Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
УСЯ ВЛАДА — В НІКОЛЯ САРКОЗІ
За підсумками другого туру парламентських виборів 17 червня 2007 року нещодавно обраний президент Ніколя Саркозі святкував абсолютну перемогу. Нагадаємо, що в першому турі, який відбувся тиждень тому, на 577 місць у Національній асамблеї Франції претендували 7639 кандидатів.
Правоцентристи отримали 314 місць у Національній асамблеї з 577. Для порівняння: у попередньому складі парламенту «Союзу за народний рух» належало 359 мандатів.

Соціалісти ж несподівано отримали на 36 місць більше, ніж у попередньому парламенті. На думку політологів, успіх Соцпартії зумовлений тим, що вона не підтримала плани уряду збільшити податок на додаткову вартість.
Явка виборців була рекордно низькою, як для Франції: проголосували близько 60 відсотків громадян.
Згідно з остаточними підсумками виборів пропрезидентський «Союз за народний рух» здобув абсолютну більшість голосів. Лідер соціалістичної партії Франції Франсуа Оланд, чоловік колишньої кандидатки на посаду президента Сеголен Руайяль, визнавши персональну відповідальність за політичне фіаско, залишив свою посаду. Отже, французьким «лівим» тепер доведеться обирати нового голову партії, який має стати не лише формальним, а й справжнім лідером. Тим часом у таборі переможців готуються до безперешкодної реалізації президентської програми ліберальних реформ.
Політичні оглядачі слушно зазначають, що нарешті середній клас Франції погодився на назрілі «праві» економічні реформи, які втілюватимуться руками «правих» політиків. Завдяки цьому Франція покінчила з традицією «співіснування» президента та уряду, які репрезентували різні ідеологічні напрями, внаслідок чого взаємним блокуванням унеможливлювали здійснення будь-яких непопулярних реформ. Віднині ситуація змінилася не лише у внутрішній політиці Франції. Суттєві трансформації вже відбуваються і з французькою зовнішньою політикою. Ніколя Саркозі відійшов від традицій проросійського курсу свого попередника Жака Ширака. Свідченням цього стала зустріч в Парижі контактної групи з балканських проблем, учасники якої обговорили процедуру надання незалежності Косову, причому попри думку Росії. Можна спрогнозувати, що на Сході Європи Франція віднині бачитиме не тільки Кремль. Правда, перешкодою на шляху формування вісі Париж — Берлін — Варшава — Київ може стати позиція Варшави. Особисто Ніколя Саркозі не зміг переконати європейських скептиків, братів Качинських, не блокувати європейський конституційний процес. Це стало першою дипломатичною поразкою нового французького президента. Але він має ще принаймні п’ять років на реванш та реалізацію своєї політичної програми.
також у паперовій версії читайте:
  • СИМВОЛІЧНІ ВІЗОВІ ПОСЛАБЛЕННЯ ДЛЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  • ПАЛЕСТИНСЬКА ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА НА ІРАНСЬКІ ГРОШІ?
  • «СОЛІДАРНІСТЬ» ПРОТИ «ЛЕОПАРДА»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».