Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПОЧАЛИ «ПО-СПРАВЖНЬОМУ»
Найдорожча і, можливо, найзапекліша виборча кампанія в історії Сполучених Штатів почалась. За рік вона може завершитись боротьбою двох гігантів — демократа Гілларі Клінтон і республіканця Рудольфа Джуліані.

На початку осені (3 вересня) Америка традиційно відзначає День праці. Вважається, що від цього дня виборча кампанія починається по-справжньому і переходить у вирішальну фазу, точніше — це перша з таких фаз, бо спочатку кандидати мають добитись висунення від своїх партій на виборах у листопаді 2008 року. Цьогоріч деякі штати наввипередки змагаються, хто першим організує праймеріз, попередні вибори. Можливо, штат Айова організує їх у грудні, а у лютому обидві партії знатимуть свого висуванця.
Це вимагає від політиків подвійних зусиль і чимало грошей. Вже тепер вони зібрали понад чверть мільярда доларів. За попередніми оцінками, загальна сума витрат кандидатів у президенти вперше в історії перевищить мільярд доларів.
Від початку кампанії
з-поміж демократів лідерство утримує сенатор із Нью-Йорка Гілларі Клінтон. Колишня перша дама, хоча і не володіє природним чарівним даром свого чоловіка і є, певніше за все, слабким, ніж сильним оратором, уособлює, головним чином, ностальгію виборців за «золотим часом» її чоловіка.
Проте на лівому фланзі Клінтон має серйозних суперників: 46-річний сенатор з Чикаго Барак Обама вважається «вундеркіндом» Демократичної партії. Народжений на Гавайях мулат, який багато років виховувався в Індонезії, є сильним оратором і має неабияку підтримку людей від шоу-бізнесу. Дотації на його кампанію внесли такі відомі особистості як Том Хенкс, Опра Вінфрі, Холлі Беррі та Джордж Клуні. Поки що Обама зібрав більше грошей, ніж Клінтон (57 і 51 млн доларів відповідно).
Обама та інший впливовий демократичний політик Джон Едвардс, котрий намагається зайняти нішу «захисника бідних», атакують Клінтон за її досвід, за те, що вона уособлює «старий політичний світ». «Хіба це зміна? Політику розподілу країни на спеціальні групи інтересів ми мали у Вашингтоні до президентства Буша»,— обурюється Обама, виступаючи на мітингах зі звинуваченнями Гілларі та її чоловіка.
Одначе поки Клінтон не дошкуляють дрібні помилки і непорозуміння. Два тижні тому вона сказала: «якщо на Америку знову протягом найближчого року нападуть терористи», то вона буде єдиним «досвідченим і твердим» кандидатом від демократів, аби перемогти кандидата від республіканців. Едвардс і Обама звинуватили її, обурюючись, в тому, як вона може використовувати з політичними цілями ймовірність нападу на США. Та рейтинги Гілларі навіть не похитнулись. Нещодавно в американських засобах масової інформації прокотився скандал із одіозною персоною Норманом Нсу, котрий 15 років тому був засуджений за обман клієнтів кампанії Клінтон. Коли справу оприлюднили, Гілларі віддала його гроші на доброчинні цілі.
Проте Нсу не лише виписував Клінтон свої чеки, він також збирав гроші в інших людей на її кампанію, серед них був такий собі бідний, як церковна миша, листоноша з Каліфорнії, який дав демократам 200 тисяч доларів, а пані Клінтон — 45 тисяч. Звідки у нього гроші — не відомо.
Але і цей скандал не зашкодив Гілларі, можливо тому, що Нсу давав гроші також Обамі, а Едвардс мав неприємну пригоду зі скандальним правником з Мічигану.
Праві стратеги переконані, що їм доведеться вступити у битву з Гілларі Клінтон. Хто має стати на боротьбу з нею? До останнього часу таким кандидатом видавався Руді Джуліані, колишній мер Нью-Йорка, що прославився рішучою боротьбою зі злочинністю й керівництвом міста після нападу бойовиків 11 вересня 2001 року. Одначе Джуліані, а також інші провідні політики-республіканці — Мітт Ромні, колишній губернатор Массачусетсу, та шанований ветеран В’єтнаму сенатор Джон Маккейн — не викликали ентузіазму консервативних виборців. Вони або епатували в особистому житті (Джуліані), або мали не досить тверду позицію до проблем абортів (Ромні й Джуліані) чи нелегальних іммігрантів (Маккейн).
Тепер для консервативних виборців з’явився відповідний кандидат — Фред Томпсон, колишній сенатор, більше відомий як актор. Штаб Томпсона стилізує його під «нового Рейгана» — «справжнього американського» кандидата з Півдня, захисника низьких податків і права на зброю, ненависного лібералам та іммігрантам. Та поки Томпсон не вступає у безпосередні дискусії з опонентами, бо не вважає себе цілковито підготовленим до таких сутичок.
А може, стомлена політикою Америка, де президента-республіканця підтримує лишень 36 відсотків населення, висуне незалежного кандидата? Востаннє такий претендент серйозно втрутився у боротьбу 1992 року. Тоді Білл Клінтон переміг Джорджа Буша-старшого за допомогою популіста Росса Перо, який здобув майже 20 відсотків голосів виборців.
«Вступ у боротьбу такого кандидата за рік до виборів буде складною справою. Але це в змозі зробити Майкл Блумберг, популярний мер Нью-Йорка. Якщо на поле битви додасть принаймні з півмільярда, він зможе чимало змінити на цих виборах»,— вважає Енді Александер, керівник Вашингтонського представництва групи газет «Cox».

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • КОСМЕТИЧНЕ КОРЕГУВАННЯ ПОЛІТИКИ
  • СИН ПІДІЙМАЄТЬСЯ ВГОРУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».