Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПАРЄ УХВАЛИЛА РЕЗОЛЮЦІЮ
Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Функціонування демократичних інституцій в Україні».

Як передає кореспондент УНІАН, за резолюцію проголосували 107 членів ПАРЄ, проти — лише п'ятеро.
Вона складається з 198 пунктів. У документі ПАРЄ висловлює стурбованість політичними подіями, що відбуваються в Україні протягом останніх місяців, які досягли свого піку після 2 квітня 2007 року, коли Президент України Віктор Ющенко оголосив про розпуск Верховної Ради.
У документі Асамблея наголошує, що сучасна українська криза є результатом незавершеної й поспішної політичної реформи 2004 року, коли багато змін було внесено до Конституції України без урахування рекомендацій Венеціанської комісії, а також без проведення зрозумілих публічних дебатів у країні.
З огляду на це, Асамблея знову закликає провести інституційну реформу в Україні згідно з десятьма резолюціями ПАРЄ, ухваленими з 1995-го до 2005 року.
Асамблея також зазначає, що боротьба особистостей за персональний зиск, пов'язаний з посадами, призвела до різних спроб політичними силами отримати переваги в конституційному вакуумі, який утворився внаслідок суперечливих конституційних змін 2004 року і які набрали чинності у 2006 році.
«Асамблея висловлює жаль, що відсутність незалежних противаг дозволила ключовим державним установам відчувати себе над законом. Це серйозно знизило репутацію всіх політичних лідерів України»,— йдеться в документі.
Асамблея закликає Президента, членів парламенту та уряду України терміново розв'язати нинішню кризу легітимним, конституційним і мирним шляхом: або визнаючи легітимність дострокових виборів на базі рішення Конституційного Суду, або проведенням переговорів.
У документі Асамблея також висловлює занепокоєння повідомленнями про те, що деякі політичні сили використовують в масових акціях протесту неповнолітніх, що суперечить Конвенції ООН про права дитини.
У пункті 8 резолюції ПАРЄ закликає політичні сили України терміново відновити роботу над поліпшенням Конституції та відповідного законодавства з метою встановлення ефективної системи балансів і противаг й привести Основний закон у відповідність до європейських стандартів.
На думку ПАРЄ, конституційна реформа має стати частиною дискусії щодо врегулювання політичної кризи.
Асамблея також підтвердила свою позицію, що відкликання народних депутатів політичними партіями (імперативний мандат) є неприйнятним у демократичній державі.
У резолюції ПАРЄ також зазначила, що як звичайні, так і дострокові парламентські вибори є законним демократичним інструментом для народу обирати і контролювати органи влади, що діють від їхнього імені.
«Дострокові вибори є нормальною практикою в усіх демократичних країнах Ради Європи і можуть бути схвалені як ключова складова політичного компромісу»,— стверджується у документі.
Водночас ПАРЄ підкреслює, що для того, аби будь-які вибори (звичайні чи дострокові.— УНІАН) були визнані демократичними, вони мають проводитися за законом, що гарантує вільний вибір для виборців.
Асамблея також із занепокоєнням зазначила, що згідно з Конституцією дострокові парламентські вибори в Україні мають бути проведені протягом 60 днів після указу Президента про розпуск парламенту. А фінансові ресурси мають бути виділені для того, щоб ЦВК могла розпочати роботу.
Водночас, згідно з текстом резолюції, ПАРЄ констатує, що наявне нині законодавство, що регулює дострокові вибори, є недостатнім і не може гарантувати відповідних умов для вільних та чесних виборів.
ПАРЄ також висловила стурбованість фактом, що судову систему України систематично неправильно використовували різні гілки влади, тоді, як вищі офіційні особи не виконували судових рішень.
ПАРЄ наголосила, що авторитет єдиного органу конституційної юстиції — Конституційного Суду України має бути гарантованим і таким, який поважають. Крім того, ПАРЄ зазначає, що будь-який тиск на суддів є неприйнятним, він має бути розслідуваним і переслідуватися кримінально.
У своїй резолюції ПАРЄ запропонувала українській владі здійснити такі конкретні заходи: відновити процес конституційної реформи в тісній співпраці з Венеціанською комісією; ухвалити й запровадити базові конституційні закони та привести у відповідність до Конституції закон про Кабінет Міністрів України; змінити закон про вибори народних депутатів з метою поліпшення процедури дострокових виборів у разі розпуску парламенту; розглянути можливість зміни системи виборів шляхом запровадження відкритих партійних списків, у яких виборці можуть віддавати перевагу певним членам тієї чи іншої партії; провести реформу судової системи на базі концепції судової реформи, схваленої Президентом України у травні 2006 року; розпочати реформу кримінальної судової системи та запровадити конкретні заходи для боротьби з усіма формами корупції, в тому числі політичної.
ПАРЄ також закликала генерального секретаря Ради Європи в пріоритетному порядку вжити необхідних заходів у межах його компетенції для врегулювання кризи в Україні.
Крім того, ПАРЄ попросила Венеціанську комісію висловити свою думку щодо існуючої законодавчої бази для проведення дострокових парламентських виборів і запропонувати шляхи її поліпшення.
В останньому пункті резолюції Асамблея підтвердила свою готовність допомогти Україні подолати нинішню кризу усіма можливими способами.
Водночас ПАРЄ закликала політичних лідерів України відновити політичну довіру шляхом запровадження механізмів, які б дали змогу зберегти національну єдність, чесне політичне змагання та проведення необхідних реформ.
також у паперовій версії читайте:
  • СКЛАДАЙ, НЕ СКЛАДАЙ...
  • ПІДГОТОВКА ДО ЄВРО-2012 РОЗПОЧАЛАСЯ
  • КВУ ЗАНЕПОКОЄНИЙ
  • ЛИТВИН: ЮЩЕНКО НЕ МАЄ ПРАВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».