Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ОТ ЯКБИ У ЦЮ НЕДІЛЮ...
Якби вибори до Верховної Ради України відбулися найближчої неділі, до парламенту пройшли б чотири політичні сили — Партія регіонів, БЮТ, «Наша Україна — Народна самооборона» і Комуністична партія України.

Такі дані всеукраїнського опитування оприлюднили вчора на прес-конференції в УНІАН старший науковий співробітник лабораторії моніторингу суспільно-політичних процесів, кандидат психологічних наук Валерія Жовтянська, завідувач лабораторії соціально-психологічних технологій, кандидат психологічних наук Павло Фролов і директор Інституту соціальної та політичної психології АПНУ, член-кореспондент Микола Слюсаревський.
Так, за результатами опитування, за Партію регіонів готові були проголосувати 28,5% виборців, за блок Юлії Тимошенко — 20,3% громадян, блок «Наша Україна — Народна самооборона» отримав би 11,6% голосів, Компартія пройшла б у парламент із 5,3% голосів виборців.
Згідно з отриманими даними, шанси подолати 3-відсотковий бар’єр має також Народна партія Володимира Литвина, яка б набрала 2,8% голосів.
Соціалістична партія Олександра Мороза, за даними опитування, набрала б 2% голосів.
Інші партії, як свідчать результати опитування, набрали б менш як 2% голосів виборців, ще 11,8% респондентів поки вагаються з вибором, а 7,3% не збираються йти на них. 4,5% громадян відповіли, що голосуватимуть проти всіх.
Як повідомляють експерти, загальний можливий приріст голосів у Партії регіонів, порівняно з парламентськими виборами 2006 року, становить 2,5, у БЮТ — 6,5%.
Як засвідчують результати дослідження, об’єднання «Нашої України» (яка, за травневим опитуванням, мала 5,8% прихильників) із «Народною самообороною» (у травні — 5,3% голосів), Народним рухом України та Українською народною партією (2% громадян) поки не дало суми їхніх травневих виборчих рейтингів (11,6% виборців замість ймовірних 13,1%). Однак, попри це, на момент проведеного опитування блок «Наша Україна — Народна самооборона» отримав би на 2,3% голосів більше, ніж «Наша Україна» на парламентських виборах-2006.
Як зазначають експерти, простежується слабко виражена залежність політичного вибору громадян від їхнього віку, статі й рівня освіти. Так, схильність голосувати за Партію регіонів і особливо за КПУ, зростає з підвищенням віку і зниженням освітнього рівня опитуваних. Крім того, Компартія більшою популярністю користується у чоловіків, ніж у жінок.
Схильність віддати голоси за БЮТ, навпаки, зростає в міру зменшення віку та підвищення освітнього рівня респондентів, найчастіше роблять вибір на його користь жінки.
Чинник підвищення освітнього рівня позитивно впливає і на голосування за «Нашу Україну — Народну самооборону».
Опитування проводилось Інститутом соціальної та політичної психології АПН України з 14 до 25 червня 2007 року. В ньому брало участь 27 тисяч респондентів у Криму, усіх областях України, містах Києві та Севастополі. Ним було охоплено 724 населені пункти, з яких 337 — міські, 387 — сільські. Опитування проводилось за квотною вибіркою, що репрезентує населення віком від 18 років і старше. Квотування здійснювалось за статтю, віком, рівнем освіти, типами й розмірами населених пунктів. Похибка вибірки становить 0,6%.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛІТИЧНА «ЗАСМАГА» У РОЗПАЛ ЛІТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».