Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЄВРОПА БОРЕТЬСЯ З НЕЛЕГАЛЬНОЮ ЕМІГРАЦІЄЮ
Європейська комісія має намір більш жорстко карати підприємців, котрі використовують нелегальних емігрантів як трудову силу.

Масштаб нелегальної еміграції до ЄС вже давно вийшов з-під контролю. За різними оцінками, у 27 країнах євроспільноти нелегально перебуває від двох до восьми мільйонів іноземців. Щороку у Євросоюзі з'являються 350–500 тисяч нелегалів.
Члени Європейської комісії переконані, що більшість з них шукає роботи, а не захист від політичних утисків. Оголошення кілька днів тому проекту нової директиви під назвою «Європейська імміграційна політика» має на меті обмеження «чорного ринку» праці, який втягує в себе все більше заробітчан.
Брюссель пропонує радикальні рішення, які, на думку фахівців, будуть запроваджені у життя. Заступник голови Європейської комісії Франко Фраттіні, відповідальний за внутрішні справи, сподівається, що нові директиви схвалять одноголосно.

Жорстке покарання
Покарання для нових членів ЄС за використання нелегальної праці не є жорсткими. Наприклад, у Польщі найбільший штраф для підприємця, у якого працюють нелегали, становить п'ять тисяч злотих. Натомість у Бельгії фірма, викрита у використанні нелегальних працівників, мусить заплатити 3750 євро за кожного з них. У Голландії підприємцеві, крім адміністративного покарання (чотири тисячі євро), загрожує порушення карної справи, 67 тисяч євро штрафу і три роки ув'язнення.
Брюссель не пропонує конкретних покарань: їх визначатимуть національні уряди, але Фраттіні не приховує, що закон повинен бути суворим, передбачати навіть ув'язнення.
Пропонуються також інші санкції: припинення дотацій, п'ятирічна заборона брати участь у публічних тендерах, обов'язкове відшкодування коштів, витрачених на депортацію нелегалів. Кожна держава-член ЄС мусить гарантувати незворотність покарання всіх фірм, які працевлаштовують незаконних іммігрантів, а також посередників.
Але як зробити, щоб нових положень дотримувались? Для цього директивою передбачено, що контролери щорічно відвідуватимуть принаймні 10% всіх фірм (нині перевіряється тільки 2,8%).
І ще одна деталь: за новим законодавством ЄС, покаранню підлягатимуть також приватні особи, які використовують нелегальних заробітчан для домашньої роботи. «Якщо хтось використовує як невільників на своїй віллі чотирьох іммігрантів, то його треба притягувати до карної відповідальності»,— каже Фраттіні.
З проектом директиви можуть не погодитися в деяких західноєвропейських столицях, тому Брюссель нагадав про статтю 63 відповідного закону ЄС, згідно з якою дотримання єдиних підходів щодо нелегальної імміграції є обов'язковим. Тим більше, що з 2005 року такі закони ухвалюються більшістю голосів, тому не може бути мови про право вето окремої держави. Фраттіні хоче, щоб уряди обговорили проект нової директиви до червневого засідання Ради ЄС з питань внутрішніх справ і юстиції.

Заохочувати легальних
«Європейською міграційною політикою» не обмежуються спроби Євросоюзу ліквідувати чорний ринок праці. «ЄС потрібна імміграція, але легальна. Особливо потребують сезонних працівників сільське господарство і туризм»,— зазначив Фраттіні. Тому мільйонам потенційних нелегальних заробітчан комісія хоче запропонувати як альтернативу тимчасову роботу.
Члени ЄС, імовірно, підписуватимуть договори з окремими державами з-поза меж Євроспільноти (у тому числі з Україною), які полегшать їхнім громадянам отримання віз. Після цього охочі з цих країн зможуть приїжджати у ЄС і легально працювати, наприклад, два роки. І якщо вони протягом цього терміну не порушуватимуть умов договору, то й надалі матимуть змогу повертатись у Євросоюз.
Після періоду літніх відпусток, у вересні 2007 року, комісія оприлюднить наступні частини «Європейської імміграційної політики», покликаної полегшити легальне працевлаштування добре освічених фахівців з «третіх» країн.
У документі висвітлюватимуть питання про створення єдиної системи надання притулку (до 2010 року) та надання фінансової підтримки державам-сусідам ЄС на сході, насамперед, для посилення контролю на кордоні.
Більшість експертів позитивно оцінює пропозиції комісії. З одного боку, вона готова ініціювати для порушників покарання економічного характеру, а з іншого, пропонує тимчасові візи для працівників з-за меж Євросоюзу. Комісія хоче вберегти власний ринок праці від демпінгу в оплаті праці, але залучати робочі руки туди, де їх бракує, наприклад, у будівельну галузь. Нині нестача робочої сили на будівництві призвела до такого підвищення рівня оплати праці, що більшість будівельних фірм у Європі неспроможні її забезпечити.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • МІСІЯ СОЛДАТІВ МИРУ ТРИВАЄ
  • АРАБСЬКИЙ СВІТ ПЛАНУЄ ОСВІТНІЙ ПРОРИВ
  • ЛІМУЗИНИ ВЛАДИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».