Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЗАХИСТ ГРОМАДЯН ПОХИЛОГО ВІКУ

У редакційній пошті зустрічаються різні запитання наших читачів. Одні цікавляться, чи мають пільги ті, кому за 80, 90 років, інші запитують, а кого віднести до людей похилого віку? Ще інші вважають себе ветеранами праці, а от органи праці й соціального захисту відмовляються видавати їм відповідні посвідчення на законних підставах.

Отже, розберемось у цих проблемах. Почнемо з останнього запитання. Скарги виникають через те, що є певні розбіжності стосовно того, кого вважали ветераном праці в радянський період і тепер. Тому це питання потребує детальнішого роз’яснення.
Ветеранами праці нині вважаються пенсіонери, які мають стаж роботи: 40 років — для чоловіків і 35 — для жінок. Цей статус надається також громадянам, котрим пенсії призначено на пільгових умовах: тим, хто одержав за радянського часу медаль «Ветеран праці», інваліди І і ІІ груп, які мають пенсію по інвалідності (якщо їхній стаж роботи становить не менше 15 років).
Багато хто цікавиться, які пільги мають ветерани праці. Відповідно до законодавства вони мають право після виходу на пенсію користуватися поліклінікою, до якої були прикріплені під час роботи. Їм надається право на першочергове безплатне зубопротезування, санаторно-курортне лікування, щорічне медичне обстеження і диспансеризацію із залученням потрібних спеціалістів. Свою щорічну відпустку вони можуть використовувати в будь-який зручний для них час, а також мати додаткову (до двох тижнів на рік) відпустку без збереження заробітної плати.
Ветерани праці мають переважне право на забезпечення житловою площею (якщо потребують поліпшення житлових умов), на відведення земельних ділянок на індивідуальне будівництво і одержання позики для цієї мети, причому особи, котрі мають цей статус, звільняються від плати за землю. Як і всі люди літнього віку, вони мають право на безплатний проїзд усіма видами міського транспорту.
До речі, до категорії людей літнього віку належать чоловіки віком 60 і жінки віком 55 років і старші, а також особи, котрим залишилось півтора року до пенсії.
Люди похилого віку мають право на працю так само, як і молоді. Законом заборонено звільняти з роботи або відмовляти в прийомі на роботу тільки за мотивами віку. Вони мають право на пенсію (чоловіки за наявності страхового стажу 25 і жінки — 20 років). Пенсію працюючим пенсіонерам виплачують у повному обсязі. Якщо людина не має права на пенсію, їй надають державну соціальну допомогу.
Громадян похилого віку безплатно або на пільгових умовах забезпечують протезами, слуховими апаратами, зубопротезуванням.
Самотні громадяни похилого віку мають додаткове право на піклування, якщо потребують постійного догляду. Вони звільняються повністю або частково від сплати земельного податку або орендної плати за землю, а також мають першочергове право на встановлення домашнього телефону.
Цим громадянам не треба додаткових посвідчень, достатньо паспорта чи пенсійного посвідчення.
Нашим законодавством не передбачено жодних додаткових прав і пільг громадянам, котрі подолали 80, 90-річний рубіж. Вони користуються тими самими правами і пільгами, якими користуються люди похилого віку і які передбачені в Законі України «Про основи соціальної захищеності ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні». За наявності ресурсів органи місцевої влади подекуди з власної ініціативи матеріально підтримують тих, кому за 80, 90 і 100 років.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОДБАЙТЕ ПРО СЕБЕ САМІ
  • КОЛИ ПРАЦІВНИК ЗВІЛЬНЯЄТЬСЯ З ДОТАЦІЙНОГО РОБОЧОГО МІСЦЯ
  • ЧИ МАЮ ПРАВО НА ВЛАСНЕ БАЖАННЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».