Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
ЧИ ЗАГРОЖУЄ ЗДОРОВ’Ю СТІЛЬНИКОВИЙ ЗВ’ЯЗОК?

Про це ми попросили розповісти завідуючого лабораторією контролю за електромагнітним випромінюванням і санітарним станом атмосферного повітря санітарно-епідеміологічної станції Києва Володимира Коваленка.

Як зазначив Володимир Іванович, у нашій країні мобільний телефонний зв’язок підтримується базовими станціями кількох операторів мобільного зв’язку, найвідомішими з яких є ЗАТ «Київстар Дж. Ес. Ем.», ЗАТ «Український мобільний зв’язок», ТОВ «Астеліт», ЗАТ «Українські радіосистеми» («Білайн»). У всіх обласних СЕС, а також Києві й Севастополі існують підрозділи контролю за електромагнітним випромінюванням і санітарним станом атмосферного повітря. Вони цілковито забезпечені нормативно-законодавчою базою і приладами для санітарно-епідеміологічного нагляду за діяльністю об’єктів радіотелефонної мережі. Під контролем перебувають й умови розміщення і експлуатації радіотехнічних засобів системи мобільного зв’язку, а також електромагнітне випромінювання, яке утворюється цим видом обладнання, наявність санітарних паспортів у таких об’єктів.
— Які саме об’єкти системи стільникового зв’язку є головним джерелом так званого неіонізуючого випромінювання?
— Основним джерелом електромагнітного випромінювання цих об’єктів є антени приймально-передавальних базових і радіорелейних станцій, які встановлюються на висоті від 15 до 120 м від поверхні землі. Найчастіше на дахах будинків, зазвичай у густонаселених районах, а у багатьох випадках безпосередньо на житлових будинках.
— Ось-ось, «безпосередньо на житлових будинках» — з цього місця детальніше, будь ласка.
— Якщо гадаєте, що факт встановлення антен стільникового зв’язку на даху житлового будинку становить загрозу здоров’ю його мешканців, то заспокою вас. На підставі досліджень спеціалістів Інституту гігієни та медичної екології імені Марзеєва АМН України встановлено, що рівень напруженості електромагнітних полів, який створюється базовими станціями на відстані 1–50 метрів на висоті установки випромінювача, коливається від 2,63 до 0,76 В/м при гранично допустимому 3 В/м. У результаті багаторічних спостережень з’ясувалось, що за умови розміщення та експлуатації радіотехнічних засобів з урахуванням санітарних вимог рівні електромагнітного випромінювання базових станцій навіть значно нижчі від чутливості вимірювальних приладів.
— Надто оптимістично... Дозволю собі розповісти невелику бувальщину. Якось у Києві на одній з вулиць Оболоні у житловому будинку базова станція була готова до здачі в експлуатацію, залишалося тільки провести електрику. І ось приїхав електрик, котрий, спускаючись у ліфті з бабусею, пожартував, що круки після запуску станції більше не турбуватимуть мешканців карканням. Що жителі зможуть заощаджувати свій час уранці, адже вода закипатиме вдвічі швидше через ефект мікрохвильової печі. День закінчився як звичайно, а вранці від станції не лишилося ні куточка, ні профільочка. Досі її не запущено...
— Жарт електрика виявився невдалим. Проте жодних об’єктивних причин знищувати горе-станцію у мешканців того будинку не було. Значно небезпечнішими є мобільні телефони. При використанні стільникового телефону його антена розміщується безпосередньо біля голови. Виявлено, що найбільші рівні щільності потоку електромагнітної енергії реєструються у безпосередній близькості від радіотелефону на відстані 5 см і становлять залежно від типу телефону від 20 до 159 мкВт/см. Нормативи електромагнітного випромінювання для оцінки впливу цього чинника на головний мозок і організм поки не розроблено. Тому лікарі-гігієністи рекомендують не користуватися мобілками вагітним і дітям до 8 років і зменшити тривалість розмов до 3—4 хвилин. Потужність базової станції лише у 100 разів перевищує потужність стільникового телефону, що становить 20 проти 0,2 Вт. До речі, потужність електромагнітної енергії падає пропорційно квадрату відстані від джерела випромінювання. Отже, при відстані до об’єкта 100 метрів вона зменшується у десять разів, тобто потужність енергії базової станції дорівнюватиме потужності телефону.
