Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЛІКУВАННЯ, ДАВНІШЕ ЗА ЄГИПЕТСЬКІ ПІРАМІДИ
Існують методи лікування, які не лише не спричинюють дискомфорту, а й часто-густо приносять задоволення й приємні відчуття. Саме про них — бальнеотерапію (водолікування) та пелоїдотерапію (грязелікування) — ми ведемо розмову з людиною, яка очолює Київську міську бальнеогрязелікарню профспілок України — заслуженим лікарем Миколою Ткачовим.

— Більшість українців ще змалечку чули про родонові ванни Хмельника та куяльницькі грязі під Одесою. Невже й нині ці природні оздоровчі так само актуальні, як найновіші фармакологічні засоби, генна інженерія та витончені методи хірургічного втручання?
— Водолікування та грязетерапія — чи не найдавніші засоби відновлення здоров’я й сили людини. Напевне, першими оцінили оздоровчу й відновлювальну силу цих природних засобів первісні мисливці, які не лише полювали на звірину, а й спостерігали за їхньою поведінкою. Тож саме вони й мали запримітити, як поранений вовк чи шаблезубий тигр годинами просиджували у водоймищі, гоячи рани й недуги. Достеменно відомо: воїни Тутанхамона зцілювалися після виснажливих військових походів за допомогою грязьових ванн (аплікацій, як тепер кажуть), купалися у гарячих джерелах не лише для задоволення та поліпшення загального стану, а й для того, щоб швидше гоїлися рани, скоріше відновлювалися ушкоджені м’язи та кістки. Що ж стосується того, чи успішно конкурують вони з найновішими досягненнями медицини, скажу одне — без них важко уявити повноцінне лікування уражених органів та систем організму після травм, гострих та хронічних респіраторних хвороб, складних хірургічних операцій тощо.
— А де найкраще вимаститися, Миколо Федоровичу, на якому курорті?
— Для того щоб утворилася лікувальна грязь, потрібні особливі умови і довгі роки. Тому грязевих курортів не так уже й багато у світі. Поклади цінної лікувальної грязі є в Криму в районі Євпаторії. Найбільш відома група причорноморських озер — Сакське, Мойнакське і Чокразьке. Грязь із цих місць — сульфідно-мулова, вона містить сірководень і сірчисте залізо, окисли калію, кальцію, магнію, сірчано-калієву, сірчано-кальцієву солі, амоній. У складі грязі — 15 мікроелементів (свинець, йод, мідь, берилій, молібден, марганець, титан та інші), речовини біологічного походження (вуглевод, сірка, залізо, фосфор, кремній, азот), органічні речовини, схожі за структурою на жіночі статеві гормони (фолікулін, синестрол). Під Одесою функціонує чи не найзнаменитіший грязевий курорт України — Куяльник. Тамтешні грязі є сульфідними. Саме їх застосовуємо й ми у нашій лікарні.
— Чому саме куяльницьким грязям віддаєте перевагу?
— Лікувальні грязі є двох типів: мертві (вони не містять живих мікроорганізмів), як, наприклад, у Мертвому морі, вже згаданому мною Сакському озері) та живі (їх ще називають сульфідними). Так от, куяльницькі грязі належать до живих. Жива лікувальна грязь відрізняється від мертвої більшою цілющою силою, наявністю мікроорганізмів, їхньою активністю і можливістю застосовувати для порожнинного лікування. Тому грязь Куяльницької затоки — одна з найкращих у світі. Особлива привабливість грязелікування полягає в тому, що не обов’язково заради процедур їхати за тридев’ять земель. Цілком можна використовувати привезену грязь. Дослідження засвідчили, що суху грязь можна використовувати майже з таким же успіхом, як і свіжу. Слід лише розмочити її (бажано мінеральною водою) і підігріти.
— А чи показане грязелікування усім? Чи немає обмежень?
— Обмеження є. Пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями без чітких рекомендацій кардіолога пелоїдотерапія заборонена. На жаль, відомі випадки, коли хворі, які приховали свої проблеми з «мотором», після грязевих процедур дістали інфаркт. Справа в тому, що грязеві ванни або аплікації посилюють кровообіг, що далеко не завжди корисно для хворого серця. Те саме можна сказати і про теплові ванни з мінеральною водою.
— А як же тоді оцінювати вашу рекламу: мовляв, лікуємо гіпертонічну хворобу, атеросклероз коронарних артерій?
— Розважливо. Насамперед, хворі на такі серцеві недуги, перш ніж розпочати лікування, проходять у нас додаткове обстеження в кардіолога. Ми працюємо лише з гіпертоніками першої й другої стадії. Після інфаркту міокарду має минути щонайменше п’ять років, аби такому хворому були дозволені бальнеологічні чи пелоїдні процедури. Побутує думка, що такий самий період потрібен після видалення ракових пухлин. Утім уже кілька років ми допомогаємо жінкам, які були прооперовані з приводу мастопатії, вже за кілька місяців після хірургічного втручання. Завдяки різноманітним фізіотерапевтичним процедурам у нашій лікарні в таких пацієнток лімфообіг відновлюється майже повністю. А це означає — зникає біль, рука функціонує без жодних обмежень, і найголовніше — жінка почувається впевненіше та комфортніше. Хотілося б ще зауважити, що наша бальнеогрязелікарня пропонує понад 110 видів та методів лікування, які підвищують захисні властивості організму та сприяють виведенню радіонуклідів.

Інтерв’ю провів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • «СУФЛЕР» ЗАСТЕРЕЖЕ ВІД ІНФАРКТУ
  • ПІД КРИЛОМ АНГЕЛА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».