ЗРОСТАЮТЬ ЦІНИ
Постійний представник Президента України в АР Крим Володимир Хоменко висловив стурбованість ціновою ситуацією на споживчому ринку автономії.

Останнім часом тут окреслилась тенденція до зростання цін на продовольчому ринку і послуги першої потреби, «підскочили» ціни на бензин і пально-мастильні матеріали. Загалом підвищення цін на продовольчі товари від початку року становило 13,8% (за 2006 р. — 4,3%). На ринку непродовольчих товарів і послуг зросли ціни (тарифи) у сфері охорони здоров'я, освіти, транспорту, на пальне, утримання і ремонт житла, воду і каналізацію. «Збільшення цін значною мірою негативно позначається на купівельній спроможності громадян, знижує їхню соціальну самодостатність і можливість, призводить до невчасних розрахунків населення за енергоносії й послуги ЖКГ»,— зазначають у Представництві Президента України в Криму.
Особливу стурбованість викликає стрімке зростання цін впродовж останніх двох тижнів, яке деякі політики пов'язують із нестабільною політичною ситуацією в Україні. Проте якщо загалом у країні індекс інфляції за дев'ять місяців поточного року дорівнював 108,6%, то в АР Крим цей показник на 1,1% вищий. Коли ціни на продовольчі товари за цей період збільшилися в середньому по Україні на 12,4%, то по АР Крим зростання становило 13,8%. Володимир Хоменко переконаний, що, попри загальнодержавні тенденції, на формування регіональних цін можуть і мають впливати місцеві органи влади.

ВИЗНАЧЕНО ЛАУРЕАТІВ НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ
Лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2007 рік стала 87-річна англійська письменниця Доріс Лессінг. Її нагородили за роботи, присвячені відносинам між різними цивілізаціями та культурами. Як йдеться у мотивації, Лессінг — епічна письменниця, котра з притаманними їй «образністю, скептицизмом і запалом» вивчає проблеми поділу суспільства.

Доріс провела дитинство в Південній Родезії (нині — Зімбабве), що була тоді англійською колонією. Кілька її книжок стали своєрідною хронікою життя тамтешнього суспільства періоду апартеїду. Роман «Золотий щоденник» часто називають класикою феміністської літератури, а Лессінг наполягала на тому, що це лише один його аспект, що по суті його головна тема — права особистості в суспільстві, а не роль жінок у ньому.
Ім’я лауреата не згадувалося в списку ймовірних призерів. Фаворитами премії вважали американського письменника Філіпа Рота, італійського майстра красного письменства Клаудіо Магріса, американського артиста Боба Ділана, ізраїльського письменника Амоса Оза.
Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Альберт Ферт і Петер Грюнберг, які 1988 року незалежно один від одного зробили відкриття ефекту гігантського магнітоопору. Його ефект дає змогу створювати структури, в яких незначна зміна магнітного поля веде до значної зміни електричного опору системи. Це відкриття, яке в повідомленні Нобелівського комітету віднесено до сфери нанотехнології, знайшло практичне застосування під час розробки комп’ютерних жорстких дисків, що дозволило в останні роки значно зменшити їхні розміри і збільшити місткість. Перші системи прочитування інформації на основі ефекту магнітоопору було створено в 1997 році й вони швидко стали промисловим стандартом.
Альберт Ферт народився 1938 року, він — громадянин Франції, співробітник Університету Париж-11. Петер Грюнберг з’явився на світ у Німеччині (1939 р.). Він працює в дослідницькому центрі міста Юліх.
Лауреатом Нобелівської премії з хімії за 2007 рік став німець Герхард Ертль. Премію було присуджено за проведені ним дослідження хімічних процесів на твердих поверхнях. «Дослідження Ертля мають велике значення для хімічної індустрії й дали можливість краще зрозуміти, зокрема, динаміку процесів утворення іржі, принципи роботи паливних елементів і автомобільних каталізаторів»,— йдеться в прес-релізі Нобелівського комітету.
Починаючи з 2001 року, Нобелівська премія в кожній номінації становить 10 мільйонів шведських крон (цьогоріч ця сума еквівалентна 1,542 мільйона доларів). Урочиста церемонія нагородження відбудеться 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля. За традицією, король Швеції вручить нагороди в Концертному будинку Стокгольма, а потім в Блакитному залі ратуші відбудеться бенкет.
також у паперовій версії читайте:
  • ІРАКЦЯМ НІКУДИ ВТІКАТИ
  • РОСІЯ СТАНЕ МУСУЛЬМАНСЬКОЮ?
  • У ЧЕХІЇ ОБМІНЮЮТЬСЯ... ДОНЬКАМИ
  • У СПРАВІ «ЧОРНИХ ТРАНСПЛАНТОЛОГІВ» — ДОНЕЦЬКИЙ СЛІД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».