Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ДИПЛОМАТИЧНИЙ НАПАД НА ПРО
Минулого тижня американські експерти вперше відвідали орендовану Росією радіолокаційну станцію в азербайджанській Габалі поблизу кордону з Іраном. Відповідну пропозицію Джорджеві Бушу Володимир Путін висловив ще в липні під час саміту «великої вісімки». Незабаром державний секретар США Кондоліза Райс заявила, що Вашингтон вивчатиме можливість спільного використання Габалінської радіолокаційної станції.

Оптимісти вважали, що таким чином можна буде пом’якшити критику з боку Кремля з приводу близької перспективи розміщення американських систем протиракетної оборони на території Польщі та Чехії. Відповідь Росії на цей проект не забарилася: нею став потужний вибух вакуумної бомби. Крім того, Кремль відновив польоти літаків стратегічної авіації, спроможних нести на борту ракети з ядерними боєголовками.
Тому, незважаючи на пропозиції Москви спільно використовувати Габалінську станцію, Білий дім не відкинув план побудови радіолокаційних станцій у Польщі та Чехії. Поки що тривають торги з приводу ціни, яку Вашингтон готовий заплатити Варшаві та Празі за реалізацію проекту, який не має широкої суспільної підтримки в цих країнах. Зокрема, комуністична партія Чехії та Моравії, яка має третю за чисельністю фракцію в національному парламенті, готується організувати символічну блокаду військового полігону Брди за 90 кілометрів від Праги, де планується розмістити радар американської системи протиракетної оборони. У Польщі набирає обертів виборча компанія, тож опоненти братів Качинських вважають позачергові вибори своєрідним плебісцитом щодо розміщення американських ракет, хоча насправді це питання вже фактично вирішене.
Тимчасові перешкоди можуть виникнути лише в Сполучених Штатах, як відомо, Конгрес обмежив фінансування програми побудови баз протиракетної оборони на території Польщі та Чехії. Однак провідні кандидати на посаду президента США від Демократичної та Республіканської партії зрештою підтримали «протиракетний план», адже його реалізація — це ласий фінансовий шматок для провідних фірм американського військово-промислового комплексу, апетит якого не вдасться вгамувати мільярдами доларів, вже витрачених на розгортання «першого ешелону» американської системи протиракетної оборони, розміщеної на Алясці.
Зазначений сегмент ПРО, за офіційною версією, має перехоплювати північнокорейські ракети. Але останні можуть позбутися ядерних боєголовок, адже 27 вересня 2007 року в Пекіні розпочався шостий раунд шестисторонніх переговорів з ядерної проблеми Північної Кореї. Відповідно до досягнутих у лютому домовленостей КНДР у липні зупинила свій єдиний ядерний реактор у Йонбені. Цей факт підтвердили експерти Міжнародного агентства з атомної енергії. Пхеньян натомість отримав 50 тисяч тонн мазуту. Тому привід нервуватися у зв’язку з ПРО на Алясці мають Росія та Китай. Не дивно, що Москва та Пекін стають дедалі ближчими військовими союзниками. Загалом дипломатичний напад на проект розширення американської системи протиракетної оборони виявився невдалим. За цих обставин ситуація стає прогнозованою лише у своїй непередбачуваності.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ТС-С-С...
  • ЧИ БУДЕ ТРУБОПРОВІД?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».