Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СЕЗОН ДРОГБА ДЛЯ «ЧЕЛСІ»
Минулими вихідними закінчилася футбольна першість Німеччини, підсумки якої здивували багатьох шанувальників німецького футболу. В Англії визначився володар національного Кубка. В італійській Серії А триває боротьба за виживання, а в чемпіонаті Іспанії гранди дихають один одному в потилицю, і чотири команди за три тури до фінішу не втрачають шансів на чемпіонство.

Англія, фінал Кубка
Після семирічної перерви фінал змагань за кубок Англії знову повернувся на славнозвісний стадіон «Вемблі». Подивитися на протистояння двох найкращих англійських команд — «Челсі» та «Манчестер Юнайтед» — прийшло майже дев’яносто тисяч глядачів. Була певна особливість й у самому двобої. «Манчестер Юнайтед» та «Челсі» провели чудовий сезон, попри те, що обидві команди «вилетіли» з Ліги чемпіонів, а «аристократи», крім того, ще й віддали чемпіонський титул. Але виграш Кубка Англії давав змогу лондонцям підсолодити гірку пігулку поразок. Щодо манкуніанців, то для них це був шанс довести, що їхнє чемпіонство не підлягає сумніву. До того ж «червоні дияволи» є рекордсменами за кількістю виграних кубків Англії, їх у клубній колекції — одинадцять. «Аристократи» перемагали в цьому турнірі лише тричі, проте саме вони були останніми, кому пощастило виграти трофей на старому «Вемблі».
Гра розпочалася доволі спокійно — помилятися на стартових хвилинах ніхто не хотів. Перший більш-менш небезпечний момент виник лише на двадцятій хвилині. Дідьє Дрогба наважився на удар здалеку, але м’яч пролетів повз ворота. А перший удар у площину воріт глядачі побачили за десять хвилин, коли Шон Райт-Філліпс стрімко прорвався правим флангом і віддав передачу Френкові Лемпарду, чий удар парирував Едвін Ван дер Сар. Атаки манкуніанців, навпаки, украй рідко доходили до кінця й досить часто закінчувалися офсайдами Вейна Руні. Непоганий момент був у Кріштіану Роналду після передачі Скоулза, але португалець пробив поряд зі штангою. Тож на перерву команди пішли за нічийного результату.
Після перерви Жозе Мурінью випустив Роббена замість Джо Коула. На початку другого тайму «Манчестеру» нарешті вдалося потурбувати Петера Чеха. Спочатку чеський голкіпер «аристократів» відбив удар Скоулза, а згодом впорався і з повторним «пострілом» Вейна Руні. Взагалі друга половина зустрічі помітно відрізнялася від першої. Команди почали діяти гостріше, і складні моменти виникали один за одним. У манкуніанців найактивнішими були Гіггз та Руні, а в «Челсі» — Дрогба та Роббен, однак рахунок на табло залишався незмінним. Так і не забивши жодного м’яча, команди довели справу до овертайму.
Перший додатковий тайм запам’ятався двома епізодами. Гіггз з близької відстані бив по воротах, а потім за інерцією штовхнув Петера Чеха, від чого голкіпер разом з м’ячем перетнув лінію воріт. У цій ситуації є лише два варіанти розгортання ситуації: або зарахувати гол, або призначити штрафний удар, проте суддя не зробив ні першого, ні другого. У подальшому команди діяли досить активно, і коли здалося, що глядачі стануть свідками серії пенальті, «Челсі» провів гольову атаку. Сталося це за чотири хвилини до фінального свистка. Дрогба зіграв у стінку з Лемпардом і, одержавши м’яч у штрафному майданчику, вразив ворота Ван дер Сара. У хвилини, що залишилося зіграти, «аристократи» відверто зволікали, наслідком чого стали три жовті картки та чотири додані хвилини, але й це не допомогло «Манчестер Юнайтед». Таким чином, у фіналі 126-го розіграшу кубка Англії перемогу святкувала команда Жозе Мурінью, який нарешті виграв цей трофей.
Жозе Мурінью, головний тренер «Челсі»:
— Це була дуже важлива перемога. Це не просто кубок Англії, це перший кубок Англії на новому «Вемблі», тепер ми можемо сказати, що в англійському футболі виграли за три роки всі трофеї.
Алекс Фергюсон, головний тренер «Манчестер Юнайтед»:
— Дуже складно щось зробити, коли твій суперник забиває на останніх хвилинах. Гра була абсолютно однаковою. Не думаю, що ми заслужили на перемогу або поразку. Після першого тайму в нас було двоє-троє гравців, які дуже втомилися. Дрогба забив чудовий гол. Він грав агресивно й урятував для «Челсі» нинішній сезон.

