Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
КІНЕЦЬ СВІТУ СКАСОВАНО — БУДЕ ПАРАД ПЛАНЕТ
Кінця світу 23 грудня 2012 року, який нібито провістили давні майя, не буде. Про це заявив співробітник Національного автономного університету Мексики (УНАМ) Альфонсо Арельяно. Учений спростував поширені в езотеричних колах трактування деяких індіанських «пророцтв», передає УКРІНФОРМ з посиланням на AFP.

Фахівець пояснив, що на цю дату випадає кінець «нинішнього космічного циклу», як його собі уявляли в одній з найбільших доколумбових цивілізацій. Згідно з ієрогліфічними написами майя класичного періоду (III–IX ст. ст. н. е.), він розпочався 13 серпня 3113 року до нашої ери і має завершитися 23 грудня 2012 року. Ця обставина породила безліч псевдонаукових апокаліптичних спекуляцій. Хоч тексти, на яких вони ґрунтуються, є не пророцтвами, а записами, що оповідають про діяння місцевих правителів.
У знаменний день 23 грудня можна буде спостерігати астрономічний феномен надзвичайної краси — парад планет. Марс, Юпітер і Сатурн вишикуються в одну лінію, і, як стверджує вчений, «буде видно величезну «зірку». Таким чином, згідно з уявленнями про час стародавніх майя, розпочнеться новий 5125-річний цикл.

ДО ШКОЛИ — ЧЕРЕЗ КАНЬЙОН
Щодня майже 500 дітей, які живуть в селищі Майї в китайській провінції Юньнань, перетинають одне з найнебезпечніших місць над річкою — 200-метровий каньйон за допомогою металевого карабіна і мотузки, пристібаючись до троса. Інакше до школи не дістатися.
Наймолодшому учневі, який змушений у такий спосіб добиратися до місця навчання, всього чотири роки. Жителі селища кажуть, що чотирирічних зазвичай переправляють батьки, а самостійно діти починають ходити до школи в п’ятирічному віці. Тільки після резонансної телепередачі про небезпечне пересування дітей влада надала 100 тис. доларів на будівництво мосту, повідомляє Ananova.

ГЕТЬ СВІТЛОФОРИ І ДОРОЖНІ ЗНАКИ!
Влада німецького міста Бомте вирішила, що найкращим методом для підвищення безпеки руху в центральній частині міста є відмова від світлофорів і дорожніх знаків. Мер міста вважає, що тепер на території, де щодня проїжджають 13,5 тисячі автомобілів, водії і пішоходи матимуть однакові права.
Ідея відмовися від дорожніх знаків з метою підвищення безпеки на дорогах належить голландцю Гансу Мондерману. Схема називається «Shared Space» («Загальна територія»), і її підтримує ЄС. У голландському місті Драхтен уже прибрали всі світлофори, дорожні знаки, тротуари і таблички з назвами вулиць, завдяки чому кількість аварій значно зменшилася. Те, що це прижилося в Голландії, зовсім не означає, що вийде на добре в Німеччині»,— кажуть скептики, повідомляє Reuters.

ЖУВАЛЬНА ГУМКА, ЩО НЕ ПРИЛИПАЄ
Учені створили жувальну гумку, яка не прилипає до будь-яких поверхонь, її можна легко видалити з тротуару, взуття або одягу. Новий продукт є результатом дослідження властивостей полімерів, яке провели в університеті Брістоля. Комерційне виробництво гумки обіцяють розпочати вже в 2008 році.

МОБІЛЬНИЙ ЗВ’ЯЗОК НЕ ДЛЯ ДІТЕЙ
Уряд індійського штату Карнатакі заборонив користуватися мобільними телефонами особам, що не досягли 16-річного віку, оскільки це негативно впливає на здоров’я дітей. Крім того, мобільні салони не мають права продавати телефони підліткам, пише Утро. ру. Заборону пов’язують з результатами досліджень центру «Telecom Engineering Centre», які свідчать про уповільнення темпу розумового розвитку за частого користування стільниковим зв’язком у ранньому віці.

ГАЛЯВИНА НА ЛЕГЕНЯХ
Китайські хірурги, які оперували десятимісячну дитину з проблемами дихання, виявили, що на її легені росте... трава. Спочатку дитині поставили діагноз пневмонія, проте, не зважаючи на лікування, її самопочуття не поліпшилося. Діагноз у столичній лікарні, куди доправили дитину, був змінений на «піопневмоторакс» (рідкісна форма ускладнення пневмонії). Після тривалого лікування медикам усе ж не вдалося досягти позитивних результатів. І тоді лікарі зробили операцію.
«Ми були шоковані, коли виявили трисантиметрову травичку, яка росте на правій легені»,— сказав головний хірург. Лікарі видалили траву, і тепер дитина потроху одужує.
Батьки кажуть, що виявлена трава ідентична тій, яка росте в них у дворі, де дівчинка часто бавиться. Медики припускають, що насіння трави могло потрапити через ніс і респіраторну систему в легені, повідомляє Ananova.

ЩОПІВМІСЯЦЯ ЗНИКАЄ ОДНА МОВА
Про це йдеться в журналі «National Geographic». Дослідження провела група лінгвістів за підтримки Національного географічного товариства та Інституту мов, що опинилися під загрозою зникнення. Науковці виявили також, що з семи тисяч мов, якими нині послуговуються у світі, майже половина може вийти з ужитку до кінця сторіччя.
Фахівці назвали п’ять місць, де мови зникають особливо швидко. Це, зокрема, Східний Сибір, до якого належать деякі регіони Росії, Китаю та Японії і де вживають 23 мови.

Добірку підготувала Наталія ДЯДЬКОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ГОРМОН СНУ В БОКАЛІ
  • «КОМП’ЮТЕРЕ, КОМП’ЮТЕРЕ, СКІЛЬКИ МЕНІ ЖИТИ ЗОСТАЛОСЯ?»
  • ЖИТТЯ СЕРЕД ВАМПІРІВ
  • ФРУКТ ЩАСТЯ
  • ХОЧЕТЬСЯ ГОСТРЕНЬКОГО...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».