Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПОСТАТІ
ЕЛТОН ДЖОН ПОЇХАВ, ПРОБЛЕМИ ЗАЛИШИЛИСЬ
Я ухилився від багатьох ударів. І це був не тільки незахищений секс. У молодості я вживав наркотики, багато пив, шалено працював. Я заснував фонд боротьби проти СНІД, тому що мені пощастило вижити».
Елтон Джон

Прелюдія супершоу
Виступи в Україні артистів-мегазірок можна і потрібно сприймати не тільки як розважальні видовища, а і як своєрідне донорство для мистецтва і культури нашої країни. Високий художній рівень мимоволі «підтягує» і слухачів, і вітчизняних артистів. Особливо, якщо такою «планкою» є «король мегазірок» Елтон Джон. Як «ДУ» повідомляла, у присутності двохсоттисячної публіки він дав на столичній площі Незалежності свій перший у нашій країні сольний концерт. На жаль, це шоу відбувалося не від великої радості, як мало б бути, а від великого горя, його «спровокувала» епідемія ВІЛ/СНІД, котра нині набирає страшенного розмаху в Україні.
Добродійний концерт Елтона Джона в Києві став можливий завдяки діяльності Фонду «АнтиСНІД» (його президент Олена Франчук, донька Леоніда Кучми й дружина мільярдера Віктора Пінчука) і є першою великою подією нової програми, що дістала назву «На краю!».
Завдяки співпраці з Фондом боротьби проти СНІД Елтона Джона (Elton John AIDS Foundation — EJAF) народилася ідея спільного проекту. Цікаво, що це перший випадок, коли грант у розмірі 2,5 мільйона доларів EJAF отримає від української організації. Головна мета проекту, розрахованого на п’ять років,— спираючись на міжнародний досвід фонду Елтона Джона, допомогти ВІЛ-позитивним дітям.
За експертними оцінками, в Україні найвищі в Європі темпи поширення ВІЛ-інфекції, уражено 1,4% дорослого населення. У нас найвищий в Європі відсоток ВІЛ-позитивних вагітних — 0,31% (в окремих регіонах — до 0,8%). Тобто кожен сімдесятий українець — інфікований! Економісти прогнозують: до 2014-го кількість дітей-сиріт унаслідок смерті обох батьків збільшиться до 42 тисяч, а дітей, які втратять одного з батьків,— до 169 тисяч. В Україні щороку 2,5 тисячі дітей з’являється на світ від ВІЛ-позитивних матерів. Десять відсотків з них інфікуються ще під час народження, тоді як у Франції — не більше 1-2 дітей на рік. Фахівці стверджують, що ми в своїх «досягненнях» дійшли до тієї межі, за якою починається некерований і неконтрольований процес.
У рамках проекту буде впроваджуватися програма психологічної і соціальної допомоги дітям, які живуть у своїх біологічних сім’ях. Важлива частина проекту — підтримка людей, готових усиновити або узяти на виховання ВІЛ-позитивних дітей. Крім того, буде розпочатий пошук потенційних прийомних сімей для дітей-сиріт з ВІЛ/СНІД. Планується провести серію тренінгів із школярами і вчителями, спрямованих на зниження рівня дискримінації людей, що живуть з ВІЛ/СНІД. Частина ресурсів призначається для ВІЛ-позитивних підлітків, їхніх батьків чи опікунів. Цей компонент допоможе дорослим краще розуміти і вирішувати психологічні проблеми дітей, допоможе батькам правильно розповісти дітям про їхній статус, підготувати їх до початку статевого життя.
Про все це йшлося перед початком концерту: на величезних моніторах демонструвалися спеціальні ролики, у яких розповіді ВІЛ-інфікованих чергувалися з рекламою презервативів.
«Концерт Елтона Джона актуалізує проблему СНІД у суспільстві,— вважає Олена Франчук.— Нині вже замало інформувати про хворобу, шляхи її поширення і способи захисту. Наше завдання — змінити модель поведінки людей, навчити їх жити в умовах неконтрольованої епідемії СНІД.
