Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ОСТРІВ ХОЛОДНИЙ, БЕЗЛЮДНИЙ. А СУПЕРЕЧКА — ГАРЯЧА
Сучасні міжнародні відносини подеколи супроводжуються територіальними конфліктами. Наприклад, напередодні британсько-аргентинської війни за спірні Фолклендські острови Аргентина відмовилася від угоди про спільний з британцями видобуток нафти на шельфі, за який точилася суперечка. Згадується й чимало нових територіальних протистоянь, причому деякі з них відбуваються між союзниками. Навіть у складі Північноатлантичного альянсу, де хрестоматійним прикладом конфронтації стали територіальні грецько-турецькі суперечки, несподівано визрів черговий конфлікт.

На перший погляд здається, що острів Ханс у протоці Сміт між данською автономною територією Гренландія та Канадою, такий маленький та безлюдний, що ним як географічною величиною цілком можна знехтувати. Але прогнози щодо можливості знайти на шельфі острова корисні копалини змусили Данію та Канаду активізувати спір щодо права володіти цим безлюдним клаптиком суходолу поблизу Арктики.
Уперше Данія висунула свої територіальні претензії ще двадцять років тому. З того часу вона регулярно підіймає над островом свій прапор, але його постійно зриває холодний арктичний вітер. Активність Копенгагена зрештою змусила Канаду в липні 2005 року влаштувати візит свого міністра оборони на острів. Поки що суперечливу ситуацію знову «заморожено» та передано під контроль своєрідної міжрегіональної дипломатії канадських інуїтів (ескімосів) з провінції Нунавут та ескімосів данської Гренландії. Втім, остаточно розв’язати конфлікт можна буде тільки на вищому політичному рівні обох країн. Зробити це не просто з багатьох причин.
Оглядачі вважають, що внаслідок глобального потепління може відкритися можливість «північного транзиту», що посилює стратегічне значення острова Ханс, якому належить ключова позиція в протоці Сміт. Крім того, боротьба між Канадою та Данією також має вагоме міжнародне значення. Відомо, що Канада, Росія, Данія та Норвегія вважають свої сектори Арктики частиною національних вод. Сполучені Штати, навпаки, щодо арктичних проток відстоюють принцип відкритості, тобто статус міжнародних вод. За цих обставин «нічийний» острів може змінити міжнародно-правові принципи стосовно цілої Арктики, яка, на відміну від карликового острова Ханс, вже є стратегічною географічною величиною.
Отже, будь-яке загострення територіальної суперечки між Канадою та Данією може стати приводом для порушення основної засади Північноатлантичного альянсу — євроатлантичної солідарності. Тож найближчим часом Канада та Данія мають шанс продемонструвати світові спроможність знайти дипломатичний компроміс, повернувшись до ситуації, яка була до активної фази конфлікту. Здається, до цього готові і канадський, і данський уряд.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • І ЗНОВУ — ПРО ЄВРОАРМІЮ
  • ІРАН — ЗАХІД: У ПОШУКАХ КАЗУС БЕЛЛІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».