Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕНЕРГЕТИКА
ЗРУШЕННЯ В АТОМНОМУ ЕНЕРГЕТИЧНОМУ СЕКТОР
Попри ризик, пов’язаний з експлуатацією атомних станцій, вони лишаються важливою складовою енергетичного балансу у світі. Свідченням цього є перспективні програми будівництва АЕС. Всупереч наполяганням Європейського Союзу закрити станції «чорнобильського» типу в Литві (Ігналінська АЕС), Словаччині (Моховці), Болгарії (Козлодуй), власну атомну станцію будує інший член Євросоюзу — Фінляндія. Після переходу партії «зелених» в опозицію у Німеччині «заморожено» питання закриття атомних станцій.

Росія теж веде активну політику на атомному енергетичному ринку. Планується модернізація старих та будівництво нових атомних станцій. Зважаючи на перспективні технології переробки відпрацьованого ядерного палива, яке зберігається в районах вічної мерзлоти в Росії, остання має всі шанси залишитися на провідних позиціях у цій сфері. За технічного сприяння Російської Федерації будують атомні станції в Індії та Ірані, причому проект у Бушері реалізується попри шалений опір з боку Сполучених Штатів. У червні іранське керівництво отримало черговий «цивільний» аргумент на користь розвитку своєї атомної програми. Квотування споживання бензину, внаслідок запровадження жорсткіших міжнародних економічних станцій спровокувало масові протести в багатьох містах країни. Водночас економічні труднощі змусили Іран зменшити обсяг оплати послуг російському підрядникові — «Росатому». Нещодавно в Ірані з черговим візитом перебувала делегація Міжнародного агентства з атомної енергії. Експерти МАГАТЕ сподіваються на прогрес у процесі запровадження жорсткого контролю за ядерною програмою. Зрештою, іранське керівництво може ухвалити політичне рішення, приставши на пропозицію росіян, суть якої полягає в постачанні на атомну станцію в Бушері ядерного палива російського виробництва і гарантоване вивезення відпрацьованих матеріалів, аби вони не стали начинкою для атомної бомби, на територію Росії. Але поки що такий компроміс — справа далекого майбутнього.
Більшим є оптимізм експертів Міжнародного атомного агентства щодо Північної Кореї. Недавно КНДР погодилася закрити свою атомну станцію в Йонбені в обмін на сприяння в розвитку енергетики та надання країні продовольчої допомоги. Однак гарантій виконання цих домовленостей, на жаль, немає. Тим часом Україна та Республіка Корея підписали угоду про співпрацю: південні корейці нададуть фінансову підтримку в сфері будівництва українських атомних станцій, а Україна натомість дозволить їм долучатися до своїх проектів у галузі видобутку і переробки урану. Атомна енергетика — одне з основних джерел електроенергії в Республіці Корея, а наша країна є дев’ятим у світі найбільшим виробником урану. Це відкриває перспективи для активної політики української держави на міжнародному атомному енергетичному ринку, що заради цього будуть усунуті всі політичні перешкоди.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • НА ДОНЕЧЧИНІ ЗМЕНШИВСЯ ВИДОБУТОК ВУГІЛЛЯ
  • ЦІНИ НА НАФТУ ЗРОСТАЮТЬ
  • ГАЗПРОМ: ЦІНИ МАЮТЬ СТАТИ РИНКОВИМИ
  • ГАЗОВИЙ НАСТУП ТУРЕЧЧИНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».