Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
АМЕРИКАНЦІ В ІРАКУ: «ПІТИ НЕ МОЖНА ЗАЛИШИТИСЯ»
Як відомо, законодавці піднесли неприємний сюрприз президентові Джорджеві Бушу: сенат США вимагає через три місяці розпочати виведення військ з Іраку і завершити цей процес за рік.

Пункт про виведення військ буде долучений до сенатського варіанта закону про фінансування війни в Іраку й Афганістані. Палата представників вже використала подібний маневр, вписавши дату виведення військ до закону про фінансування військ. Найближчим часом обидві палати вищого законодавчого органу підготують єдиний текст і передадуть на підпис президентові.
Проте Джордж Буш заздалегідь попередив, що накладе вето на будь-який закон (навіть якщо він стосуватиметься потрібних на війну грошей) в разі включення до нього згадування про дату виведення військ. Господар Білого дому вважає, що визначення терміну, по-перше, дає ворогам США сигнал, скільки їм ще треба протриматись, поки американці підуть геть. По-друге, це зв’язує руки військовому командуванню, зобов’язуючи його ухвалювати рішення з огляду на визначену у Вашингтоні дату, а не на конкретну оперативну ситуацію. По-третє, швидке виведення військ з Іраку до стабілізації ситуації і зміцнення уряду може підштовхнути країну до кривавого хаосу.
Демократи не мають більшості, потрібної для подолання вето президента, але вони все одно оцінюють рішення обох палат конгресу, як свою перемогу. Демократи вважають, що в такий спосіб виконують волю своїх виборців, бо на листопадових виборах виграли, головним чином, завдяки незадоволеним війною громадянам. Вони також сподіваються на те, що Буш, зіткнувшись з одностайною думкою обох палат Конгресу, буде змушений частково відступити і погодитись на бодай якусь згадку в законі про виведення військ.
Проте в Білому домі, очевидно, так не думають. Президент Буш вважає, що після вето демократи не матимуть іншого виходу, як ухвалити «чистий» закон без згадування про виведення військ. Хоча для того, аби ніхто не міг закинути їм брак підтримки військових, які, ризикуючи життям, виконують державні завдання.
Напевно, у такій ситуації обидві сторони будуть вичікувати, випробовуючи терпіння опонентів, а це може тривати багато тижнів.
Прес-служба Білого дому поширила заяву, у якій зазначено: «Президент розчарований тим, що сенат і далі просуває законопроект, про який наперед відомо, що на нього буде накладено вето». Натомість Буш вважає, що сенат має надати військам потрібне фінансування, замість того, щоб «забезпечувати провал» їхньої місії. Тим самим адміністрація нагадує демократам і про їхню відповідальність за можливу поразку в Іраку.
Президентові доведеться ухвалювати нелегке рішення. Вето не належить до узвичаєної практики в США, там дуже сильною є культура політичного компромісу, як це й має бути в одній з найдемократичніших країн світу. Рішення про вето Буш, тим більше, не хотів би ухвалювати напередодні нової президентської кампанії, але він мусить проявити політичну волю.
Отже, як це буває в політиці, стратегічні рішення, важливі для всього світу, залежать від внутрішньої ситуації, тобто виборів наступного президента США. Обидві сторони намагаються скористатися помилками чи прорахунками опонента. Однак, вихід, схоже, буде знайдений, бо демократи не можуть допустити, щоб президент звинувачував їх у бойкотуванні фінансування військ, а глава держави не може дозволити, аби демократи звинувачували його в тому, що він не хоче завершити конфлікт в Іраку, який стає дедалі менш популярним серед американців.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • АРАБИ ШУКАЮТЬ ШЛЯХІВ ДО МИРУ
  • БЛИЗЬКИЙ СХІД: СПОДІВАННЯ БЕЗ НАДІЇ?
  • БААСИСТИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».