Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
У СМІТТЄОБЛОЗІ
Нещодавні свята привернули увагу мешканців Сум до зовнішнього вигляду вулиць, дворів, місць відпочинку. Вкотре виявилися відчутні недоопрацювання у цьому. Більш-менш лад наведено біля адміністративної споруди та на центральній вулиці, а на прилеглих паралельних чого тільки не побачиш: купи сміття, поламані, обшарпані, зарослі бур’янами дитячі майданчики, ліфти, що не працюють, невпорядковані й неприбрані території.

Ці негаразди — результат відсутності системи підходів до вирішення проблеми. Спроби похапцем щось залагодити не можуть привести до радикальних змін. Десь підфарбовані лави, паркани, «полатаний» асфальт лише підкреслювали хаотичність та безсистемність зусиль міської влади у наведенні та підтриманні належного рівня навіть не порядку, а елементарно задовільного санітарного стану.
Тривалий час місцеві ЗМІ повідомляли про те, як вирішується питання щодо виділення майданчика для захоронення твердих побутових відходів. У Великому Бобрику, що на території сусіднього Краснопільського району, відкрито першу чергу обладнаного за сучасними вимогами полігону. Презентація цього об’єкта пройшла урочисто, з промовами, врученням грамот, обіцянками про те, що десятки сумчан знайдуть там роботу... Територію вибрали з урахуванням господарсько-технічних і геологічних вимог. Найближчий населений пункт розташований за кілька кілометрів, потужні шари глини у складі ґрунтів цієї місцевості є захистом від потрапляння різних нечистот до водоносних горизонтів.
Голова обласної держадміністрації Павло Качур запевнив журналістів, що задум зі спорудження сміттєпереробного заводу лишається в силі. З його втіленням проблему утилізації твердих побутових відходів буде знято. Одначе досі ніхто не називає, хоч приблизно, коли це станеться.
Усі розуміють, що ані на новий полігон, ані на сміттєпереробний завод тверді побутові відходи власним ходом не потрапляють. Отже, лишається вирішити питання з їхнім збиранням і вивезенням. Контейнерів для побутового сміття катастрофічно не вистачає. Скажімо, найближчий до автора цих рядків майданчик збирання налічує сім контейнерів. Туди виносять сміття мешканці вісьмох п’ятиповерхівок, працівники численних кримниць, аптек, установ. Водії «Сумикомунтрансу» мусять робити по кілька рейсів щодоби, але все одно не встигають. Через те часто сміття скидають поруч із контейнерами, а це потім потребує додаткового прибирання.
Проблематичним є й вивезення сміття з масивів приватної малоповерхової забудови, де передбачене укладення договорів із населенням. Не краще і зі збиранням сміття у місцях масового відпочинку. Мало не після кожних вихідних, не кажучи про свята, накопичуються гори сміття, яке нікому збирати. У самому ж центрі складним лишається забезпечення сміттєвими урнами. Нехай загадково зникали металеві, але й виготовлені із матеріалу-замінника також не тримаються.
Поява таких урн біля торговельних точок, банківських установ, нотаріальних контор, перукарень та інших закладів наводить на сумні роздуми. Власне, не стільки самі урни, як способи їхнього закріплення, чимало яких можуть бути зареєстровані у ролі винаходів. Одначе і при цьому час від часу вони зникають...
Не меншу проблему становлять бур’яни у місцях масового відпочинку, на придорожніх смугах, уздовж залізничних колій. Мешканці приватного сектора і власники чи керівники установ змушені передбачати витрати на прокошування чи проривання з наступним вивезенням. Лобода чи незабудка ще півбіди, гірше з пирієм повзучим, а з амброзією полинолистою — то взагалі катастрофа. Ця отруйна шкідлива рослина дедалі частіше з’являється у межах міста. Дозріє насіння на одному стеблі, не оберешся клопоту. Особливо, коли перші сходи не виривають з коренями, а скошують.
Більші чи менші за площами колонії цього бур’яну, пилок якого під час цвітіння спричиняє алергічні хвороби у людей, з’явилися у Лебедині, Путивлі, Ромні та інших міських населених пунктах, чимало їх у сільській місцевості. Поза сумнівами — це значно гірше за сміття, позаяк тут не допоможуть авральні заходи.
Безперечно, що турбота про збереження чистоти довкілля становить одну з неодмінних складових оцінки рівня ефективності діяльності місцевих органів влади.

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО ВИДНО З ЕКВАТОРА
  • ДУБ-ВУЛИК У «ДІБРОВІ»
  • КІПТЯТЬ НЕБО — ВЛУЧАЮТЬ У ЛЮДЕЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».