Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ОБМЕЖЕНІ МАНЕВРИ УКРАЇНСЬКИХ МОРЯКІВ
...Жоден вид Збройних cил України не створювали так важко, як Військово-Морські cили, адже переважна більшість кораблів, що дісталися нам під час розподілу Чорноморського флоту СРСР, були спущені із заводських стапелів на початку 70-х років минулого століття. Отже, давно виробили свій ресурс й потребували капітального ремонту.

Але ми отримали те, що нам давали, треба було техніку відремонтувати, аби ВМС значились не лише на папері. Українські капітани, мічмани й вище морське командування вирішували надскладні завдання за несприятливих умов. Нині, попри всі труднощі й проблеми, що виникають у ВМС, до їхнього складу входять близько 30 кораблів і катерів. Найновішими з них є «Донецьк», «Луцьк», «Славутич» і «Переяслав».
Улітку минулого року сталася знакова подія: вперше за час свого існування кораблі, артилерія та авіація під час командно-штабних навчань «Чисте небо-2006» виконали бойові стрільби. Загалом останнім часом побільшало виходів у відкрите море екіпажів кораблів, передовсім тих, що входять до складу Об’єднаних сил швидкого реагування (ОСШР). Після тривалого «затишшя» відновлено ракетні пуски корветами «Луцьк» і «Тернопіль».
У складі наших ВМС, як відомо, є авіаційна бригада. Ще не так давно льотно-бойова підготовка льотчиків кульгала, як мовиться, на обидві ноги: бракувало пального. Проте торік навчання проводились інтенсивно, в умовах, максимально наближених до бойових.
— Наліт підрозділу становив понад 200 годин,— розповідає начальник прес-служби ВМС України капітан першого рангу Микола Недогибченко.— Більш того, авіатори вчились не лише прицільного бомбометання, а й відпрацьовували завдання, пов’язані з посадкою на воду під час виконання пошуково-рятувальних операцій. Свої дії координували з військами берегової оборони.
Якщо говорити загалом про рівень бойової підготовки, то кількість таких навчань минулоріч порівняно з 2005 роком зросла на третину. Звісно, що не обходилось і без проблем. Так, до участі в навчаннях недостатньо залучали частини й підрозділи, що не входять до складу ОСШР. Причина — брак коштів.
До речі, держава суттєво збільшила асигнування на потреби ВМС цього року. Це дасть змогу розширити співпрацю українських моряків із Північноатлантичним альянсом. Нагадаю, що минулоріч Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних сил своїм указом затвердив угоду про приєднання до антитерористичної операції НАТО «Активні зусилля», що вже тривалий час проходять у Середземному морі.
За планом наші корвети «Луцьк» і «Тернопіль» візьмуть участь у навчанні кораблів НАТО. Екіпаж останнього має певний досвід співпраці з італійцями. В ході спільних навчань відпрацьовувалися питання контролю безпеки судноплавства, патрулювання деяких районів Середземного моря. За висновками натовських експертів, наші моряки продемонстрували тоді «вищий професіоналізм». Передбачається підписання меморандуму між військовими відомствами України й Греції, а також угоди між командуванням ВМС України і командуванням операції Північноатлантичного альянсу «Активні зусилля». Після цього наші кораблі вирушать до берегів стародавньої Еллади, стануть учасниками операції.
Згідно з Державною програмою розвитку Збройних сил України на 2006–2011 роки ВМС зазнають певних змін.
— Їхньою метою є створення таких Військово-Морських сил, які б за всіма показниками відповідали вимогам сьогодення,— говорить командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Ігор Тенюх.— Були здатні виконувати покладені на них завдання як у Чорному, так і Середземному морях.
Передбачається, що наприкінці 2011 року в їхньому складі будуть чотири бригади, дві військово-морські бази, чотири дивізіони. Якщо говорити про технічний парк, то він складатиметься із 15 бойових кораблів, 14 протичовнових літаків і гелікоптерів, близько 150 танків й броньованих машин. Підводних човнів у складі ВМС не буде, принаймні найближчим часом. Це зумовлено тим, що Україна не спроможна їх виготовляти, а придбання субмарин за кордоном є надто дорогим задоволенням.
Зважаючи на те, що Україна не має інтересів на просторах світового океану, підводні сили нам ні до чого. З цієї причини ми відмовились від ракетного крейсера «Україна», збудованого на Миколаївському суднобудівному заводі й на 99 відсотків готового до експлуатації. На жаль, чимало років не вирішується питання його продажу.
Чотири роки тому до складу ВМС увійшов армійський корпус Південного оперативного командування. На базі корпусу сформовано бригаду берегової оборони. Торік її особовий склад уперше спільно з надводними кораблями і авіацією, а також з окремими підрозділами Повітряних сил провів бойові стрільби. Нині вдосконалюється структура командування, створюється центр автоматизованого управління та інформаційного забезпечення. Ще одним вагомим надбанням військових моряків є, за словами капітана першого рангу Миколи Недогибченка, моніторинг надводної обстановки в районі їхньої відповідальності, налагодження тісної взаємодії з Державною прикордонною службою, органами МВС і СБУ.
На жаль, переважна більшість кораблів майже відпрацювала свій ресурс і тримається на плаву завдяки постійному ремонту. Але так довго тривати не може: ВМС мають поповнюватися новою технікою, для цього є всі виробничі можливості. Один лише Миколаївський суднобудівний завод чого вартий! За висновками фахівців-суднобудівників, наша держава спроможна будувати п’ять—сім бойових кораблів класу «корвет — фрегат». Та є одне «але»: брак коштів.
Вітчизняні ВМС за роки незалежності не одержали жодного бойового корабля. Щоправда, схоже, що крига в цьому питанні починає скресати, бо державним бюджетом передбачено асигнувати на спорудження корвету 36 мільйонів гривень. Його побудують на одному з вітчизняних підприємств, а оснащений він буде сучасними системами озброєння, подібними до натовських.
За три роки Збройні сили України комплектуватимуть військовослужбовцями за контрактом. Зважаючи на це, у ВМС активно готуються до переходу на професійні рейки. Зокрема, кілька років тому започатковано експеримент щодо комплектування частин і підрозділів згадуваної окремої бригади берегової оборони, екіпажу великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський» контрактниками. Завершується переобладнання солдатських казарм під комфортабельні гуртожитки, в яких житимуть військовики. Саме відсутність житла і низьке грошове утримання гальмують виконання цього експерименту. Якщо з житлом проблема поступово вирішується власними силами, то для розв’язання грошової у командування ВМС обмежене поле для маневру: для цього потрібне відповідне рішення уряду.
Реформи, що відбуваються у Військово-Морських силах, спрямовані й на оптимізацію чисельності особового складу. При цьому аж ніяк не обійтись без так званих непопулярних заходів. Якщо, скажімо, торік у складі ВМС проходили службу понад 20 тисяч осіб, то наприкінці 2011-го їхня кількість зменшиться майже вдвічі. Серед тих, хто потрапляє і потрапить під скорочення, чимало офіцерів і мічманів. Командування докладає всіх зусиль, аби звільнення зі служби проходило якомога безболісніше. Приміром, усі охочі мають змогу отримати спеціальності, що користуються попитом на ринку праці. У грудні минулого року за сприяння НАТО в Севастополі відчинив свої двері інформаційно-консультативний центр, де тим, хто звільнився в запас, надаватимуть безкоштовні консультації щодо працевлаштування.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЛЕГЕНДАРНІ БРАТИ КАСЯНЕНКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».