Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ГАЗОВА ОПЕК «СТАНЕ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ЗІ ЗДИРСТВА І РЕКЕТУ»?
Палата представників Конгресу США звернулася до держсекретаря Кондолізи Райс із листом з приводу майбутнього створення газової ОПЕК. У ньому заступник голови комітету з закордонних справ Ілеана Роз-Летінен вимагає поінформувати уряд Росії про те, що створення газового картелю розглядатиметься як умисна загроза для США, а газова ОПЕК — ніщо інше, як «глобальна організація зі здирства і рекету». Про це повідомляють російські мас-медіа.

Заступник голови впливового комітету Конгресу закликала адміністрацію Джорджа Буша виробити разом із союзниками загальну стратегію «енергійної протидії» створенню газового картелю, про формування якого, стверджується в листі, можуть оголосити на засіданні Форуму країн-експортерів природного газу, який почнеться дев'ятого квітня в Катарі. Пані Роз-Летінен рекомендує держсекретареві поінформувати Катар, який називають серед можливих учасників організації, що американський уряд не сприятиме «країнам, які беруть участь у зусиллях, спрямованих на підрив безпеки США». Конгресмен пропонує адміністрації президента «недвозначно заявити російському уряду про те, що США вважатимуть формування картелю недружнім актом, який негативно позначиться на співпраці в інших галузях». Вашингтон мусить активізувати своє сприяння країнам Центральної Азії, аби вони «будували трубопроводи та іншу інфраструктуру, які позбавлять їх залежності від газового експорту з Росії, Ірану чи інших країн», йдеться в листі.
«Те, що немає міжнародного газового картелю, схожого на ОПЕК, в майбутньому може призвести до конфліктів через енергоресурси»,— таку думку висловив президент Російського газового товариства, голова думського комітету з енергетики Валерій Язєв. «Якщо ми не запровадимо правила гри, нормальний доступ, то почнуться війни за енергоресурси»,— вважає він.
Економічний комітет НАТО ще в листопаді 2006 року поширив конфіденційну експертну доповідь, якою попередив 26 країн-членів Північноатлантичного альянсу про те, що Росія, можливо, прагне до створення міжнародного газового картелю на зразок Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), зокрема для того, щоб використовувати енергетику в політичних цілях.
За інформацією «Файненшел таймс», членами об'єднання, окрім Росії, можуть стати Алжир, Катар, Лівія, держави Центральної Азії і, ймовірно, Іран.
Ідея створення газового картелю, який би визначив правила гри на глобальних енергетичних ринках для постачальників газу, була озвучена духовним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї на січневій зустрічі з секретарем Ради безпеки РФ Ігорем Івановим. Алі Хаменеї зазначив, що половина світових запасів природного газу знаходиться в Росії та Ірані.
Раніше президент Венесуели Уго Чавес заявляв про намір створити організацію країн-експортерів газу Південної Америки, до якої, окрім Венесуели, долучиться Болівія, а також Аргентина і Бразилія як привілейовані споживачі.
також у паперовій версії читайте:
  • КИТАЙСЬКИЙ ГІД НАКИНУВСЯ НА ТУРИСТІВ З НОЖЕМ
  • ТОНІ БЛЕР «ЗАВІВ ГОДИННИК» ІРАНОВІ
  • ЦЕЙ «НЕВЛАСТИВИЙ РОСІЯНАМ» ПОМАРАНЧЕВИЙ КОЛІР...
  • В АФГАНІСТАНІ СТВОРЕНО ФРОНТ ОПОЗИЦІЇ ПРЕЗИДЕНТОВІ
  • КОНСУЛЬТАЦІЇ ЩОДО КОСОВА ЗАКІНЧИЛИСЯ БЕЗРЕЗУЛЬТАТНО
  • ЛИТВА: СЕЙМ ОГОЛОСИВ ПРО НЕДОВІРУ СПІКЕРОВІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».