Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАУКА
ПРЕМІЙ ВИСТАЧАЄ, ЧЕРГА — ЗА ВІДКРИТТЯМИ

Відповідно до складеного 1895 року заповіту хіміка-експериментатора, бізнесмена й винахідника динаміту Альфреда Нобеля, щороку (починаючи з 1901-го) вручають, мабуть, найпрестижнішу з міжнародних нагород. Її присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи, великий внесок у культуру або в розвиток суспільства. До 1969 року премію вручали за номінаціями: фізика, хімія, фізіологія та медицина, література й сприяння встановленню миру в усьому світі (Нобелівська премія миру). 1968 року банк Швеції заснував (а 1969-го вперше присудив) на честь Альфреда Нобеля премію в галузі економічних наук — її премію тепер також називають нобелівською.

1.
У Нобелівської премії з’являється все більше конкурентів. До 2000 року існувала чітка градація: на першому місці — Нобелівська премія, що вивершувалася над усіма іншими — і авторитетом, і грошовим умістом. Трохи нижче за рангом йшла Премія японського фонду Кіото ($500 тис.). Було ще кілька премій, що вважалися своєрідними провісниками нобелівської, наприклад, медична нагорода Альберта Ласкера ($150 тис.). Близько 70% лауреатів цієї премії згодом ставали нобелівськими лауреатами. Існували нагороди, які відновлювали несправедливість стосовно деяких галузей наук, за різними причинами не згаданими у заповіті Альфреда Нобеля, приміром, знаменита Філдсівська медаль з математики. Попри скромну винагороду ($13 тис.), вона впродовж багатьох років є найпрестижнішою в цій галузі.
Потім Євросоюз усерйоз занепокоївся відставанням європейської науки від американської, а також «утиском» європейських учених з боку нобелівських експертів. ЄС заснував власну наукову нагороду — премію Декарта в мільйон євро відразу в кількох номінаціях. Щоправда, присуджують її не деяким ученим, а колективам зі спільних проектів — так Європейський Союз намагається підсилити інтеграцію власної науки. Далі додалася ще одна премія в мільйон євро. Її для вчених світу заснувала Фінляндія, називається вона «Мілленіум» і присуджується, як сказано в статуті, за «технологічні відкриття». По суті, ця премія багато в чому «перегукується» з нобелівською і Кіото.
Російські меценати не могли залишитися осторонь і вирішили щороку вручати російським і закордонним ученим ще по мільйону доларів, заснувавши «Глобальну енергію», а слідом за нею в Росії з’явився науковий «Тріумф» ($50 тис.). На цьому «преміальний ярмарок» не завершився.

2.
Академія наук і Міністерство освіти та науки Норвегії, а також Фонд Фреда Кавлі 10 вересня офіційно оголосили про заснування трьох нових наукових премій — в галузі астрономії, нанотехнологій та неврології. Кожні два роки за видатні досягнення в цих галузях присуджуватимуть по $1 млн.
Учений і філантроп Фред Кавлі народився в Норвегії, згодом емігрував до США й заснував там корпорацію, що постачала датчики для авіаційної й автомобільної індустрії. Компанія виявилася успішною. Кавлі продав її в 2000 році за $340 млн доларів. Цим коштом він заснував фонд свого імені, що фінансує кілька наукових інститутів у США та Європі.
Кавлі вважає, що його премія не конкуруватиме з нобелівською, а, певніше за все, слугуватиме доповненням до неї, охоплюючи галузі, в яких Нобелівську премію не присуджують. «Я вирішив підтримати три галузі науки: одна займається найбільшим, друга — найменшим, третя — найскладнішим»,— говорить Кавлі. Право висувати кандидатів на одержання премії мають директори та професори дослідних інститутів, самовисування заборонено. Для кожної галузі буде створено окрему комісію з провідних фахівців, що вибере гідних претендентів. Перших лауреатів оголосять в червні 2008 року. Вручати призи буде президент норвезької Академії наук. На церемонію мають намір запросити короля.
Порівняння двох премій неминучі, тому Кавлі пояснює, що «ми будемо сміливішими», маючи на увазі те, що нобелівськими лауреатами стають зазвичай літні вчені, яких нагороджують за досягнення, що мали місце багато років тому. «Адже сам Альфред Нобель один раз зізнався, що він хотів заохотити мрійників». Сподіватимемось, що премія Фреда Кавлі знайде лауреатів в Україні.

3.
Цього року до напрямів, за якими присуджують премії на кошти родини Нобелів, може додатися сьомий. Який — поки не відомо. Деякі спостерігачі припускають, що вона стосуватиметься сфери нині модних нанотехнологій. Про нововведення оголосить доктор Майкл Нобель, один із правнуків Альфреда Нобеля, водночас голова Товариства родини Нобелів. Як повідомляє сайт www.nanovip.com, премію від доктора Майкла Нобеля присуджуватимуть приватним особам і організаціям, діяльність яких значною мірою стимулювала або сприяла вирішенню «глобальної проблеми». Цієї премії можуть удостоїтися представники науки, бізнесу, політики, а також знаменитості, котрі привернули увагу світової громадськості до пошуку варіантів її вирішення. Перші лауреати нової нагороди будуть оголошені на початку 2008 року.

Григорій КОВТУН
також у паперовій версії читайте:
  • НІМЕЧЧИНА ВСТУПАЄ В КОСМІЧНУ ГОНКУ
  • ЗА ВРОЖАЙ ВІДПОВІДАТИМУТЬ... КОМАХИ
  • ЧИ ПОСТАРІШАЄ НАДВІРНА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».