Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РОСІЙСЬКУ АРМІЮ МОДЕРНІЗУЮТЬ
Величезні прибутки від продажу нафти і газу дозволяють російській владі розпочати виконання амбіційного плану модернізації звичайних озброєнь та підтримувати на потрібному рівні ядерний арсенал, здатний протистояти американській протиракетній обороні.

У 2007–2015 роках військо РФ витратить п’ять більйонів рублів, тобто 189 мільярдів доларів, на заміну 45 відсотків озброєння, починаючи від балістичних ракет, що запускаються з підводних човнів і завершуючи авіаносцями. Судячи з усього, Москва намагається відновити свою роль глобальної потуги на світовій політичній сцені.
Виступаючи недавно в Держдумі РФ, екс-міністр оборони, а нині перший заступник прем’єр-міністра Сергій Іванов, заявив: «У світі відбуваються принципові зміни, і збройні сили мусять бути готові до всіх різновидів війн майбутнього». Пан Іванов, на думку оглядачів, є одним з фаворитів майбутніх президентських перегонів.

Реанімація впливу
Міністерство оборони РФ, згідно з програмою переоснащення збройних сил, лише в поточному році планує витратити на модернізацію 300 мільярдів рублів. Військовий бюджет регулярно зростає завдяки стабільному розвиткові економіки, якому сприяють високі ціни на нафту і газ. Нині він у чотири рази більший, ніж у 2001 році.
Експерти визнають, що активна закупівля озброєння, яку здійснює міністерство оборони, віддзеркалює бажання Кремля «конвертувати» економічне зростання в геополітичні прориви. Зміцнення звичайного озброєння й підтримання так званого гарантованого потенціалу ядерного арсеналу сприятиме коротко- і середньостроковій перспективі мати можливість масштабно діяти щодо найближчих сусідів, а згодом й у світі. Директор Центру аналізу стратегії і технологій, член громадської ради при міністерстві оборони РФ Руслан Пухов стверджує: «План переозброєння свідчить про те, що Росія хоче отримати можливість чинити військово-політичний тиск щонайменше в регіональному масштабі». Спеціалісти зазначають, що посилення прагнення розширювати зону свого впливу особливо яскраво підтверджується планами побудови авіаносців. Свого часу Москва не стала добудовувати авіаносці, які закладались ще за СРСР. Зі слів Іванова випливає, що рішення з цього питання буде ухвалене у 2009 році. У складі російського флоту нині є лише один авіаносець, який залишився ще з часів Радянського Союзу. Тепер справу треба починати з нуля, бо єдина верф, де будували радянські авіаносці,— в українському місті Миколаєві.

Військова доктрина
З метою модернізації ЗС збудують 31 новий корабель. За словами Сергія Іванова, міністерство налаштоване на переозброєння 40 танкових, 97 піхотних і 50 парашутно-десантних батальйонів.
Виступаючи у парламенті, високопосадовець декларував право Росії завдавати превентивні удари звичайним озброєнням і відкинув імовірність будь-якого скорочення збройних сил. Він переконував депутатів, що за кілька років Росія може ухвалити нову військову доктрину. Начальник генерального штабу генерал Юрій Балуєвський пояснив, що нова доктрина міститиме відповідь на посилення американської присутності навколо російських кордонів.
За його словами, курс американського уряду на втримання глобального лідерства і зростання іноземної економічної, політичної та військової активності в традиційно російській зоні впливу» стали головною загрозою для безпеки Росії.
Сергій Іванов також повідомив, що програмою озброєнь передбачено будівництво нових радіолокаційних станцій раннього попередження. Завдяки лише одній базі, вже збудованій неподалік Петербурга, можна буде виявляти ракети, випущені з території від Західної Європи до Північного полюсу. Майбутні станції мають заповнити прогалини в системі ППО Росії, які виникли після розпаду СРСР.
Віце-прем’єр заявив: «Ми плануємо будівництво таких станцій тому, що не хочемо бути залежними від будь-кого, зокрема від наших союзників». Тим самим він вказав на Білорусь, з якою у Росії спільна ППО, але останнім часом накопичились непорозуміння через енергетичну політику Москви.
Російська стратегічна тріада, тобто міжконтинентальні ракети, що несуть ядерну зброю, ракети, які запускаються з підводних човнів; бомби і ракети на бортах стратегічних бомбардувальників, нині може бути ефективною завдяки інформації радарів раннього попередження в Барановичах (Білорусь), Мукачеві і Севастополі (Україна), а також у Габалі (Азербайджан), однак Росія втратила базу Скрунде в Латвії.
Іванов не сказав, скільки супутників раннього попередження будуть запущені згідно з програмою переозброєння загалом, хоча повідомив, що у 2007 році таких апаратів буде чотири.
Аби унезалежнитися від колишніх союзників, Росія планує витрачати мільярд рублів щороку на спорудження нової бази Чорноморського флоту, який нині базується в Криму. Російські ЗС також прагнуть стати незалежними від орендованого в Казахстану космодрому Байконур, звідки запускають супутники на геостаціонарні орбіти. Його має замінити перебудований «Плесецьк» в Архангельській області.

Ядерний арсенал
Міністерство оборони РФ хоче розмістити щонайменше 50 міжконтинентальних балістичних ракет «Тополь-М» на пересувних рухомих платформах і кілька десятків таких ракет «у шахтах. Відновлено й виробництво залізничних платформ для міжконтинентальних балістичних ракет.
Крім ракет «Тополь-М» збройні сили отримають балістичні ракети «Булава», призначені для підводних човнів. Проте впровадження їх перенесено на пізніший термін через невдалі випробування, а це зумовило призупинення будівництва атомних човнів нового покоління.
Однак збільшення витрат на ядерне озброєння не є таким значним, аби в російському війську можна було замінити всі застарілі міжконтинентальні балістичні ракети, але, на думку експертів, достатнім, щоб утримати ядерний потенціал на прийнятному для Кремля рівні.
За оцінками директора московського відділення американського інституту світової безпеки Івана Сафранчука, у 2012–15 роках російська армія має замінити всі балістичні ракети, збудовані ще в СРСР.
Руслан Пухов визнає, що «й мови нема про якусь симетрію в потенціалі США і Росії, хоча наявний ядерний арсенал є достатнім для прориву протиракетної оборони».
Тим часом експерти впливового тижневика «Незалежний військовий огляд» вважають, що масштаб переозброєння не є адекватним загрозам і підтверджують слова Сергія Іванова про те, що до 2016 року армія замінить лише 45% нинішнього озброєння.

Дратівливий щит
Нова програма озброєнь є відповіддю на плани Сполучених Штатів розмістити елементи протиракетного щита в Польщі і Чехії. Ці наміри так роздратували Москву, що змусили її опублікувати програму модернізації збройних сил.
Вашингтон не перестає переконувати, що ПРО спрямована проти іранських і корейських ракет, однак Москва вбачає в цьому загрозу саме для себе.
Футуролог Алвін Тоффлер передбачає: ще кілька десятків років у світі пануватиме хаос і формуватиметься новий порядок, доки не стане зрозумілою нова військова загроза. Сучасна програма модернізації збройних сил РФ є радше спробою дати відповідь Вашингтону й утримати геополітичний вплив, ніж справжнім розв’язанням проблем, які постали перед Росією.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • БЛИСК ЛОНДОНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».