Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЄВРОТИЖДЕНЬ ГОСПОДАРІВ
Після півфінальних поєдинків Ліги чемпіонів УЄФА на футбольних «гурманів» чекав «десерт» — матчі аналогічної стадії другого за значенням континентального клубного турніру. Цікаво, що всі чотири зустрічі завершилися перемогами господарів. У чемпіонському змаганні переважають англійські клуби, а в Кубку УЄФА домінують представники Піренеїв. Та коли в Лізі чемпіонів шанси на інтернаціональний фінал є досить високими, у Кубку УЄФА суто іспанський головний матч — майже доконаний факт.

«Четвертим зайвим» уже після першого півфінального протистояння задекларував себе один з найкращих клубів Німеччини — «Вердер». Бременців однозначно вважали фаворитами в зустрічах з барселонським «Еспаньйолом». Букмекери гадали, що навіть у столиці Каталонії віце-лідер німецької бундесліги має принаймні не програвати. Власне, підопічні Томаса Шаафа з перших хвилин розпочали демонстративний штурм воріт господарів, намагаючись довести, що втрати П'єра Воме, Івана Класнича, Пера Мертезакера і Тіма Боровскі можна компенсувати. Але те, що вдається в бундеслізі в матчах з аутсайдерами (в останньому турі «Вердер» переміг «Алеманію» з рахунком 3:1, програючи після першого тайму), набагато важче робити на міжнародній арені.
Знекровлений втратами «Вердер» розпочав матч на стадіоні «Олімпіко де Монтжуїк» у такому складі: Тім Візе у воротах; захисники Клеменс Фріц, Налдо, Петрі Пасанен, Патрік Овомойєла; у півзахисті — ромб, складений з опорного Франка Бауманна, Торстена Фрингса і Даніеля Йєнсена, які тяжіли до правого і лівого фланга відповідно, конструктором атак традиційно був Дієго; форвардів двоє — Мирослав Клозе й Аарон Хунт.
Коли наприкінці сезону здобутки «Вердера» в обох турнірах (у бундеслізі і в Кубку УЄФА), у яких він бере участь,— є (чи були?) близькими, то для «Еспаньйола» визначальне значення має міжнародне змагання. В іспанській Прімері каталонський клуб є «міцним середняком», якому трохи ближче до зони єврокубків, ніж до зони вильоту. Не можна сказати, що перед матчем з бременцями команда Ернесто Валверде не мала кадрових проблем. Не могли вийти на поле дискваліфіковані захисники Пабло Сабалета і Франциско Чікі, а також автор шести м'ячів у нинішньому розіграші Кубка УЄФА Луїс Гарсія (все-таки важко далася нульова нічия на полі «Бенфіки», яка після домашньої перемоги з рахунком 3:2 вивела барселонців до півфіналу). На відміну від «бременських музик», «Еспаньйол» успішно відповів на запитання про те, ким замінити відсутніх.
Традиційно для матчів Кубка УЄФА місце у воротах отримав один зі співавторів нічиєї на лісабонському стадіоні «Луш» Горка Ірайсос (камерунець Ідріс Камені, який частіше з'являється на полі в поєдинках національного чемпіонату, цього разу залишився на лаві для запасних). У захисті — Хесус Марія Лакрус, Марк Торрехон, Даніель Харке, Давид Гарсія; в півзахисті — Мойзес Уртадо в ролі опорного хавбека, Франциско Руфете і Альберт Рієра на флангах, під нападниками — досвідчений Іван де ла Пенья; тандем нападників — найкращий бомбардир нинішнього розіграшу Кубка УЄФА Вальтер Пандіані і капітан команди Рауль Тамудо.
Коли б «Вердер» протягом першої п'ятнадцятихвилинки забив у ворота «Еспаньйола», ніхто не назвав би такий гол нелогічним. Тиск гостей на ворота Горки Ірайсоса був постійним, але до справжнього загострення доходило нечасто — згадується хіба що епізод, коли Мирослав Клозе, отримавши передачу через весь штрафний майданчик, звільнився від захисника і пробивав другим торканням — м'яч пішов вище воріт. А згодом була п'ятихвилинка активності барселонців, яка завершилася взяттям воріт. Власне, каталонці забили навіть двічі, але перший гол після подачі кутового справедливо скасував норвезький рефері Том Хеннінг Овребо — офсайд. Натомість на 20-й хвилині завадити тріумфу господарів не зміг би найупередженіший рефері: Іван де ла Пенья з кутового віддав передачу низом на кут штрафного майданчика, Франциско Руфете зробив майстерний навіс, а Мойзес Уртадо класно пробив головою.
Після цього гра повернулася у звичний ритм — коли використовувати сталий вираз, «бременці мали ігрову і територіальну перевагу», але реалізувати її не спромоглися. Після передачі Дієго сильно і точно пробивав з-за меж штрафного майданчика Торстен Фрингс — Горка Ірайсос встиг перевести м'яч на кутовий. Наприкінці першого тайму гра вирівнялася.
А одразу по перерві свого одинадцятого м'яча в цьому міжнародному сезоні забив Вальтер Пандіані. І знову на допомогу «Еспаньйолу» прийшла звична комбінація під час розіграшу кутового: той самий де ла Пенья навісив, а Пандіані випередив захисників на ближньому куті воротарського майданчика.
Після цього «Вердер» пішов ва-банк і невдовзі був покараний. На 58-й хвилині партнери відправили Рауля Тамудо на побачення з Тімом Візе, і голкіпер змушений був за межами штрафного майданчика збити капітана барселонців. Гості опинилися в меншості. Розгром «Вердера» завершив Ферран Коро, який вийшов на заміну. На 88-й хвилині у черговій контратаці він переграв іншого голкіпера бременців — Андреаса Райнке. Рахунок 3:0 на користь «Еспаньйола» практично не залишає «Вердеру» шансів.
У суто іспанському півфіналі вирішальним стало майстерне виконання стандартів. Гравці «Осасуни» на своєму полі кілька разів були близькими до успіху після штрафних, але чинному володареві Кубка УЄФА «Севільї» до певного часу вдавалося нейтралізувати загрозу. На початку другого тайму Роберто Сольдадо відгукнувся на передачу Давида Лопеса і головою відправив м'яч до сітки. Після цього «Осасуна» кілька разів могла вразити ворота Кобеньйо, та бракувало виконавської майстерності. За тиждень на стадіоні «Рамон Санчес Пісхуан» запасу в один м'яч «Осасуні» може не вистачити.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛЯКИ ДУМАЮТЬ ПРО ЄВРО
  • НАЙБАГАТШІ
  • «ХОЧУ ПОВЕРНУТИСЯ НА ТРЕНЕРСЬКУ ЛАВУ»
  • ТРЕНЕРСЬКІ БУДНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».