Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
СЕНАТ США ПІДТРИМАВ «АКТ ПРО КАПІТУЛЯЦІЮ»
Сенат США схвалив законопроект про асигнування 124 мільярдів доларів на ведення бойових дій в Іраку і Афганістані. Документ містить положення — вивести всі американські війська з Іраку до 31 березня 2008 року.

Як передає агенція Рейтер, президент США Джордж Буш обіцяв накласти вето на закон, якщо в ньому будуть зазначені дати повернення військових.
Представники Демократичної партії, яка контролює Конгрес США від січня цього року, заявляють, що визначення термінів передислокації військ примусить іракських політиків активніше досягти політичної згоди.
Республіканська партія натомість вважає, що це, навпаки, зв'яже руки американським військовим в Іраку і «дасть надію бойовикам». Закон політичні «яструби» вже охрестили «актом про капітуляцію».



БУНДЕСВЕРУ БРАКУЄ ГРОШЕЙ
Незадовільне фінансування армії призведе до того, що військо не зможе відповісти на все складніші виклики, які ставлять перед ним політики, хвилюються у ФРН.

Через недостатнє фінансування бундесверу закордонна політика Німеччини постала перед серйозним випробуванням. У пресі оприлюднено фрагменти доповіді на 65 сторінках, у якій генерал Вольфганг Шнайдерган скаржиться міністрові оборони Франц Йозефові Юнгу; якщо нинішній рівень асигнувань на армію залишиться незмінним, бундесвер втратить здатність виконувати свої союзницькі зобов'язання. Публікація цих матеріалів у газеті «Ді вельт» викликала тривогу в країні: вперше найвищий військовий посадовець держави так чітко вказав на всі наслідки хронічного недофінансування армії.
До цього часу в подібних доповідях констатували лише «симптоми хвороби»: солдати скаржились на неремонтовані роками казарми, несправну зброю чи застарілі літаки. А тепер виявилось, що усі ці факти свідчать про фатальний стан армії і можуть привести до кризи в зовнішній політиці Німеччини. «За нинішнього стану фінансування наше поле маневру відповідно до нових союзницьких обов'язків дуже незначне» — твердить генерал Шнайдерган. Перекладаючи ці слова на буденну мову, можна дійти висновку, що бундесвер не в змозі виконувати завдання, які перед ним ставлять політики. А про нові амбітні проекти, наприклад, створення спільної армії Євросоюзу, які охоче розробляють політики, взагалі треба забути.
«Причини такого стану прості і зрозумілі. Наші політики після об'єднання Німеччини впали в ейфорію. Їх одурманили нові горизонти ФРН та можливості відігравати роль супердержави. Особливо це яскраво проявилось за часів Герхарда Шредера — тоді німці вийшли на широку арену міжнародної політики і наші солдати вирушили в Косово й Афганістан. А коли, образно кажучи, надійшов рахунок, то виявилось, що нема чим його сплачувати»,— каже Гунтер Гелльман, політолог з Франкфурта, який ще кілька років тому попереджав, що Берлін не спроможний провадити політику супердержави. Політолог вважає, що «Шредер загнав німецьку закордонну політику в найбільшу, від часів Другої світової війни кризу. Колишній канцлер створив ситуацію коли нині в усьому світі — в Косові, Лівані, Судані чи Афганістані — загалом перебуває вісім тисяч німецьких вояків. Але їх доводиться утримувати за один відсоток ВВП, тобто на рівні Люксембургу чи Ліхтенштейну».
Таким чином, Шредер залишив Ангелі Меркель не найкращий спадок, і вона незабаром може опинитись між молотом і ковадлом. Союзники в НАТО змусили її недавно послати в Афганістан додатковий контингент. Канцлерові доведеться вирішувати складне завдання. З одного боку, тиск НАТО і США, а з другого — брак грошей, на додаток соціал-демократи, партнери у владній коаліції, вже оголошують про свою прихильність до пацифістського курсу. Берлінський політолог Міхаель Штюрмер вважає, що «найближча осінь може стати справжнім тестом для Меркель. А це, імовірно, означатиме, що всі її досягнення у східній політиці можуть виявитись втраченими і нас знову очікуватиме послаблення німецько-американських зв'язків і зближення з Росією». Та чи буде це корисним самій Німеччині і об'єднаній Європі?

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОПАРЛАМЕНТ ЗАСУДИВ РОЗГОНИ «МАРШІВ НЕЗГОДНИХ» У РОСІЇ
  • У ПОЛЬЩІ ЗГАДУЮТЬ «ВІСЛУ»
  • ПОМЕР НАРОДНИЙ АРТИСТ КИРИЛО ЛАВРОВ
  • З ІНВАЛІДНОГО ВІЗКА — У КОСМОС
  • ЕСТОНІЯ: СПЕЦНАЗ ПРОТИ «БРОНЗОВОГО СОЛДАТА»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».