Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
КУБОК УЄФА: ІСПАНСЬКА ВЛУЧНІСТЬ
Перші чвертьфінальні зустрічі Кубка УЄФА принесли результати, дуже подібні до наслідків поєдинків аналогічної стадії Ліги чемпіонів УЄФА. Як і в головному клубному турнірі Старого світу, лише один з чотирьох матчів дав практично остаточну відповідь на питання про півфіналіста. Леверкузенський «Байєр» уже на першій хвилині змушений був відігруватися у протистоянні з іспанською «Осасуною», але п'ятий клуб німецької бундесліги так і не спромігся забити бодай одного м'яча у ворота команди, яка в іспанському чемпіонаті пасе задніх — йде на тринадцятому місці.

Водночас чинний володар Кубка УЄФА «Севілья», теж пропустила невдовзі після початку домашнього поєдинку з англійським «Тоттенгемом» і змогла не тільки вирівняти становище, а й вирвати перемогу.

Команду українця Андрія Вороніна вважали фаворитом у зустрічах з більш ніж скромною «Осасуною». Ганьба леверкузенських «фармацевтів» почалася вже після першого ж кутового: майстерний навіс Давида Лопеса в район одинадцятиметрової позначки, і Хав'єр Куельяр, не без допомоги мінімального рикошету від голови німецького оборонця, переграє молодого голкіпера «Байєра» Рене Адлера. «Перший м'яч був дуже важливим, оскільки додав нам упевненості і дав можливість трохи розслабитися»,— зауважив після матчу на стадіоні «БайАрена» воротар іспанців Рікардо Лопес. 21-річний півзахисник збірної Швейцарії і «Байєра» Транквілло Барнетта теж визнає, що події першої хвилини радикально вплинули на перебіг подій: «Це зруйнувало весь план гри. Для нас головним було не пропустити, тому те, що сталося, нас шокувало. Проте я не вважаю результат справедливим. Хтозна, яким був би рахунок, коли б Жуан забив за тридцять хвилин до кінця зустрічі».
До справжніх загострень у першій половині матчу більше не доходило, а по перерві співавтором зміни вектору протистояння міг стати наш форвард. Андрій Воронін переграв свого опонента і віддав точну передачу до штрафного майданчика на вільного Жуана, та бразильський захисник не зміг переграти голкіпера «Осасуни».
А невдовзі настала розв'язка: гості за дві хвилини забили ще двічі. Спочатку Давид Лопес відзначився після передачі Саво Мілошевича, а згодом П'єр Вебо технічно перекинув м'яч через Рене Адлера.
Рахунок 0:3 майже не залишає шансів «фармацевтам», але 35-річний воротар іспанців Рікардо Лопес закликає своїх партнерів до збереження концентрації: «Ми не припустимося помилок і не дозволимо собі недооцінки суперника. Це сильний клуб з європейським ім'ям, а в його складі грають чудові футболісти. Потрібно бути гранично уважними у матчі-відповіді, адже ми чудово знаємо, що у футболі все можливо».
У матчі «Севілья» — «Тоттенгем» рахунок змінився вже на 68-й секунді. Нападник лондонців Дімітар Бербатов вивів капітана своєї команди Роббі Кіна на побачення з голкіпером господарів Андресом Палопом, і ірландець з другої спроби переграв опонента. На відміну від гравців «Байєра», володарі Кубка УЄФА і Суперкубка Європи знали, що робити після пропущеного м'яча. Відігралися севільці через сімнадцять хвилин. Господарі витиснули максимум з мінімальної похибки оборонців: бразилець Адріано вийшов на побачення з воротарем «Тоттенгема» Полом Робінсоном і переконав люксембурзького рефері Алена Хамера, що голкіпер порушив правила (телевізійний повтор схиляє до іншої думки). Пенальті чітко реалізував малійський нападник Фредерік Кануте, який ще торік був гравцем... «Тоттенгема».
Минуло ще сімнадцять хвилин, і дисциплінована гра «Севільї» дозволила її прихильникам святкувати ще раз. Навіс з правого флангу призвів до невпевненої гри захисника Майкла Доусона, який не зміг винести м'яч за межі штрафного майданчика. Жюльєн Ескюде відреагував миттєво, головою зробивши передачу на російського форварда «Севільї» Олександра Кержакова, залишеного напризволяще просто перед воротами, і після удару нападника Пол Робінсон не мав жодного шансу.
По перерві команди мали ще кілька нагод для того, щоб змінити рахунок, але ні гостям не вдалося відновити рівновагу, ні господарям створити комфортніший гандикап. «Не думаю, що нам вистачить цієї переваги, щоб спокійно почуватися перед матчем у відповідь. Потрібно було забивати ще, але зважаючи на те, що вони відкрили рахунок, це непоганий результат для нас»,— засвідчив головний бомбардир севільців Фредерік Кануте.
Ще до 58-ї хвилини матчу «Еспаньйол» — «Бенфіка» господарі мали комфортну перевагу в три м'ячі: на 15-й хвилині відзначився Рауль Тамудо, на 33-й — Альберт Рієра, по перерві — Вальтер Пандіані. Коли б рахунок 3:0 вдалося втримати, жодного сумніву в загальній перемозі барселонців не було б, та португальські гості протягом двох хвилин майже вирівняли шанси команд: спочатку забив Нуну Гомеш, а згодом Сімау Саброза. Тож тепер в «Еспаньйола» залишилася перевага лише в один м'яч, тоді як лісабонці матимуть перевагу власного поля.
Жодного разу не була порушена рівновага в матчі, від якого чекали високої результативності. Орієнтовані на атаку голландський АЗ і німецький «Вердер» так і не спромоглися відкрити рахунок.
Матчі-відповіді відбудуться 12 квітня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАМІСТЬ КЛИЧКА — ПІТЕР
  • НОВИЙ ТРЕНЕР ЗБІРНОЇ
  • ЗНОВУ НЕ ЗАБИВ
  • ...НА ВЕРШИНАХ ЯКИХ НЕ БУВАВ. НАЦІОНАЛЬНА ГІМАЛАЙСЬКА ЕКСПЕДИЦІЯ «УКРАЇНА-ГІМАЛ-2007»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».