Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЯК КОЗАКИ ФОРТЕЦЮ ШТУРМУВАЛИ
У Кам’янці-Подільському тривають зйомки кінофільму «Тарас Бульба» (телекомпанія Central Partnership, режисер Володимир Бортко, сценарист Едуард Володарський). Уже відзнято епізоди з участю Остапа Бульби (В. Вдовіченков) та Андрія Бульби (І. Петренко). З дня на день чекали приїзду ще двох зірок, залучених до екранізації повісті М. Гоголя: виконавця головної ролі Богдана Ступки та Михайла Боярського, спеціально для якого було розширено роль козака Мосія Шила.

А поки що південний бастіон Старої фортеці слугує за обложене козаками Дубно. Туристи, що відвідують фортечне подвір’я та милуються панорамою Старої фортеці з Турецького мосту, мабуть, й не здогадуються, які пристрасті вирують з протилежного боку старого замку. Двісті «козаків» масовки, набраної з кам’янчан, а також актори київського кінного театру «Скіф», які зображують козачу кавалерію, виконують всі команди знаменитого постановника голлівудських батальних сцен Ніка Пауела («Останній самурай», «Хоробре серце», «Гладіатор»). Його команди перекладають на українську, а от каскадери, які прибули в місто над Смотричем із Словакії, перекладу, здається, не потребують. Висять собі на стінах або стоять в машикулях веж — і виконують свою роботу. Десятеро з них зображують козаків, ще п’ятеро — оборонців Дубна, шляхту. Поки перші лізуть по мотузках та драбинах на башти, інші закидають «ворогів» величезними каменюками та поливають «смолою». Блищать на сонці шаблі, чути стогони та крики битви... Під баштою — кількаметровий шар порожніх коробок: на них каскадерам м’якше падати з висоти. Володимир Бортко кричить у мегафон: «Стоп! Знято!» — і підводяться «вбиті» шляхтичі, а всі, хто брав участь у битві чи спостерігав за нею з валів фортеці, аплодують добре виконаній роботі.
Якщо придивитися до реквізиту пильніше, помічаєш, що «каменюки» виготовлені з поролону, а замість смоли стіни вкрито звичайною багнюкою.
Кам’янчани знімаються в масовці не так для заробітку (40 гривень за 12-годинний робочий день, обід за свій рахунок — не такі вже й «шалені» гроші), як заради красного мистецтва. «У Хотині грав шляхтича,— сміється місцевий художник та бізнесмен Славко Полятинчук,— а тепер ось вирішив взяти участь у бойових діях». «Головне, що я вже в історію увійшов!»,— підтримує його юний козак, який називає себе Даллас. За умовами угоди, «козаки» мають не голити бороди (вуса майже в усіх — свої, а не з реквізиту). Непогано мати й справжній оселедець на голові — а як нема, його приклеюють гримери.
Є вже й перші жертви майбутнього блокбастеру. На одного з козаків наїхав кінь, другого «підстрелили» в обличчя нехай і холостою, але все ж кулею. Найбільше дісталося господарям хатинки, що стоїть в яру під фортецею. Один з чорноробів випадково впустив велику брилу, яку перевозив до майданчика, що будують на валах для каскадерів — і та пробила дах повітки. На щастя, конфлікт швидко залагодили.
Кам’янецькі «козаки» найбільше чекають на фільмування нічного штурму фортеці. Ну й, безумовно, на вихід фільму на екрани: адже так приємно побачити себе в кіно!

Ірина ПУСТИННІКОВА, фото автора
також у паперовій версії читайте:
  • МЕЛОДІЇ НАД ДНІПРОМ
  • ЧОТИРИ СТОРІНКИ МУЗИКИ
  • НАМАЛЬОВАНИЙ СВІТ ІРИНИ ТЕРНАВСЬКОЇ
  • ІСПИТИ ІРИНИ ВІЛЬДЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».