Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЗНАЙШЛИ МІСЦЕ ЖЕРТВОПРИНОШЕННЯ БОГАМ АЦТЕКІВ

Ученим пощастило зробити подібне відкриття під час спеціально організованих занурень з аквалангом. Серед знахідок — дерев'яні жезли у формі блискавок, смолисті пахощі й обсидіанові ножі. Точний вік знахідок поки невідомий, однак всі ознаки свідчать, стверджують дослідники, що речі створено в епоху ацтеків, їм не менш як 500 років.
Зокрема, на це вказують дерев'яні жезли. Як вважає антрополог Джоен Рейнхард, такі предмети використовувалися ацтекськими жерцями під час відправлення ритуалів на честь бога Тлалока. «Ми переконані в тому, що ацтеки вважали цей район одним із найважливіших з-поміж інших місць, присвячених Тлалоку»,— зазначив він.
Інший дослідник, Станіслав Іванішевський зробив припущення, що ацтеки кинули ці предмети в озеро, аби викликати зливу. Дим пахощів, що згоряли, мав символізувати хмари, а гострі шпички з агави, напевно, використовували для пролиття власної крові з ритуальною метою.
Неподалік озера Місяця, в якому були зроблені знахідки, є ще одне озеро — Озеро Сонця, в якому також проводять аналогічні пошуки.


«НЕПОРОЧНЕ ЗАЧАТТЯ» В АКУЛ
Самиці акул можуть розмножуватися без участі самців. До такого сенсаційного висновку дійшли ірландські та американські вчені, що вивчали цих риб у неволі, повідомляє Укрінформ із посиланням на «The Sun».
Фахівці з'ясували, що акули можуть розмножуватися безстатевим способом за допомогою партеногенезу. Партеногенез (від гр. parthenos+генез — «непорочне зачаття») — фіксували у деяких риб і раніше, але ніколи — у хрящових, до яких належать акули.
За словами доктора Пауло Продола, результати по-справжньому дивовижні, тому що всі акули статево розмножуються, і ембріон потребує для повноцінного розвитку ДНК обох батьків. Після цього відкриття ссавці залишаються єдиною великою групою хребетних, де не зустрічається така форма розмноження.
Учені почали таке дослідження після того, як у грудні 2001 року в акваріумі зоопарку «Henry Doorly Zoo» невідомо як з'явилося дитинча акули-молота. Річ у тім, що три роки його мати перебувала сама. Спочатку вчені думали, що самиця спарувалася із самцем іншого виду. Однак аналіз довів, що в дитини є лише ДНК матері й немає жодних слідів інших ДНК.

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ФАКТ
  • КІНОСВІТ
  • КОРИСНІ ПОРАДИ
  • ДИВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».