Німеччина, 38 тур
Останній тур чемпіонату Німеччини не приніс гучних сюрпризів — усі лідери чемпіонату здобули перемогу. «Штутгарту» для чемпіонства потрібно було не програти «Енергі», проте початок матчу був нещасливим для господарів. Форвард «Енергі» Раду на дев’ятнадцятій хвилині відкрив рахунок у цьому поєдинкові. «Шваби» сумували недовго. На 27-ій хвилині Хітцльшпельгер неймовірним ударом з великої відстані «зняв павутиння» з верхнього кута воріт гостей. У другому таймі Хедірам ударом головою приніс «Штутгартові» перемогу й одночасно чемпіонський титул. Ще два претенденти на золото «Шальке-04» та «Вердер» також здобули перемогу: гельзенкірхенці обіграли «Айнтрахт» з рахунком 2:1, а бременці, завдяки дублю Розенберга, виявилися сильнішими за «Вольфсбург» (2:0). «Баварія» в останньому турі потішила своїх уболівальників, розгромивши «Майнц», який залишає вищий дивізіон, з рахунком 5:2. Крім «Майнца», з Бундеслігою розпрощалися «Алеманія» та «Боруссія» з Менхенгладбаха. Андрій Воронін провів свою останню гру в складі «Байєра». Його команда переграла «Боруссію» з Дортмунда. Андрій, на жаль, у цьому матчі не відзначився. Наступного сезону «аптекарі», разом з «Баварією», представлятимуть Німеччину в Кубку УЄФА.
Результати матчів туру: «Байєр» — «Боруссія» Д — 2:1, «Баварія» — «Майнц» — 5:2, «Боруссія» М — «Бохум» — 0:2, «Ганновер» — «Нюрнберг» — 0:3, «Штутгарт» — «Енергі» — 2:1, «Вольфсбург» — «Вердер» — 0:2, «Гамбург» — «Алеманія» — 4:0, «Шальке» — «Армінія» — 2:1.

Іспанія, 35 тур
У звітному турі футболісти подарували своїм прихильникам результативний футбол. «Сарагоса» переграла «Атлетик» з рахунком 4:3. Господарі ще в першому таймі чотири рази вразили ворота «басків». Гості в першому таймі спромоглися лише на один забитий м’яч. У другому таймі «Атлетик» ще двічі відзначився, але цього забракло навіть для нічиєї. «Валенсія» завдяки м’ячу Хоакіна на останній хвилині зуміла переграти «Мальорку» і підтягнулася до групи лідерів. «Севілья» після виграшу Кубку УЄФА перемогла й у національній першості. Севільці, поступаючись «Депортиво» з рахунком 0:1, вирвали перемогу (відзначилися Кануте і Ренато). Мадридський «Реал» вкотре переміг на останніх хвилинах поєдинку. «Вершкові» на виїзді зустрілися з «Рекреативо». Підопічні Капелло впевнено розпочали матч і вели в рахунку 2:0, після голів Робіньйо та Ністелроя. Проте господарі знайшли в собі сили відіграти два м’ячі. Здалося, що мадридський клуб втратить очки, проте своєчасне долучення Роберто Карлоса до атаки принесло столичній команді три очки. Ще один претендент на чемпіонство, «Барселона», у звітному турі також продемонструвала свої найкращі риси. Каталонці здобули найбільшу перемогу в нинішньому чемпіонаті: вони поклали на лопатки мадридський «Атлетико», причому на його полі. Гості забили шість м’ячів у ворота мадридців. Отже, за три тури до фінішу «Севілья», «Реал» та «Барселона» не втратили надій стати чемпіоном. Севільці відстають від обох грандів на два очки.
Результати матчів туру: «Атлетико» — «Барселона» — 0:6, «Рекреативо» — «Реал» М — 2:3, «Еспаньол» — «Гетафе» — 1:5, «Реал Сосьєдад» — «Сельта» — 3:1, «Леванте» — «Осасуна» — 1:4, «Вільярреал» — «Расинг» — 2:1, «Депортиво» — «Севілья» — 1:2.

Італія, 37 тур
У передостанньому турі увага вболівальників була прикута до команд, які ведуть боротьбу за подальше перебування серед еліти. З восьми команд, що опинилися в небезпечній зоні, у звітному турі програли всього дві. А от «Мілан» резервним складом поступився «Удінезе» з рахунком 2:3. Другої поразки поспіль зазнала «Рома», котра програла «Кальярі», яка також веде боротьбу за місце в Серії А.
Результати матчів туру: «Аталанта» — «Інтер» — 1:1, «Кальярі» — «Рома» — 3:2, «К’єво» — «Асколі» — 1:0, «Емполі» — «Реджина» — 3:3, «Лаціо» — «Парма» — 0:0, «Мессіна» — «Фіорентина» — 2:2, «Палермо» — «Сієна» — 2:1, «Сампдорія» — «Катанья» — 1:0, «Торіно» — «Ліворно» — 0:0, «Мілан» — «Удінезе» — 2:3.

Росія, десятий тур
Центральний матч десятого туру відбувся в Москві між столичними командами — «Локомотивом» та «Спартаком». У травні «залізничники» двічі перемагали «червоно-білих» у кубкових змаганнях. Цього разу вони знову здобули перемогу й скоротили відставання від підопічних Федотова до трьох очок. Під кінець першого тайму Білялетдинов відкрив рахунок, а в другому таймі півзахисникові «Спартака» Павлюченкові пощастило відновити рівновагу. Проте «Локомотив», завдяки зусиллям Сичова, втретє здолав «Спартак». Пітерський «Зеніт» після вольової перемоги над «Рубіном» очолив турнірну таблицю першості. Пітерці випередили «Спартак» завдяки кращій різниці забитих і пропущених м’ячів.
Результати матчів туру: «Амкар» — ЦСКА — 1:1, «Динамо» — ФК «Москва» — 0:0, «Спартак» (Москва) — «Локомотив» — 1:2, «Сатурн» — «Спартак»(Нальчик) — 1:1, «Луч-Енергія» — «Кубань» — 1:1, «Ростов» — «Хімки» — 1:1, «Зеніт» — «Рубін» — 2:1, «Томь» — «Крилья Совєтов» — 1:2.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ФІНАЛ ІЗ ПРИСМАКОМ РЕВАНШУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».