Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ ЖІНКИ
УКРАЇНСЬКІ РОКСОЛАНИ: ОПТОМ І ВРОЗДРІБ

Работоргівля стала однією з головних проблем сучасного суспільства. За даними Міжнародної організації з міграції, в Україні з 1991 року від торгівлі людьми постраждали 100 тисяч наших співвітчизників. 80 відсотків всіх випадків торгівлі людьми — це трудова експлуатація. На думку фахівців, кожен десятий громадянин зіштовхувався з такими випадками у своєму найближчому оточенні. За останні п’ять років українці були продані до 47 країн світу.

Сучасна работоргівля — не лише використання рабської праці. Її різновидом став продаж жінок і дітей на ринку сексуальних послуг. Здебільшого українок продають клієнтурі з Туреччини, Лівії, Македонії, Німеччині та Росії. За даними ОБСЄ, після розпаду СРСР у будинки розпусти Європи було продано близько 10 мільйонів жительок СНД. Серед цієї кількості скалічених доль є чимало жінок, які виїжджають за кордон у пошуках кращої долі. Там їм пропонували високооплачувану працю танцівниць чи офіціанток у дорогих клубах або просто роботу за професією. Коли опинялися за кордоном, то їх змушували працювати повіями, попередньо забравши всі документи. Саме за такими схемами прикарпатських Роксолан і нині продають оптом та вроздріб.
Працівники прикарпатської міліції притягнули до кримінальної відповідальності молодого чоловіка, жителя Івано-Франківська. За інформацією обласного підрозділу боротьби з протизаконною торгівлею людьми, оперативники мають документальні свідчення п’ятьох мешканок обласного центру, кожна з яких свого часу повірила зловмисникові. Той обіцяв вигідне працевлаштування за кордоном. А потім потерпілі ставали заручницями домовленостей між спритним іванофранківцем та утримувачами нелегальних борделів. Прикарпатських дівчат змушували займатися проституцією в нічних клубах.
Залежно від смаків закордонних сутенерів новітніх Роксолан оцінювали у 600–700 євро — таку суму отримував «звідник» за кожну з привезених українок. Опинившись за кордоном, невільниці без документів змушені були тілом відробляти заплачені за них гроші. Побоюючись за життя, жертви насильства воліли не звертатися до тамтешніх правоохоронців. Більшість потерпілих, переживши наругу і сплативши сутенерові відповідну суму, поверталися додому без копійки.
Оперативники мають всі підстави припускати, що затриманий работорговець причетний до більшої кількості аналогічних оборудок. Наразі проводяться відповідні заходи для встановлення інших потерпілих. За певними даними, зловмисник торгував живим товаром упродовж трьох років, у деяких випадках навіть сприяв довірливим дівчатам із оформленням віз, перевозив їх власноруч. Жертвами сексуальної експлуатації зазвичай ставали вихідці з незаможних сімей. З надією непогано заробити вони погоджувалися на всі умови звабника.
Проти затриманого порушено кримінальну справу за ст. 149 ч.2 — («Торгівля людьми»). Йому не бачити волі від п’яти до дванадцяти років. Звісно, якщо не відкупиться, бо, як відомо, сучасна работоргівля є «тіньовим бізнесом», де важко встановити реальні розміри прибутків. Інформаційно-аналітичний центр «Громадський простір» повідомляє, що вони сягають до 10 мільярдів доларів за рік.

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:
  • ФАЇНА-ДОБРОТВОРНИЦЯ
  • ХТО ВОНА, МАРУСЯ ЧУРАЙ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».