Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
«ТРИМАЙ ЗЛОДІЯ!»
УЧАСНИКИ МАЙБУТНІХ ВИБОРІВ ГОТУЮТЬСЯ ДО БОРОТЬБИ З МАСОВИМИ ФАЛЬСИФІКАЦІЯМИ
Відомо, що коли хтось волає: «Тримай злодія!», то саме він може виявитися цим самим злодієм. У політиці цей принцип спрацьовує стовідсотково. Однак дехто, ніби за інерцією, продовжує «вестися» на подібну «відвертість».

Пригадуєте, як торік напередодні березневих парламентських виборів практично усі більш-менш солідні політичні сили говорили про можливі фальсифікації? Цим самим вони готували собі, так би мовити, місце для маневру після всенародного волевиявлення за принципом: якщо не пройшов, можна ще потягатися у судах.
У другій половині березня 2006 року здавалося, що судитимуться усі сорок з гаком партій та блоків, так активно вони викривали один одного у потенційному фальшуванні. Однак вибори минули і кількість охочих поспілкуватися зі служителями Феміди різко скоротилася. Більше того, з лексикону провідних політичних гравців зникло таке поняття, як суд. Звичайно, до певного часу...
Нині ситуація нагадує тодішню. Бо чим ближче до часу «Ч», тим голосніше лунають застереження про можливі фальсифікації, а то й зрив виборів як таких. Скажімо, цими днями про це заговорив Прем’єр-міністр Віктор Янукович. Перебуваючи на Дніпропетровщині, глава уряду повідомив про провокації, які готують його політичні опоненти з метою зриву виборів Верховної Ради. Причому небезпеку він угледів в округах, де Партія регіонів має переважну підтримку виборців, йдеться, буцімто, про Крим, Запорізьку, Луганську та Донецьку області.
«Ми стали в останні дні одержувати інформацію про те, що готуватимуться провокації на виборах, і вони (опозиція.— Авт.) робитимуть усе, аби зірвати вибори, тому що соціологія доводить, що вони сильно програють»,— сказав Янукович. Зокрема, за його словами, відповідно до інформації, що надходить від членів окружних виборчих комісій, політичні супротивники ПР інструктують своїх представників у виборчих комісіях, аби ті не підписували протоколи голосування, що спричинить визнання недійсними вибори у цих округах і подальші тривалі судові розгляди.
Певна річ, що законослухняний Віктор Янукович запевнив співвітчизників, мовляв, він звернеться до правоохоронних органів і прокуратури для того, щоб вони розглянули цю «тривожну інформацію». А заразом він воліє обговорити це з Президентом Віктором Ющенком.
Ніби навздогін Прем’єровим «викриттям», побачила світ спеціальна заява Партії регіонів, де соратники глави уряду заявляють про готовність переглянути свою участь у дострокових виборах, якщо не будуть припинені провокації з боку опонентів. «Коли цинічні провокації наших опонентів, що посиленими темпами готуються до масштабних фальсифікацій народного волевиявлення, триватимуть, Партія регіонів готова переглянути питання своєї участі в дострокових парламентських виборах»,— йдеться в документі.
Далі більше. Заява містить нотки, котрі уже три місяці лунають з вуст «молодших братів» ПР по коаліції — комуністів і, особливо, соціалістів. Вибори-2007 вони називають авантюрою, а їхні потенційні результати — такими, що «визначені представниками Банкової».
Ніби у відповідь на подібні звинувачення, представники «Нашої України — Народної самооборони» цими днями оприлюднили власні версії можливих фальшувань. Так, за словами заступника керівника Луганського виборчого штабу пропрезидентського блоку В’ячеслава Серпокрилова, згідно з виборчими списками в обласному центрі живуть 435 виборців, чий вік перевалив за 100 років. Причому деяким громадянам по 114–122 роки. Та не вірять у таке довголіття представники пропрезидентської сили, що ти тут зробиш...
Окрім «виборчих довгожителів», повідомив Серпокрилов, виявлено також понад 65 тисяч «двійників». У регіональному штабі «НУ — НС» вважають, що це — не випадковість, а спеціальна підготовка до фальсифікації майбутнього волевиявлення.
Цікаво, що на цьому тлі знову активізувалися так звані «малі партії», тобто ті, що не були представлені у Верховній Раді п’ятого скликання. Приміром, спікер парламенту четвертого скликання й один із претендентів на так звану «золоту акцію» у новій ВР, Володимир Литвин не виключає: невдовзі на Україну можуть очікувати ще одні вибори, причому разом із президентськими.
Крім того, він припускає, що після позачергових виборів-2007 почнеться хвиля дострокових виборів на місцевому рівні: «Я проти того, щоб країну безперервно колотило,— запевняє Володимир Михайлович. Проте, судячи з настроїв, які домінують нині у політичному середовищі, можна прогнозувати, що відразу після завершення парламентських виборів розпочнеться виборча кампанія до органів місцевого самоврядування». На його думку, в серії позачергових місцевих виборів буде зацікавлена політична сила, яка здобуде найкращий результат на нинішніх виборах до Верховної Ради, щоб закріпити свій успіх. «Позачергові вибори до місцевих рад також будуть своєрідною підготовкою до наступних президентських»,— резюмує Литвин.
Хоча дехто вбачає репетицію президентської кампанії в нинішніх «великих перегонах», скажімо, лідер ще одного «центристського» блоку Людмила Супрун. Цього тижня вона зробила несподівану, як для сьогодення, заяву. Виявляється, очолювана нею політична сила визначилася щодо своєї участі у... президентських виборах. «Після завершення нинішньої кампанії ми проведемо об’єднавчий процес і висунемо кандидатуру на посаду глави держави»,— обіцяє пані Супрун.
Сміливо, якщо врахувати, що до виборів Президента залишається понад два роки. Хоча, стоп! Володимир Литвин, пригадується, також натякав на можливість своєї участі у «битві» за перше крісло в державі. Тенденція?
Цікаво, що Людмила Супрун чимало говорить про можливі фальсифікації, але за її тональністю можна зрозуміти, що «воювати» у майбутніх судових тяганинах вона буде з усіма. Тобто як із коаліційними силами, так і з НУ — НСом і БЮТом. Супрун тепер говорить про те, що чимало представників виборчих комісій відмовляються від своїх посад, протестуючи проти «грошових пропозицій» впливових партійних представників. За її інформацією, можуть бути застосовані такі технології, як підміна протоколів і знищення бюлетенів.
Власне, про те саме політичні аутсайдери говорили торік, але усі судові розбірки тоді завершилися великим пшиком. А от чим закінчиться вересневе свято демократії, навіть подумати страшно. Тож дочекаємося?..

Руслан ІВАНІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ДВОПАЛАТНИЙ «ТЯГНИШТОВХАЙ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».