Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
СВІТ СВЯТКУВАВ ПЕРШЕ ТРАВНЯ
Куба відзначала свято без свого лідера Фіделя Кастро, що стало головною інтригою свята і основною темою для розмов цього дня на Кубі. На вулиці Гавани вийшли сотні тисяч людей, яких привітав Рауль Кастро. Сам «команданте» написав звернення до народу, яке опублікували у вечірній пресі напередодні.

Чеські діти відзначили першотравень за поганською традицією. Вони перебралися на відьом і провели день у забавах та іграх. Замість відьомських мітел дівчатка прийшли на свято з пилососами, тож давні традиції стали більш сучасними. Колись перше травня вважали першим весняним святом, а ніч напередодні цього дня зазвичай називають вальпургієвою. За легендою, саме в цей час відьми злітаються на шабаш.
Метою першотравневих демонстрацій в італійських містах було нагадати про загиблих на виробництві. Масштабні акції відбулися в Мілані, Неаполі, Римі. Їхня мета — привернути увагу до проблеми смертей та травм на виробництві, за кількістю яких країна тримає сумне лідерство в Європі. За статистикою, упродовж перших трьох місяців поточного року в Італії на виробництві загинули 308 осіб, ще 7606 працівників стали інвалідами. За один день на виробництві в країні гине три-чотири особи.
У Болгарії першого травня пройшли акції протесту пенсіонерів, які зібралися на центральному майдані Софії перед храмом Олександра Невського. Протестувальники вимагали негайного підвищення пенсій, зменшення цін на ліки. Вони закликали городян підтримати їхні вимоги, але цього теплого дня перехожі виявили цілковиту байдужість до акції протесту.
Першого травня в Москві відбулося чотирнадцять мітингів та маршів. На вулиці столиці вийшло близько п'ятдесяти тисяч людей. Мітингували представники майже всіх політичних сил. Уже традиційно велелюдно відзначили Перше травня профспілки, які вивели близько двадцяти п'яти тисяч людей. Святкували й комуністи, які звинуватили нинішню російську владу в обкраданні росіян та продажу державного майна за копійки. Мітингували в центрі Москви і кількасот прихильників опозиції та правозахисників, які тримали у руках портрет застреленої журналістки Анни Політковської та вимагали розслідувати всі обставини її смерті. Утім, більшість громадян Російської Федерації проігнорували заклики політиків вийти на вулиці та провели цей день удома чи на дачі.
Під час першотравневих свят у німецькій столиці поліція затримала 115 осіб, при цьому 43 правоохоронці зазнали легких поранень. Понад 12 тисяч осіб у центрі Берліна взяли участь у мітингу німецьких профспілок, вимагаючи кращих умов праці для робітників. Під гаслом «Ти заслуговуєш на більше» по всій Німеччині профспілки вивели на демонстрації близько 530 тисяч своїх членів.
Кілька тисяч представників «лівих» сил — «маоїстів», «революціонерів Першого травня», учасників антикапіталістичного «Мейдей-параду» вийшли на вулиці в берлінському районі Кройцберг з антиглобалістськими та пацифістськими гаслами. Мирний перебіг зібрання антиглобалістів пізно ввечері був затьмарений хуліганськими витівками лівих радикалів. У стані алкогольного сп'яніння кілька сотень провокаторів атакували правоохоронців петардами, скляними пляшками та камінням.
У Дортмунді та Нюрнбергу тисячі противників неонацистського руху влаштували акції протесту, вимагаючи заборонити діяльність праворадикальної Націонал-демократичної партії Німеччини. Неонацисти теж організували кілька заходів, однак, за інформацією поліції, цього року пощастило уникнути небезпечних зіткнень між представниками право- та ліворадикальних сил.
також у паперовій версії читайте:
  • КОНГРЕС США НЕ ЗМІГ ПОДОЛАТИ ВЕТО ПРЕЗИДЕНТА
  • ЕСТОНСЬКІ СІМ'Ї ЗАЛИШАЮТЬ МОСКВУ
  • НІДЕРЛАНДИ ВІДКРИЛИ РИНОК ПРАЦІ ДЛЯ ЗАРОБІТЧАН З ЄВРОПИ
  • ФРАНЦУЗИ СЛУХАЛИ КАНДИДАТІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».