Хоча люди і знають про СНІД, але не вважають, що це може їх стосуватися, тому поводяться так, начебто їм ніщо не загрожує. Але СНІД перестав бути чужою проблемою. Люди досі вважають, що це проблема тільки груп ризику — ін’єкційних наркоманів і працівників секс-бізнесу. Але це вже не тільки їхня, а й наша спільна проблема. Ми більше не можемо говорити «вони зазнають ризику». Не тільки вони, а й ми самі, наші близькі, наші друзі, наші діти можуть стати жертвою ВІЛ-інфекції. Ми всі — на краю».
Елтон Джон повідомив: «За останні шість років мій фонд взяв участь у 23 проектах з проблем ВІЛ/СНІД в Україні і надав фінансову допомогу — 2,6 мільйона доларів. Цей концерт дає можливість консолідувати кошти для втілення в життя наших майбутніх проектів».
Якщо втілення планів — попереду, то супершоу — позаду. Але воно ще довго хвилюватиме киян, його обговорюватимуть. От і ми трохи заглянемо за його лаштунки.
Цікаво, що концертний подіум почали монтували заздалегідь — за декілька днів до події. «Це найбільша сцена, котра коли-небудь була побудована в Україні»,— відзначили організатори. Загальна довжина — 50 метрів, висота — 16. Обов’язкова вимога музиканта — вологе прибирання сцени перед його появою. До речі, британські ЗМІ повідомили про скасування літнього турне Елтона Джона по п’ятьох європейських містах через те, що не було гарантій того, що сцену оформлять відповідно до вимог співака. Скасовано концерти в червні у Венеції і Берліні, у липні — в Москві, у вересні — в Парижі і Севільї.
З нагоди концерту центр Києва був перекритий для проїзду в декількох напрямках металевими огорожами і щитами (співака і порядок охороняло 2000 міліціонерів). Я, маючи спецпосвідчення про журналістську акредитацію, ледве пробився з Хрещатика до вежі з годинником, де потрапив у «смугу» ще кількох кордонів міліції, поки, нарешті, пройшов крізь контрольну «раму», вивернувши сумку і кишені (суворі люди прискіпливо перевірили диктофон, фотоапарат, мобілку, остерігаючись, напевно, того, що вони можуть вибухнути або почати стріляти).
Між іншим, програму концерту до самого його початку тримали в таємниці, а приїзд Елтона Джона в Київ відбувся в атмосфері суворої секретності. Віктор Пінчук у власній машині чекав на «засекреченого» гостя біля трапа літака, а до готелю «Прем’єр-Палас» вони пройшли підземними приміщеннями. Побоюючись штурму з боку преси і шанувальників, охорона навіть трохи перестаралася: потрапити в готель могли тільки ті, хто там живе, що ж до «незареєстрованних користувачів», їм була закрита дорога навіть у загальнодоступний зазвичай ресторан «Імперія» на верхньому поверсі. Елтон Джон був зареєстрований під чужим ім’ям, навіть адміністратори не знали, в якому номері оселився славетний гість. Знала про це тільки охорона — виготовлений вручну одноразовий ключ від апартаментів був тільки в неї та в самого хазяїна.
На тлі цих пересторог (певно, вони були ініціативою української сторони) щодо їжі співак виявив «незоряну» невибагливість. Згідно з райдером, під час концерту були потрібні тільки свіжі фрукти і літр козячого молока. В артиста не було особистого кухаря і його не цікавила марка машини, у якій він пересуватиметься столицею України. Загалом під час перебування Елтона Джона в Києві його супроводжувало близько 50 чоловік. А ще із собою артист привіз три роялі — про всяк випадок. Шоу фіксувала знімальна група з Лондона. Певно, Україна належатиме до країн, увічнених у фільмографії музиканта, таких як Нью-Йорк, Москва, Рим, Барселона...