— На підставі яких нормативних документів провадиться контроль за електромагнітним випромінюванням і хто уповноважений за законом його здійснювати?
— Захист населення від шкідливого впливу неіонізуючого випромінювання здійснюється згідно із Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя». А спостереження за рівнями неіонізуючого (електромагнітного у цьому разі) випромінювання у місцях проживання і відпочинку населення покладається на Міністерство охорони здоров’я за постановою Кабінету Міністрів від 30.03.98 р. № 391. Заходи щодо захисту населення мають здійснювати органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, деякі громадяни.
— Вирішення на державному рівні проблеми захисту населення від неіонізуючого випромінювання потребує, напевно, ведення статистичного обліку об’єктів, що забруднюють середовище проживання людей електромагнітними хвилями. На кого покладено ці функції? Куди звертатися громадянам, якщо у них виникли запитання?
— Визначення реального експозиційного навантаження неіонізуючого випромінювання на населення покладено на санітарно-епідеміологічну службу. В Києві цим опікується наша санепідстанція. Проекти будівництва житлових, громадських та інших споруд у районі діючих радіотехнічних об’єктів підлягають державній експертизі в порядку, визначеному законодавством. Проекти будівництва та реконструкції радіотехнічних і електротехнічних об’єктів проходять таку саму процедуру погодження. Що стосується спеціальних об’єктів, пов’язаних із обороноздатністю держави, то у цьому разі функції захисту населення від електромагнітного випромінювання забезпечують Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ і Служба безпеки.
— Під час роботи стільникового зв’язку його основні компоненти — стільниковий телефон і базова станція — створюють електромагнітне поле. Користувач такого телефону, і людина, яка його не використовує, але живе поблизу об’єктів стільникового зв’язку, перебуває у цьому електромагнітному полі...
— В Україні налічується понад п’ять мільйонів користувачів стільникових телефонів і більш як 40 мільйонів осіб мешкають на територіях, охоплених цим зв’язком. Ця проблема справді зачіпає всіх. Не можна сказати, що електромагнітне поле стільникового телефону «проходить повз» організм людини. Хто намагається таке твердити або свідомо вводить аудиторію в оману, або є дилетантом. При розмові по стільниковому телефону електромагнітне поле проникає у тіло людини і поглинається ним, передовсім тканинами голови — шкіряним покривом, вухом, частиною головного мозку, включаючи зоровий аналізатор. Це розуміють фахівці, більше того, розробники стільникових телефонів ураховують факт, що частина електромагнітної енергії «застрягає» у голові й відповідно коригують технічні параметри антени і передавача радіотелефону. Проводяться численні дослідження, але остаточного вердикту вчених немає досі. Причин багато — складність проблеми для дослідників, лобістські завдання промисловості, інтереси урядів і міжнародних організацій. Загалом резонів чимало, однак крайнім виявляється споживач.
— На думку авторитетного американського журналу «Microwave News», усі ми (власники стільникового телефону, і ті, хто живе на територіях, охоплених мережами стільникового зв’язку) є учасниками унікального в історії масового експерименту.
— Американці мають рацію. Всесвітня організація охорони здоров’я констатує, що наслідки впливу електромагнітних полів стільникового зв’язку як на деяких людей, так і на популяцію людей загалом досі не з’ясовані. Тому, з одного боку, потрібно активно продовжувати дослідження, з іншого боку — дотримуватися попереджувального принципу щодо безпеки. Цей принцип свідчить: якщо є хоча б одна підозра на негативні наслідки, нехай не доведені остаточно, то слід зробити все можливе, щоб цих наслідків уникнути. Необхідно обмежити використання мобільного зв’язку дітьми і змінити спрямованість відповідної реклами. Проте жодним чином не прагну налякати громаду. Йдеться лише про тверезий розрахунок, адже можна припустити, що дотримання санітарних і гігієнічних норм при містобудуванні й необтяжливих рекомендацій з використання побутових приладів зводить нанівець вплив електромагнітних полів на людину. Хоча питання це досліджуватиметься й надалі. Варто зазначити лише одне: за весь час існування стільникового зв’язку жодна людина у світі не отримала явної шкоди здоров’ю через його використання.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • НА ПОЛТАВЩИНІ ПАЛАЮТЬ ТОРФ’ЯНИКИ
  • ОБЕРЕЖНО: НАРІЗКА У ВАКУУМІ
  • ТІЛЬКИ ФОБІЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».