Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
НАФТИ ВИСТАЧИТЬ НА 40 РОКІВ, ГАЗУ — НА 63
Розвіданих світових запасів нафти вистачить на 40 років, зазначено в оприлюдненому нафтовою компанією BP звіті про стан енергетичних ресурсів у світі в 2006 році. За збереження нинішніх обсягів споживання газу його вистачить ще на 63 роки.

Видобуток нафти за 2006 р. у світі збільшився на 0,4 відсотка і становив 81,7 мільйона барелей на день. Газу було видобуто 2,86 трильйона кубометрів, що на три відсотки більше ніж у попередній рік. Найбільше зріс видобуток вугілля (на 5,6 відсотка) — до 6,2 мільярда тонн.
Обсяг виробленої електроенергії збільшився на 4,2 відсотка — до 19 мільйонів гігават. При цьому атомна енергетика зростала повільніше за гідроенергетику. Обсяг споживання атомної енергії збільшився на 1,4 відсотка, а гідроенергії — на 3,2 відсотка.
Торік ціни на нафту зростали, а газ і вугілля подешевшали в Північній Америці, але подорожчали в інших регіонах. Найбільше енергоресурсів на душу населення споживається в США та Канаді, країнах Перської затоки, Європі, Австралії, а також у Росії.
Учені запевняють, що ресурси нафти почнуть вичерпуватись за чотири роки.
На думку британських учених, світові резерви нафти виснажуються, і ми можемо відчути ефект цього процесу найближчими роками. Як пише британська «The Independent» із посиланням на фахівців лондонського Аналітичного центру виснаження нафтових резервів, виробництво нафти пройде свій піковий покажчик у найближчі чотири роки, після чого почне швидко зменшуватися.
Як розповів керівник центру Колін Кемпбелл, колишній керівник геологічної служби і віце-президент кількох провідних нафтових компаній (British Petroleum, Shell, Fina, Exxon і ChevronTexaco), пік видобування дешевої нафти було пройдено у 2005 році. За його оцінками, з дорожчою нафтою, що видобувається з глибинних свердловин, полярних регіонів і з дна океанів, те саме відбудеться до 2011 року. Водночас споживання нафти зростає, а перевищення споживання над видобуванням лише на кілька відсотків може легко підвищити ціну на нафту над межею в $100 за барель.
За словами Кемпбелла і його однодумців, у нафтових компаніях не сприймають їхні аргументи серйозно, і «теорія піку» вважається своєрідною єрессю. Так, у оприлюдненому напередодні звіті «British Petroleum» стверджується, що за сучасного рівня споживання доведених запасів нафти вистачить як мінімум на сорок років.
Дискусія між двома таборами нафтовиків точиться понад 50 років, і обидві сторони висувають різні аргументи на свою користь.
також у паперовій версії читайте:
  • МОП ВЧИТЬ І ДОПОМАГАЄ УКРАЇНІ
  • ЦІНИ НА ГАЗЕТИ МОЖУТЬ ПІДСКОЧИТИ
  • ЖНИВА. ПАЛЬНЕ ДОРОЖЧАЄ
  • НЕ СОЛОДКО!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».