Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ХАРКІВСЬКА ПАСТКА
Коли Україна разом з Польщею отримала право провести чемпіонат Європи з футболу 2012 року, Харків виявився «майже» зайвим на цьому святі життя. Колишню столицю заявлено лише як запасний варіант, та й то після Одеси. Напевно, харків’яни так образилися, що у матчі 25-го туру місцевий «Металіст» із рахунком 5:1 розгромив столичний «Арсенал», гарантувавши собі бронзові медалі, а другий міський клуб ФК «Харків» дав справжній бій на виїзді донецькому «Шахтарю».

У дебюті гри донецькі футболісти пропустили м’яч у власні ворота. На 9-й хвилині після подачі кутового відзначився Андрій Соколенко. Господарі всіма силами намагалися відігратися. На двадцятій хвилині у ворота гостей було призначено пенальті, який не реалізував Даріо Срна — блискуче зіграв голкіпер харків’ян Рустам Худжамов. Як завжди, найактивнішими у складі донеччан були бразильці, особливо Матузалем і Елано, котрі за першої нагоди обстрілювали ворота Худжамова, але результату це не приносило. Завершився перший тайм небезпечним, але невлучним ударом Матузалема.
На початку другої половини гри з вигідної позиції Срна пробиває вище від воріт. Після удару Елано Худжамов урятував свою команду. Майже відразу в наступній атаці «Харків» забив другий гол. Рібейро зробив простріл у штрафний майданчик, що замкнув дев’ятнадцятирічний Олександр Гладкий. На 62-й хвилині за порушення правил проти Хюбшмана у ворота «Харкова» було призначено другий пенальті. Знову Худжамов був на висоті. Цього разу схибив Елано. Втім, на добиванні першим біля м’яча був Срна, який переправив шкіряну кулю повз голкіпера. «Шахтар» кинувся зрівнювати рахунок. Худжамов відбив небезпечний удар того ж таки Елано зі штрафного, згодом захисники винесли м’яч із лінії воріт, а удар упритул головою Брандао харківський голкіпер зміг парирувати. На 79-й хвилині Брандао пробивав з п’яти метрів, але на шляху м’яча знову став Худжамов. Проте уникнути поразки господарям не пощастило.
Лідери першості — київські динамівці приймали на своєму полі дніпропетровський «Дніпро». Для обох команд матч не був прохідним. Для «Динамо», що веде боротьбу за чемпіонство з донецьким «Шахтарем», кожне очко на вагу золота. Як, до речі, для «Дніпра», котрий не втрачає надії завоювати бронзові медалі. Для динамівців «Дніпро» незручна команда і непередбачувана. Є в історії команд і перемоги дніпрян у Києві. Найсвіжіша датується минулим сезоном, коли в другому колі завдяки двом голам Костянтина Балабанова «Дніпро» виграв із рахунком 2:0. Цього сезону команди зустрічалися втретє. Двічі на Кубку України зіграли внічию, а в першому колі чемпіонату динамівці на виїзді перемогли з рахунком 2:0.
Кияни у звітній зустрічі тривалий час не могли порадувати своїх шанувальників гострою атакою. Допоміг господарям півзахисник «Дніпра» Джаба Канкава, який на четвертій хвилині матчу одержав жовту картку на рівному місці, а на двадцятій хвилині — другу і вилучення з поля. До цього епізоду гостям удалося кілька разів потурбувати Олександра Шовковського, але рахунок не змінився. «Динамо» відповіло небезпечним ударом Корреа та голом Михалика, який арбітр не зарахував, зафіксувавши у киянина офсайд. Отримавши чисельну перевагу, динамівці повністю захопити ініціативу й перевели гру на половину поля «Дніпра». Гості періодично відповідали контратаками, в одній з яких Самодін пробив із тридцяти метрів — м’яч пройшов поруч зі штангою.
Наприкінці тайму «Дніпру» вдалося вирівняти гру: гості чітко грали в обороні й сподівалися на контратаки. У господарів гра попереду не виходила. Динамівців виручила випадковість: не минуло трьох хвилин після поновлення гри, як Гусєв ризикнув пробити здалеку, Старцев невдало відбив м’яч перед собою, а Несмачний переправив його у ворота (1:0). Після забитого м’яча гра знову заспокоїлася. Гості про атаку не думали, а киянам у нападі нічого не вдавалося. Лише через чверть години господарі мали ще один шанс зміцнити свою перевагу. Клебер увірвався до штрафного майданчика і віддав м’яч під удар Корреа, котрий пробив вище від поперечини. Динамівці продовжували володіти м’ячем, але до небезпечних моментів справа не доходила. Все ж другий гол відбувся, його організували київські бразильці. Рінкон отримав м’яч на правому фланзі й віддав передачу Клеберу, який, обігравши Єзерського, пробив у нижній кут воріт Старцева. На цьому, власне, матч закінчився. Атаки киян були малоефективними, а гості взагалі припинили грати. Наслідком цього стало друге вилучення у складі «Дніпра». Шелаєв не зрозуміло навіщо, зіграв рукою, таким чином зірвавши швидку атаку «Динамо». Арбітр показав йому другу жовту картку й вилучив з поля. Заключні хвилини пройшли в безперервних атаках «Динамо». Отже, кияни виграли з рахунком 2:0 і випереджають головного переслідувача — донецький «Шахтар» на шість очок.

Результати матчів туру:
«Динамо» — «Дніпро» — 2:0.
Голи: Несмачний 47, Клебер 72.
«Зоря» — «Металург» (Донецьк) — 1:0.
Гол: Рикановіч 2
«Чорноморець» — «Таврія» — 0:0.
«Металіст» — «Арсенал» — 5:1.
Голи: Валяєв 8, Фомін 44, 66, Антонов 70, 80 — Закарлюка 72.
«Металург» (Запоріжжя) — «Ворскла» — 0:0.
«Кривбас» — «Іллічівець» — 0:0.
«Карпати» — «Сталь» — 3:1.
Голи: Батіста 14, 64, Ковель 70 — Жоземар 5.
«Шахтар» — ФК «Харків» — 1:2.
Гол: Срна 64 — Соколенко 9, Гладкий 52.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • КОРОНАЦІЯ «МАНЧЕСТЕРА»
  • «ХІМІКИ» ЗДРІБНІЛИ, «МАВПИ» НЕ ЗРОСЛИ?
  • ВАРШАВА ДЛЯ ЖЮСТІН
  • «СИНЬО-ЖОВТІ» ДО КВЕБЕКУ НЕ ЇДУТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».