Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ТАЄМНЕ БОМБАРДУВАННЯ
У пресі з’явились повідомлення про те, що ізраїльські літаки, які шостого вересня пролетіли над територією Сирії, насправді здійснили бомбардування таємного ядерного складу, створеного за участі Північної Кореї. Така сама інформація надійшла з анонімних урядових джерел в Єрусалимі, Вашингтоні і Лондоні.

Три тижні тому здавалось, що цей невинний інцидент є цілком вичерпаним. Ізраїльські літаки справді порушили сирійський повітряний простір і щось скинули на пустирі. Преса ніяк не могла визначити, що саме: додаткові баки для пального чи макети зброї. Останнім часом впливові західні газети, такі як американські «Нью-Йорк таймс» і «Вашингтон пост», британська «Таймс» й ізраїльська «Хаарец» — оприлюднили деталі цієї події, які могли б стати основою сценарію шпигунського фільму.
Чотирнадцятого серпня у Дамаск прибула делегація Північної Кореї на чолі з міністром зовнішньої торгівлі Рім Куонг Маном. У підсумковому комюніке зазначено: «Сторони дійшли порозуміння щодо співпраці у сфері торгівлі, наукових досліджень і технологій». Жодних подробиць переговорів їхні учасники не повідомили.
А третього вересня у сирійський порт Тартус прийшов корабель під північнокорейським прапором, який, за документами, доставив будівельні матеріали. Але, як підозрює ізраїльська розвідка, насправді це були ядерні матеріали, продані або передані на зберігання сирійцям.
Дружба комуністичної Кореї і Сирії сягає ще тих часів, коли двома країнами правили батьки нинішніх лідерів — «великий вождь» Кім Ір Сен і президент Хафез Асад. Весь сирійський арсенал — сто ракет середнього радіусу дії «Скад», оснащених головками з хімічними зарядами,— вироблено в Кореї.
І ось уночі п’ятого вересня з аеродрому в Ізраїлі стартує ескадрилья винищувачів F-15 і F-16 з підвішеними бомбами вагою п’ятсот фунтів. Після опівночі вони перетинають сирійський кордон і лише тоді дізнаються про ціль, яку треба вразити. Нею є фіктивний центр ядерних досліджень над Євфратом, де, як підозрює «Моссад», розміщено склад північнокорейських ядерних матеріалів. Дехто з аналітиків вважає, що через певний час їх переправлять в Іран, який кілька років відкрито реалізує ядерну програму.
Хай там як, але операція завершилась успішно, що підтверджено інформацією з ізраїльського супутника «Офек-7», який кожні 90 хвилин надсилав з космосу знімки розбомбленого осередку. За всіма ознаками, наліт готувався ще з весни, коли «Моссад» попередив прем’єра Ехуда Ольмерта, що Сирія шукає каналів співпраці у сфері ядерних технологій з Пхеньяном.
Після нальоту Сирія протестувала, але підтвердила, що «жодних руйнувань не сталось», бо її протиповітряні сили змусили ізраїльські винищувачі скинути бомби в пустелі без жодної шкоди для інфраструктури. У Пхеньяні також спростували інформацію про складування ядерних відходів.
Про план бомбардування знали лише троє членів уряду: прем’єр Ольмерт, міністр оборони Ехуд Барак і міністр закордонних справ Ціпі Лівні та американці, які мають бази в Туреччині і могли помилково напасти на ізраїльські літаки.
Ні ізраїльська армія, ні уряд країни спочатку жодним чином не відреагували на спекуляції навколо нальоту. Однак за кілька днів відомий політик — колишній і, можливо, майбутній прем’єр Ізраїлю — Біньямін Нетаньяху заявив, що брав участь в обговоренні деталей операції і привітав прем’єра Ехуда Ольмерта з успіхом після її завершення.
Чимало політиків в Ізраїлі заявили, що балакучий Нетаньяху жертвує державними інтересами на догоду власним. Це змусило його радників виправдовувати шефа, який «у телеінтерв’ю не мав на увазі якусь конкретну операцію». Тим часом у пресі з’явились повідомлення, що ізраїльський спецназ в околицях сирійського ядерного центру взяв проби повітря і ґрунту. Тож поступово таємне стає явним.
На прес-конференції президента США Джорджа Буша журналісти кілька разів ставили запитання про цей інцидент, але він відмовився дати пояснення. Проте коли американського міністра оборони Роберта Гейтса попросили прокоментувати цю подію, урядовець зазначив, що вона може становити «серйозну проблему», тож адміністрація президента Буша уважно спостерігатиме за розгортанням ситуації.
також у паперовій версії читайте:
  • НОР’ЄГУ ЧЕКАЮТЬ У ФРАНЦІЇ
  • КОНФЛІКТНА ХУСТКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».