Приїхавши в Київ за день до концерту, Елтон Джон вирушив на відкриття виставки власної колекції фотографій у галереї «PinchukArtCentre» (Бесарабська, 2).
«Це не мрія! Сер Елтон Джон справді в Києві»,— так почав зустріч зі співаком хазяїн вечірки Віктор Пінчук. Здається, такої масштабної світської «тусовки» Київ ще не бачив.
На зустрічі були присутні політики: президент Віктор Ющенко з дружиною і сином Андрієм, подружжя Кучми з онуком, Петро Порошенко з дружиною, Інна Богословська, подружжя Губських і Єханурових, міністр транспорту і зв’язку Микола Рудьковський, міністр надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич; культурні і громадські діячі: співак Святослав Вакарчук з коханою Лялею Фонарьовою, Таїсія Повалій з Ігорем Ліхутою, Наталія Могилевська з подругою, Руслана з чоловіком, художник Сергій Поярков, скульптор Олег Пінчук, боксер Віталій Кличко з дружиною, директор конкурсу «Міс Всесвіт—Україна» Олександра Николаєнко; бізнесмени та представники преси.
Головний гість вечірки Елтон Джон сказав, що приїхав в Україну зі шляхетною місією — акцією, спрямованою проти поширення СНІД. Після фрази: «Я щасливий тому, що можу поширювати свою любов»,— він по черзі розцілувався спочатку з Оленою Франчук, а потім з Віктором Ющенком. Під час заходу, до речі, сталося несподіване: Віктор Андрійович обійнявся-поцілувався з колишнім своїм опонентом Леонідом Кучмою.
Виставка «Око підсвідомості: вибрані фотографії з колекції сера Елтона Джона» триватиме до 12 серпня.
Музикант почав колекціонувати фотографії ще в 1991 році. Нині в його зібранні налічується понад п’ять тисяч робіт. Уперше вибрані роботи з його колекції були представлені широкій публіці сім років тому в Атланті (США). На цій другій виставці в «PinchukArtCentre» експонується близько 150 робіт 24-х знаменитих фотографів. Ціна кожної світлини починається від сотень тисяч доларів, а деякі коштують понад мільйон.
Ах, цей диво-концерт!
А тепер про те, яким музичне свято здавалося з гущини публіки... Отже, до початку концерту залишається кілька хвилин, на великих екранах дублює дійство пряма трансляція «Нового каналу», у ній — репортаж з будинку для ВІЛ-інфікованих дітей, інтерв’ю про нагальні проблеми боротьби проти СНІД з артистами, громадськими діячами (до речі, на Нестора Шуфрича публіка реагувала свистом).
За «стоячою» фан-зоною № 3, де я перебував,— VIP-амфітеатр зі стільцями. Там — Президент України Віктор Ющенко з дружиною і дітьми, поряд чоловік Елтона Джона — Девід Ферніш, далі в тому самому ряду Олена Франчук з Віктором Пінчуком, Таїсія Повалій з Леонідом Кучмою (вони постійно про щось «щебечуть», Ігор Ліхута сидів узагалі нижче), замикав цей ряд посол Росії в Україні Віктор Черномирдін. Ближче до сцени сиділи міністр оборони Анатолій Гриценко, відомий російський телеведучий і головний редактор журналу «Русский Newsweek» Леонід Парфьонов...
Відразу після 21.00 на сцену вийшли семеро музикантів, через паузи — сам сер Елтон Джон. Незважаючи на спекотний вечір, він був одягнений у темно-сині сорочку, штани з галуном і фрак: на спині красувався яскраво вишитий портрет співака в окулярах, а сам він сидить у пащі крокодила. (Концерти зірки завжди славилися своєю екстравагантністю — у сімдесяті й вісімдесяті він виходив на сцену в неймовірно стилізованому вбранні, наприклад, до австралійської публіки Елтон вийшов в образі Моцарта. Але останнім часом артист залишив звичку переодягатися під час шоу — тепер основний акцент припадає на виконавську майстерність).
