Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РЯТІВНИК ВАН БЮЙТЕН
Одразу сім м'ячів забили учасники перших двох чвертьфінальних поєдинків футбольної Ліги чемпіонів УЄФА. Англійський «Ліверпуль» завдяки високій результативності гарантував собі місце в півфіналі, «Мілан» і «Баварія» відклали з'ясування, хто найкращий в цій парі, ще на тиждень, але завдяки дублеві бельгійського легіонера мюнхенців Даніеля ван Бюйтена німецький клуб має ліпші шанси.

Поєдинок на міланському стадіоні «Сан-Сіро» — одне з класичних протистоянь європейського клубного футболу. Остання дотепер зустріч «Мілана» і «Баварії» відбулася торік, теж у плей-оф, але не в чвертьфіналі, а на одну стадію раніше. Двоматчева зустріч розпочалася в Мюнхені, де була зафіксована нічия 1:1; у Мілані «россо-нері» розгромили гостей з рахунком 4:1. Після того поєдинку німці були незадоволені арбітражем російського рефері Валентина Іванова, тому коли на нинішній матч призначили іншого росіянина — Юрія Баскакова, здивуванню баварців не було меж. Як засвідчила звітна зустріч, дивувалися німці не даремно.
Господарі розпочали гру в такому складі: Діда — у воротах, досвідчені Оддо, Неста, Мальдіні і Янкуловскі в захисті, четвірку півзахисників склали Гаттузо, Амброзіні, Пірло і Зеєдорф, під єдиним нападником Джилардіно — «фантазиста» Кака.
Гості змушені були обійтися без двох визначальних футболістів — голкіпера Кана і хавбека ван Боммеля. Замість ветерана захищати ворота вийшов його дублер Ренсинг, в обороні зіграли Саньйоль, Лусіо, ван Бюйтен і Лам, півзахисний квартет — Саліхаміджич, Харгрівз, Оттль, Швайнштайгер, нападники — Макай і Подольськи.
У першому таймі «Мілан» був переконливішим. Особливо небезпечними були удари головою після «стандартів», але до певного часу Міхаель Ренсинг був непробивним. У складі мюнхенців запам'яталися дії Андреаса Оттля, який замінив дискваліфікованого Марка ван Боммеля, Діда теж був напоготові. Перша 45-хвилинка потроху наближалася до безголевого завершення, коли міланці нарешті спіймали баварців на створенні штучного офсайду: під час навісної передачі з глибини поля троє гравців «россо-нері» перебували поза грою, тоді як пробив головою Андреа Пірло, який виринув з-за спин захисників. Можливо, якась частка провини в пропущеному голі лежить і на голкіпері — Ренсинг, який точно не встигав на перехоплення майстерного пасу, застиг у «напівпозиції» на лінії воротарського майданчика, а траєкторія польоту м'яча, як на біду, мала найвищу точку просто над головою Міхаеля...
По перерві перебіг гри до певного часу не зазнавав суттєвих змін: здалося, що мінімальну поразку гості не вважатимуть катастрофою, а футболісти «Мілана» і наставник Карло Анчелотті логічно вважали, що у протистоянні «завдовжки» в чотири тайми важливо не пропустити в першій половині. На певному етапі міланці стали грати на втримання результату.
Хибність такого ігрового плану баварці довели на 78-й хвилині, коли реалізували чи не першу за матч по-справжньому слушну нагоду. Саліхаміджич майстерно навісив з правого флангу, Піцарро (він вийшов на поле замість Подольськи) виграв боротьбу на другому поверсі й опустив м'яч на землю, а ван Бюйтен встиг «розстріляти» ворота Кака до того, як удар блокували захисники.
Минула п'ятихвилинка, протягом якої гру контролювали гості, а на 84-й хвилині «виправитися» вирішив російський рефері Юрій Баскаков. Зробив це він у найгіршій пострадянській суддівській манері. У першому таймі в штрафному майданчику «Баварії» в контактній боротьбі з Лусіо за м'яч упав його міланський співвітчизник Кака. Коли б Баскаков наважився призначити пенальті, навряд чи хтось заперечував би. Тоді свисток росіянина не пролунав. На 84-й хвилині він наважився на «компенсацію», коли для цього не було жодних підстав: під час контратаки «Мілана» Лусіо майстерно вибив м'яча з-під ніг Кака на кутовий, а рефері вказав на 11-метрову позначку...
Після удару Кака господарі знову вийшли вперед, але на останніх доданих секундах все той самий ван Бюйтен забив майже гол-близнюк, максимально корисно використавши мізерний час на рішення — м'яч після удару з гострого кута проскочив у шпарину між воротарем і штангою. 2:2 — справедливий підсумок драматичного протистояння.
«Мілан» грав добре, але я від початку знав, що вони не зможуть тримати високий темп усі 90 хвилин. Ми мали б непогані шанси, навіть коли б програли 2:1, але з рахунком 2:2 маємо просто відмінну ситуацію. Сьогоднішній результат заслужений, адже ми захищалися й виявили лише 70 відсотків нашого потенціалу. У Мюнхені не оборонятимемося, а забиватимемо»,— сказав після гри наставник «Баварії» Оттмар Хітцфельд.
«Цей результат залишив неприємний осад, та слід негайно забути перший матч і сконцентруватися на наступному. Звісно, ми могли виступити краще, та загалом ми грали добре. «Баварії» пощастило з голами, особливо з другим. Ми заслуговували на перемогу. Переконаний, що ми ще можемо виграти в Мюнхені: нам треба лише провести матч так само добре, як перший, тримати високий темп і тиснути в центрі поля. Наприкінці матчу ми мусили краще оборонятися, та команда трохи втомилася і втратила концентрацію»,— нарікає головний тренер «Мілана» Карло Анчелотті.
У матчі ПСВ — «Ліверпуль» не було такого драматичного сюжету. Ще на 27-й хвилині точний удар головою у виконанні Стівена Джеррарда довів, що справжніми господарями становища на стадіоні «Філіпс» в Ейндховені є англійські гості. У другому таймі досягли мети удари Йона-Арне Ріісе і Пітера Крауча. Рахунок 0:3 не залишає голландському клубу реальних шансів...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ВИЩЕ ВІД «РЕАЛУ»
  • КВИТКИ В ДЕФІЦИТІ
  • НАЙБАГАТШІ
  • ВАЖКІ ПОШУКИ КОМПРОМІСУ
  • ІЗ ДОНЕЦЬКА В «АЯКС»?
  • ЗА МЕЖАМИ ДЕСЯТКИ
  • ГРЕЦІЯ — БЕЗ СПОРТУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».