Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ВІМБЛДОН: ПЛЮС ПЕРЕБИЙНІС
У понеділок у Лондоні стартує Вімблдонський тенісний турнір — найлегендарніше тенісне змагання, яке веде свою історію від 1877 року. «Вічнозеленому» (через колір покриття — традиційного трав’яного) змаганню нині виповнюється 130 років! Хіба може ще котрийсь чемпіонат пишатися такою історією? У нинішньому турнірі братиме участь п’ятеро наших співвітчизниць.

Троє українок перебувають у чільній світовій рейтинговій п’ятдесятці, тому жодного додаткового відбору не потребували. Перша ракетка України Олена Бондаренко отримала ще й статус «сіяної». У повній відповідності до свого місця у світовій табелі про ранги 25-та тенісистка світу отримала такий самий номер «посіву». До речі, порівняно з паризьким «Ролан Гарро» кількість «сіяних» українок зменшилася — тоді привілейований статус мала Юлія Вакуленко. Нині вона так само, як і Катерина, молодша з трьох сестер Бондаренко, задовольнилася самим фактом потрапляння до основної сітки.
А от 159 ракетка світу Вікторія Кутузова отримала можливість стартувати на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету як подарунок від організаторів змагань. 18-річна одеситка торік вийшла на Вімблдоні до другого кола, а зараз у Лондоні вирішила підтримати перспективну тенісистку.
Так само подарунком для Тетяни Перебийніс був спеціальний допуск — «вайлд-кард» до участі в кваліфікаційному турнірі. Харків’янка, котра протягом останніх двох років не грала на жодному з турнірів Великого шлему, нині опустилася до третьої світової сотні (в останньому рейтингу Жіночої тенісної асоціації — 203-й номер). Та в Лондоні згадали її попередні заслуги — сім рокі тому українка грала у фіналі юніорського Вімблдону. На відміну від Ольги Савчук, Юліани Федак і Юлії Бейгельзімер, які кваліфікаційних бар’єрів не подолали, Тетяна Перебийніс використала свої шанси. У першому колі вона переграла чешку Андрею Главачкову (4:6, 6:4, 6:1), згодом була сильнішою за аргентинку Марію Емілію Салерні (6:4, 4:6, 6:3), а у вирішальному раунді зустрілася з француженкою Стефані Форе, котра з 2001 року не пропустила жодного змагання у Вімблдоні. Тепер їй доведеться спостерігати за головним турніром із трибун або екрану телевізора — Тетяна Перебийніс упевнено перемогла опонентку з рахунком 6:2, 6:4.
Свою підготовку до Вімблдону в четвер завершила найкраща вітчизняна тенісистка Олена Бондаренко. У чвертьфіналі турніру в голландському Хертогенбоші вона зустрічалася з третьою ракеткою світу Єленою Янкович. Сербська суперниця — такий собі «злий геній» для Бондаренко. Протягом останнього року вони зустрічалися сім разів і незмінно перемагала в цих протистояннях спортсменка з Балкан. Уперше Янкович і Бондаренко грали між собою рік тому саме в Хертогенбоші. Тоді 22-річна сербка виграла в напруженій боротьбі — 6:4, 1:6, 7:6 (7:5). Згодом матчі Олени і Єлени закінчувалися в двох партіях, незалежно від виду покриття (по двічі тенісистки зустрічалися на харді й грунті, нинішній поєдинок у Хертогенбоші був третім на трав’яних кортах). Цього разу рахунок був розгромним — 6:2, 6:1 на користь першої «сіяної» на голландському турнірі. Втім, можливо, триденний відпочинок Олені Бондаренко не завадить. Протягом останніх двох місяців вона не пропускає жодного вагомого старту. До того ж, у чвертьфіналі парного турніру в Голландії сестри Бондаренко також грали — в середу вони поступилися іспанському дуетові в складі Аннабель Медіни Гаррігес і Вірджинії Руано-Паскуаль з рахунком 3:6, 6:7 (1:7).
Уже відомі суперниці наших тенісисток у першому раунді. Найскладніших суперниць отримали Юлія Вакуленко і Катерина Бондаренко. Вони зіграють з росіянками Світланою Кузнєцовою і Дінарою Сафіною відповідно. Олена Бондаренко зіграє з американкою Джіл Крейбас, Тетяна Перебийніс — з італійкою Еммануелою Гальярді, а Вікторія Кутузова — з білорускою Тетяною Пучек.
Коли говорити про фаворитів змагання в Лондоні, то світовий рейтинг навряд чи може бути головним орієнтиром. На відміну від «Ролан Гарро», на якому перша ракетка світу Жюстін Енен виграла вчетверте поспіль, Вімблдон бельгійці досі не підкорився. У фіналах вона грала двічі, але 2001 року на швидких покриттях не було рівних Венус Вільямс, а торік Жюстін поступилася в трьох сетах француженці Амелі Моресмо. Серед фавориток турніру сестри Вільямс знову фігурують, але чимало залежить від того, наскільки Серена і Венус зможуть впоратися зі своїми нервами. Не варто забувати і про тріумф Марії Шарапової 2004 року, коли мало хто вірив, що 17-річна росіянка здатна виграти на своєму другому Вімблдоні.
Натомість з-поміж чоловіків фаворит очевидний: найкращий тенісист світу Роджер Федерер перемагав у чотирьох останніх турнірах. Торік він переграв свого одвічного кривдника (на грунтових кортах) іспанця Рафаеля Надаля, перед тим двічі був сильнішим за американця Енді Роддіка, а 2003-го нейтралізував австралійця Марка Філіппусіса. Хто нині складатиме конкуренцію швейцарцеві? Безперечно, Надаль хоче перемогти у Федерера на траві не менше, ніж Роджер прагне перемоги на «Ролан Гарро». Непогано останнім часом виглядають також австралієць Ллейтон Х’юїтт і американець Енді Роддік.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • СЕЗОН НЕВИПРАВДАНИХ НАДІЙ, або ТІ САМІ ГРАБЛІ-2007

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».