Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЧЕХІЯ: РЕФОРМА ФІНАНСІВ
Чеський парламент схвалив урядовий проект реформування податкової системи. Остаточне голосування, яке відбудеться в середині серпня, має бути успішним, хоча окремі депутати стоять на іншій позиції.

Найважливіша зміна полягає в запровадженні лінійного оподаткування доходів фізичних осіб і суб’єктів господарювання. Замість попередніх ставок — 12, 19, 25 і 32 відсотків — пропонується єдиний 15-відсотковий податок. Реформа, спрямована на оздоровлення державних фінансів (бюджету), має принести значне полегшення платникам податків. Суть перетворень полягає не в зміненій величині ставки, а в податкових пільгах. Податок визначатиметься на основі супербрутто, тобто до зарплати чи доходів будуть додані ще 35% на страхування здоров’я і соціальне забезпечення, які за працівника сплачуватиме роботодавець. Таким чином, сума, з якої стягатиметься податок, буде на 47,5% вищою, ніж нині. Оголошені податкові пільги згідно з підрахунками міністерства фінансів, зростуть з нинішніх 600 до 2070 крон. Наприклад, виплати на дитину збільшаться з 500 до 870 крон, а на одного з подружжя, яке не має доходів, з 350 до 2070 крон.
Одночасно з п’ятьох до дев’ятьох відсотків збільшиться ставка ПДВ на товари щоденного вжитку. Невдоволення суспільства викликає проект стягнення екологічного податку та ліквідація талонів на продукти харчування, які отримують працівники фірм та установ.
Реформою скористаються переважно люди з найменшими і найбільшими доходами. Середній клас, тобто особи із заробітком в межах 20–25 тисяч крон, збільшать свої прибутки лише на кілька десятків крон щомісяця.
Прем’єр Мірек Тополянек від самого початку не приховував, що на представників середнього класу буде покладений основний тягар реформ. Уряд обіцяє допомогти, створивши кращі умови для економічної діяльності і сприятливу атмосферу для людей бізнесу. Реформою передбачено значні перетворення в соціальній сфері. Підготовлені зміни у пенсійній системі та соціальній допомозі мають набрати чинності у 2009 році. Загалом держава має намір обмежити свою щедрість і спонукати людей до праці. Пропонується також обмежити допомогу в разі народження дитини і виплати безробітним.
Будуть зменшені доплати матерям: у дворічній відпустці вони отримуватимуть 11600 крон, а в чотирирічній — 7600 крон. У подальшому допомога сім’ям з дітьми зменшиться до 3800 крон. Буде скасована допомога на поховання. Запропоновані урядом зміни в системі охорони здоров’я викликали в чеському суспільстві бурхливу дискусію. Міністерство здоров’я наполягає, аби одноразове відвідання лікаря коштувало 30 крон і 20 крон — виписуваний рецепт. За день перебування в шпиталі треба буде заплатити 60 крон.
Радикальнішим, ніж уряд, є депутат від найбільшої в коаліції Громадянської демократичної партії (ОДС), колишній міністр фінансів Властиміл Тлусти, який утримався під час голосування. Він вважає, що реформування мусить йти далі. Свій проект реформ, підготовлений разом з словацькими колегами, Тлусти оприлюднив на спеціальній прес-конференції. Ним передбачено, зокрема, 12-відсотковий лінійний податок, основну ставку ПДВ на рівні 17% та ліквідацію майже всіх податкових пільг, яких нині налічується приблизно 360.
За такого варіанту реформ у 2009 році надходження до бюджету держави збільшаться на 13 мільярдів крон порівняно з урядовим проектом, переконаний Тлусти. Депутата підтримують десятеро його колег з ОДС, які попередили, що не голосуватимуть за реформу, якщо уряд відкине їхні пропозиції.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ГОТОВИЙ ЄВРОСОЮЗ?
  • АУКЦІОН ПІД НАЗВОЮ «ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».