На початку другої пісні товстенький і далеко не молодий сер Елтон несподівано встав на стілець і поставив ногу на рояль, потім трішки посидів на ньому. Дуже ефектно з перегином зістрибнувши, співак знову сів за рояль і звернувся до публіки англійською мовою: своєю появою в Києві він хоче нагадати українському суспільству про проблему СНІД. Невеличка промова завершилася російським «спасибо».
У той вечір артист виконав не тільки твори зі свого останнього альбому «Captain and the Kid», а й усі головні хіти останніх тридцяти п’яти років,— усього пролунало двадцять пісень. Шоу тривало дві з половиною години, на тридцять хвилин перевершивши звичайну для співака норму.
Вразили чудові триголосні підспівування-вокалізи музикантів, а віртуозне володіннями інструментами — вище за будь-яку похвалу. Публіці особливо сподобалися барабанщик і соло-гітарист, котрий упродовж концерту перемінив чи не десять інструментів різних конфігурацій і кольорів, серед них були дві двогрифові гітари, акустична і навіть банджо.
Пісні вражали і мелодійною розмаїтістю, і ритмічною: рок-н-рол, блюз, бугі-вугі, диско, фокстрот... Здавалося, що перед глядачами виставили стіл зі стравами і кожна з них не схожа на іншу: безліч інгредієнтів, соусів, приправ, спецій. Але при цьому всі розуміли: кухар один — Елтон Джон з його неповторним стилем і почерком. Те, що він робить, до «попси» не має ніякого відношення, це — жива творчість перед очима, це імпровізація, це вишукана Музика. Співак не шкодував ні голосових зв’язок, ні пальців піаніста,— от приклад усім нашим «фанерним» зіркам!
Одразу після 23-ї години Елтон Джон і музиканти залишили сцену, але за лічені секунди повернулися. У повітрі попливли надуті презервативи (усього на концерті було безплатно роздано глядачам 50 тисяч кондомів). До співака потягнулися руки з грамплатівками, книгами і навіть прапорцями з логотипом фонду «АнтиСНІД»,— за час короткої автограф-сесії Елтон Джон підписав близько 10 предметів, після чого сказав, що наступну пісню він присвячує Олені і Вікторові за те, що вони такі чудові друзі. З цього моменту у VIP-зоні почалися танці: Віктор Пінчук «поплив» з Оленою Франчук, Леонід Кучма — з Таїсією Повалій, потім Таю перехопив Ігор Ліхута, а Кучма переключився на Наталію Могилевську... Чимало VIP-персон танцювали «купою», у тому числі Нестор Шуфрич (хоча весь концерт він відсидів з напруженим обличчям, у той час як перед ним самозабутньо танцювала — сидячи! — і підспівувала Інна Богословська, не витримавши, вона пішла танцювати по-справжньому з подругою). Президентське подружжя стримано сиділо до останньої миті концерту.
Перед завершальною композицією з мультфільму «Король-Лев» Елтон Джон пообіцяв: зробить все можливе, щоб допомогти Україні зупинити СНІД. Останню фразу він вимовив українською: «Зупинімо СНІД разом».
Близько 23.20 концерт закінчився. За кілька хвилин кортеж чорних машин з легендарним співаком рушив вулицею Інститутською. Елтон Джон на прощання помахав з вікна рукою. Свято закінчилося.
Збуджено-радісна юрба розтікалася врізнобіч. Але дивна річ: на головах у багатьох світилися червоні «диявольські» ріжки, котрими жваво торгували вуличні продавці. І цих ріжок було так багато, що, здавалося, ніби сам сатана висадив свій десант на київських вулицях...
Який шлях, вибереш, Україно? Невже ти не боїшся ні чорта, ні політичної вакханалії, ні СНІД? А може, все-таки варто згадати про Бога, який є Любов?..

Володимир КОСКІН
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».