Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ПІВСТОРІЧЧЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СПІЛЬНОТИ
25 березня 2007 року лідери країн — членів Європейського Союзу схвалили «Берлінську декларацію», присвячену 50-річчю підписання Римського договору 1957 року, яким створено правові умови для виникнення Європейського Економічного Співтовариства. Оглядачі порівнюють актуальний стан ЄС із психологічною кризою середнього віку людини. Зокрема, соціологічне опитування, проведене на замовлення британського бізнесового видання «Financial Times», засвідчило, що 44 відсотки громадян країн Євросоюзу вважають, що після вступу їхніх країн до ЄС життя погіршилося, лише 25 відсотків дотримуються думки, що стали жити краще.

Крім певних соціальних проблем, які стали наслідком швидкого розширення Європейського Союзу, громадян турбує, що дві третини національних законів ґрунтуються на рішеннях, затверджених «брюссельською бюрократією». Люди критично налаштовані стосовно ефективності дій ЄС у процесі вирішення питань охорони довкілля, енергетики, боротьби зі злочинністю, гарантуванням внутрішньої й зовнішньої безпеки.
Посилаючись на ці настрої, європейські скептики вважають, що члени Європейського Союзу мають бути більш незалежними в питаннях захисту національних інтересів на міжнародній арені. Натомість європейські оптимісти переконують, що зміцнення спільної європейської оборони має стати пріоритетом політики для всіх національних урядів. «Берлінською декларацією» зафіксовано положення про відкритість ЄС, але вона не може «вилікувати» європейців від стомлення розширенням. Урочистості стали інформаційним приводом для тривожних прогнозів стосовно перспективи європейського «склерозу», який може розвиватися на тлі неспроможності ефективного вирішення питань прилаштування до європейських стандартів нових країн-членів і якісного поглиблення євроінтеграції.
Звичайно, європейці не стільки скептично налаштовані щодо ідеї європейської інтеграції, скільки їх не влаштовує те, як її реалізують. Не розв'язаними лишаються питання суперечностей між національним суверенітетом і потребами в реалізації спільної зовнішньої й оборонної політики. Тому в «Берлінській декларації» не згадується про першу спільну Конституцію Євросоюзу, але визнається, що питання правового забезпечення структурних реформ, які мають зафіксувати ефективну модель функціонування ЄС 27 країн-членів, мають бути вирішені до 2009 року. Та ці прагнення наштовхуються на непрогнозовані внутрішньополітичні тенденції в ключових країнах — членах Європейського Союзу. Значний вплив на європейський конституційний процес матиме результат виборів президента Франції у квітні поточного року. Тема європейської Конституції стане ключовою для передвиборної кампанії у Великій Британії, яка критично налаштована стосовно федералістських тенденцій європейської інтеграції. На шостому десятиріччі Євросоюзу доведеться докласти чимало зусиль для пошуку загальної злагоди щодо стратегічних питань розвитку.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО — ДЛЯ ВСІХ
  • ГРУЗІЯ ПОЗИВАЄТЬСЯ ДО РОСІЇ
  • ФРАНЦІЯ РОЗСЕКРЕТИЛА ДАНІ ПРО НЛО
  • ДЕМОНСТРАНТІВ У МІНСЬКУ РОЗІГНАЛИ ВОДОМЕТАМИ
  • ЕЛТОН ДЖОН СВЯТКУЄ ЮВІЛЕЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».