Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РЕМОНТ ЗАМІСТЬ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ
Два мільярди доларів має намір витратити ООН на ремонт своєї резиденції. Зі стін зникне азбест, з’являться енергозберігаючі лампочки тощо.

Конкурс на відновлення будівлі Організації Об’єднаних Націй в Нью-Йорку виграла шведська фірма «Skanska». Ремонт, про який чимало говорилося, почнеться на початку 2008-го і триватиме вісім років. На цей період приблизно тисяча осіб працюватиме в орендованих приміщеннях.
«Це — найскладніший проект цього типу в світовому масштабі»,— переконаний Майкл Альдерштайн, який контролюватиме хід ремонту. Він — архітектор із досвідом: у його доробку реконструкція мавзолею Тадж Махал у Індії, ботанічного саду в Нью-Йорку і музею на Елліс Айсленд, куди до початку ХХ ст. прибували кораблі з емігрантами. З резиденції Альдерштайн хоче зробити сучасну, екологічну будівлю з енергозберігаючим освітленням, а для поливання рослин використовуватимуть дощову воду.
Колишній член комітету з прав людини ООН професор Роман Вєрушевський вважає, що будинок вже багато років не відповідає вимогам безпеки та й жодним іншим стандартам.
Головну резиденцію ООН збудовано у 1951—1952 роках. Відтоді мало що тут змінилось. На стінах — азбест, протікає дах, а взимку у приміщенні, де працює генеральний секретар, втрачається 25 відсотків тепла.
Службовці розповідають про іржаві труби, штукатурку, що падає зі стелі. У будівлі немає системи протипожежної безпеки, загрозу становлять навіть старі електричні дроти. «Це — курник порівняно з палацами, якими є будинки Європейської комісії у Брюсселі чи Ради Європи у Страсбурзі»,— переконує пан Вєрушевський.
Вартість перебудови оцінюється майже у 2 мільярди доларів, але противники ремонту переконані: остаточна вартість робіт може бути набагато більша. Іспанська газета «Ель Паіс» вважає, що ця сума може сягнути навіть восьми мільярдів доларів.
Критики запитують: чи ООН не має більшої потреби, як ремонт власної резиденції? Лише місія у Дарфурі може коштувати ті ж два мільярди доларів, таку саму вартість має весь річний бюджет організації. «Витратити великі гроші на одну будівлю, тоді як стільки людей помирає, а країни Африки, щоб отримати мінімальну допомогу, мають долати хащі бюрократичних обмежень?»,— таке запитання ставлять більшість оглядачів.
Ідею ремонту критикує також американський мільярдер Дональд Трамп, який переконаний, що його можна зробити значно дешевше. «Цей курйозний задум несе сором нашій країні. Ремонт має коштувати 700 мільйонів доларів. Я готовий посперечатись, що вся ця затія коштуватиме щонайменше три з половиною мільярда доларів»,— сказав він в інтерв’ю газеті «Нью-Йорк Дейлі Ньюс». Преса нагадує, що 50 років тому будівництво резиденції Організації Об’єднаних Націй коштувало 65 мільйонів доларів.
Така організація як ООН вимагає певного рівня представництва включно з відповідною резиденцією. Сюди приїжджають лідери держав світу і якщо заощаджувати, то зустрічі можна проводити і в наметах, але чи це правильне рішення?
Відкритість й критика ремонту будівлі, безперечно, сприятиме прийняттю оптимального рішення.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЯ ВСТУПИЛА У ВИБОРЧИЙ ЦИКЛ
  • ПАКИСТАНСЬКИЙ КОМПРОМІС
  • ВІЙНА ВБИВАЄ ЖУРНАЛІСТІВ
  • НАРКОБАРОН ПІД ВАРТОЮ
  • НАЙПОТУЖНІША АВІАБОМБА — У РОСІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».