Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЧЕРНІВЦІ СТАНУТЬ МІНІ-ГОЛЛІВУДОМ

Восени в Чернівці на якийсь час перебереться одна з найкращих актрис Меріл Стріп, приїде також оскароносний виконавець головної ролі у «Мовчанні ягнят» Ентоні Хопкінс. Виходець з СРСР, голлівудський продюсер Анатолій Фрайдіс (відомий за фільмами «Список Шиндлера», «Боб Ділан») береться за екранізацію книги Анатолія Кузнецова «Бабин Яр». Зйомки нового фільму відбуватимуться в основному в Чернівцях.

Все далі в історію відходять події Другої світової війни, проте не загоїлися рани, які вона залишила в людській пам’яті. Бабин Яр став синонімом величезної людської трагедії. Тут у єдиній братській могилі полягли євреї і українці, росіяни і роми, угорці і поляки.
Головним персонажем стрічки буде 14-річний хлопчина, що мешкає у Києві в роки тимчасової його окупації. Основа сюжету картини — сімейна трагедія, інші події будуть тільки тлом. Режисер стрічки — Гарольд Бейкер, який багато працював з Аль Пачіно, Ніколь Кідман, Джоном Траволтою, Брюсом Віллісом. Бейкер, до речі, має українське коріння. До головних ролей у кінопроекті залучать голлівудських зірок Ентоні Хопкінса, Джесіку Ланж (зіграла разом з Дастіном Гофманом у кінострічці «Тутсі» («Кралечка»), за що отримала свого першого «Оскара»), Меріл Стріп. Озвучать кіноісторію про трагедію Бабиного Яру трьома мовами — англійською, українською та ідиш. Зніматимуть картину переважно в Чернівцях та Києві і в американському Голлівуді.
Чому саме в Чернівцях? Місто (не таке урбанізоване, приміром, як Київ) давно відоме єврейськими традиціями, культурою. Перший документальний спогад про євреїв у Чернівцях належить до 1408 року. Цей рік і став датою заснування міста. Іудейська спільнота Чернівців завжди переймалася інтересами громади міста і надавала допомогу бідним. Євреї споконвіку мирно жили тут поруч з українцями, поляками, румунами, молдаванами. До фашистської навали в місті не було явних антисемітизму та ксенофобії. Найстрашнішу біду єврейська громада спізнала в роки Другої світової війни: 12 тисяч євреїв були по-звірячому вбиті, 90 тисяч — депортовані в гетто. З приходом на Буковину радянської влади був утворений обласний равінат і відкрито понад 30 синагог і молитовних будинків, єврейські школи і театр. Була зроблена спроба відродження єврейської громади міста. На жаль, пізніше згадані установи закрили, а тисячі євреїв емігрували.
За часів незалежності України створені більш сприятливі умови для відродження національної самосвідомості і культури єврейського народу. У Чернівцях збереглися синагога, єврейський квартал (колишнє гетто), пам’ятні місця, пов’язані з іменами Поля Целана та Йозефа Шмідта, єврейський цвинтар. Архітектурний ансамбль Чернівців зберіг чимало будинків, ба кварталів, в яких жили й де-не-де ще й тепер живуть представники древнього народу. Саме це й привабило творців фільму «Бабин Яр», які мають намір у вересні-жовтні перетворити Чернівці на відкритий знімальний майданчик.
Влада міста та краю зацікавлена у зйомках майбутнього фільму у Чернівцях. Щоправда, участь іменитих акторів змушує задуматись над створенням для них належних умов побуту та життя. У місті п’ятизіркових готелів немає й у найближчі роки не буде. Тож доведеться хутко ремонтувати й переобладнувати існуючі номери. Про стан більшості доріг у місті навіть соромно згадувати — яма на ямі. Як і про облуплений вигляд багатьох будинків. Є проблеми і з летовищем: чернівецький аеропорт не здатен приймати великі авіалайнери. Либонь, доведеться, приміром, тій же Меріл Стріп з її чотирма дітьми та чималою обслугою з Лос-Анджелеса летіти до Івано-Франківська, а вже звідти діставатись Буковини. Як відомо, сучасні зірки вельми вибагливі й вимогливі. Приміром, Ентоні Хопкінс свої митарства з приїздом на Буковину та Київ оцінив аж на чотири мільйони доларів — саме таким, подейкують, буде гонорар актора за участь у кінозйомках. До речі, фінансуватиме стрічку Україна разом зі США і Польщею. Коли «Бабин Яр» вийде на кіноекрани в нашій країні, наразі невідомо, а от в американському прокаті він з’явиться вже у 2008 році.

Іван ДМИТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ДОБРЕ, ЩО КОПІЯ ЗБЕРЕГЛАСЯ...
  • РОЗДВОЄНИЙ СВІТ
  • «Я НЕНАЧЕ ПОБУВАВ У НОРВЕГІЇ»
  • ЖЕРТВА НОМЕР 1106/0

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».