Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СПЕКА І МИ
«Шановна редакціє! Хочу попросити поради. Як поводитися у ці спекотні дні людям із серцево-судинними захворюваннями? Мені 65 років, уже тривалий час маю підвищений тиск, погано переношу спеку. Як зменшити її наслідки?»
Мирослав БОЯРСЬКИЙ, Київська область

l Уміщуємо поради фахівців Міністерства охорони здоров'я з цього приводу.
l Пекуче сонце та гаряче повітря негативно впливають на людський організм, особливо на стан здоров'я осіб літнього віку, із серцево-судинними й легеневими захворюваннями, на дітей. У спеку час від часу виникає бажання напитись холодного, зануритись на тривалий час у ставок, басейн чи бурхливу річку, охолодитись від прохолодної води. Однак медики рекомендують влітку особливо уважно ставитись до свого здоров'я.
l Не зловживайте сонячними ваннами! Лікарі вважають найсприятливішим часом для їхнього приймання — до 10–11-ї годин ранку і після 17-ї.
l Слід обмежити перебування на сонці особам літнього віку і тим, хто вживає деякі ліки, наприклад, сульфаніламідні препарати, біологічно активні добавки, гормональні препарати тощо.
l Із малюками краще гуляти в затінку і час від часу зволожувати їхнє тіло вогкою хустиною.
l Обов'язково постійно треба підтримувати належний водний баланс: випивати за добу не менш як три літри рідини, найкраще воду із соком лимона або квас (від солодкої води може підвищитись артеріальний тиск).
l Холодне пиво вживати не бажано — воно збільшує навантаження на серце.
l Вживання міцніших алкогольних напоїв у спеку категорично протипоказано.
l На ніч бажано пити відвар м'яти, який позитивно впливає на загальний стан організму, відновлює роботу нервової системи, судин, є загальнозміцнювальним засобом.
l Добрий порятунок у спеку — кондиціонер, коли його немає, як один із варіантів — завішувати вікна мокрими простирадлами.
* * *
Супутниками спеки вважаються сонячний і тепловий удари. Значне перегрівання організму супроводжується порушенням водно-електролітного обміну, циркуляторними розладами, дрібнокрапковими крововиливами у мозок — це призводить до стану непритомності з можливими негативними наслідками. Тому коли з'являються хоча б деякі із симптомів (загальна слабкість, розбитість, головний біль, запаморочення, шум у вухах, сонливість, спрага, нудота, гіперемія шкірного покриву, прискорені пульс і дихання, підвищена температура тіла, загальмований психічний стан або психомоторне збудження, іноді виникають судоми), це свідчить про те, що є загроза для життя. У дітей грудного віку частішають диспепсичні розлади (блювота, діарея), температура тіла різко підвищується, риси обличчя загострюються, загальний стан швидко погіршується, свідомість затьмарюється, виникають судоми, кома.
Невідкладна допомога. Хворого слід негайно винести у прохолодне місце, забезпечити доступ свіжого повітря, звільнити від одягу, дати випити холодної води, на голову покласти холодний компрес. У тяжчих випадках потрібно обгорнути потерпілого простирадлом, змоченим у холодній воді, облити прохолодною водою, покласти лід на голову й пахові ділянки.
Якщо після проведених заходів стан хворого не поліпшиться, треба викликати «невідкладну допомогу».
також у паперовій версії читайте:
  • ВАША ВЕЛИЧНОСТЕ, ЛІКАРЮ...
  • СЕСТРИ, ГОЛУБКИ КОХАНІ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».