Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ
АГІТАЦІЯ В ХМАРАХ ДИМУ
Захоплення тютюном спричиняє функціональні зміни в серцево-судинній системі, які з часом стають стійкими й призводять до багатьох захворювань. Вчені довели, що нікотин, який міститься в тютюновому димі, проникає через гематоенцефалічний бар’єр і за сім секунд досягає мозку. Адреналін, що виділяється наднирковими залозами, звужує судини, підвищує артеріальний тиск і часто призводить до ішемії міокарду. Куріння збільшує летальність від ішемічної хвороби серця на 80–90 відсотків. Загалом смертність серед тих, хто захоплюється диявольським зіллям, як називали тютюн наші далекі предки, порівняно з тими, хто до нього байдужий, вдвічі вища.

Тютюнокуріння (за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я) призводить до передчасної смерті близько трьох мільйонів осіб щороку. Проте, незважаючи на сумну статистику, кількість курців не лише не зменшується, а й зростає, в тому числі й в Україні. Зокрема, міжнародні експерти зараховують нашу державу до країн з надвисоким поширенням тютюнокуріння — у нас палять понад 50 відсотків чоловіків і майже 25 відсотків жінок. Серед них чимало людей з вищою освітою і навіть вченими ступенями, яких ніяк не запідозриш у невігластві.
Останнім часом в Україні побільшало хворих на рак. Причин багато, але «чільне» місце з-поміж них займає тютюнокуріння, провокуючи у людей онкологічні захворювання. Звичною прикметою міського пейзажу стала леді з сигаретою. Найбільше їх серед жінок репродуктивного віку. Чимало сучасних Мадонн вважають, що саме цигарка є ознакою її успішності. Деякі жінки не полишають згубну звичку й завагітнівши, вважаючи, що принаймні на перших місяцях тютюновий дим не надто шкодить їхньому організму. Як доводить практика, у жінок, що палять, діти народжуються слабшими, а інколи, трапляється, і мертвими.
— Це зумовлено нестачею кисню в материнській крові,— пояснює кандидат медичних наук Микола Козачок.— Вагітним потрібно уникати перебування в товаристві курців.
На жаль, останнім часом, як засвідчили соціологічні дослідження, проведені в межах міжнародної програми «Європа без тютюну», куріння дедалі міцніше приживається в молодіжному середовищі, зокрема серед підлітків. Переважна більшість з них не уявляє всіх наслідків, до яких може призвести захоплення цигарками. Наприклад, підлітки вважають, що позбутись шкідливої звички легко. До речі, близько 70 відсотків батьків опитаних школярів є затятими прихильниками цієї шкідливої звички. Тож приклад, як мовиться, перед очима.
Про шкоду куріння йдеться давно, але далі розмов справа не рухалася. Певно тому, що надто великий зиск мають фірми, які займаються реалізацією тютюнових виробів. 2005 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про заходи щодо попередження і зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення». На думку представників ВООЗ, він є прогресивним, реалізація його може суттєво обмежити вплив тютюнового диму на здоров’я наших співвітчизників, адже ним забороняється куріння в громадських місцях, а також на робочих. Згідно із законом в усіх навчальних закладах мають вести пропаганду здорового способу життя, а педагоги — розповідати підопічним про шкідливість куріння. Крім просвітницьких, передбачено деякі примусові заходи, насамперед покарання штрафом.
Уся проблема у тім, що ці вимоги й санкції залишаються на папері. Приміром, цигарки контрабандного походження як продавали на кожному перехресті, так і продають.
У багатьох країнах світу ефективно борються з курінням особливо на робочих місцях. Наприклад, у штаті Каліфорнія (США) тютюновий дим за своїм шкідливим впливом прирівнюється до викидів дизельного двигуна. В Ірландії, Швеції, на Мальті за куріння в кав’ярнях, барах і ресторанах порушники сплачують штрафи — 300–500 євро. Іспанці також ухвалили закон про обмеження тютюнокуріння. Серед порушників виявився... прем’єр-міністр. Скандал зам’яти не вдалося.
А у нас в Україні в громадських місцях, на зупинках транспорту, в кав’ярнях і навіть поблизу дитячих майданчиків тютюновий дим коромислом. На ці порушення міліція не звертає уваги.
До речі, згаданий вище закон зобов’язує виробників і продавців сигарет попереджати їхніх споживачів про те, що куріння призводить до тяжких захворювань, завдає непоправної шкоди вагітним жінкам і їхнім майбутнім дітям, наносячи подібні попередження на продукцію. Однак переважну більшість тютюновиробів продають без них...

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ДЛЯ ЮНИХ — «ПРО ЦЕ»
  • ЗАХИЩАЙТЕ ОЧІ ВІД СОНЦЯ
  • СПІВАЙТЕ КОЛИСКОВІ!
  • ЗАЛІЗО ПРОТИ БЕЗПЛІДДЯ
  • ОНКОТЕСТ І ВОЛОССЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».