Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
МІСТ ДРУЖБИ. МІЖ ТЕРИКОНОМ І ГОВЕРЛОЮ
Як уже писала наша газета, 21–22 січня делегація Донецької області перебувала на Прикарпатті, аби ближче ознайомитись з хлібосольним краєм, презентувати економічний потенціал шахтарського Донбасу. А в лютому Донецьк відвідала делегація прикарпатців у складі заступників голови Івано-Франківської облдержадміністрації Андрія Романчука, Володимира Шкварилюка, голови сільськогосподарського кооперативу «Донбас-Карпати» Андрія Ситника, інших представників підприємств, бізнесменів краю.

З ними зустрівся заступник голови Донецької облдержадміністрації Кім Берестовий, котрий розповів гостям про стан справ в агропромисловому комплексі краю, про торішні підсумки роботи, плани розвитку на 2007–2009 роки.
Донецьке керівництво неабияк зацікавилося розповіддю Андрія Ситника про очолюваний ним кооператив «Донбас-Карпати» (статутний фонд перевищує два мільйони доларів США), заснований у 2003 році п’ятьма ентузіастами з метою надання послуг для централізованого придбання насіння, мінеральних добрив, гербіцидів, а також в обробітку ґрунту, збирання, зберігання і реалізації продукції. До кооперативу належить 200 підприємств товаровиробників. У його організаційній структурі налічується 15 районних та 400 сільських філіалів.
Торік кооператив, як експеримент, кожному охочому школяреві виділив елітне насіння і запропонував виростити картоплю на домашній грядці. Результат перевершив усі сподівання і спонукав кооператорів розвивати цей напрям діяльності.
До Донецька Андрій Ситник з колегами приїхав, аби налагодити співпрацю на взаємовигідних умовах, зокрема, укласти угоди на вирощування сільськогосподарської продукції, спільний обробіток земель, що стоять пусткою, та налагодити тут збут овочів та фруктів. Донеччина має намір продавати прикарпатцям власну продукцію (соняшникову олію, кондитерські вироби, сільськогосподарську техніку тощо). Вельми цікавою є пропозиція галичан постачати донеччанам синтепон і вироби з нього.
Виготовленням синтепону кооператив «Донбас-Карпати» займається з 1992 року. До речі, це було перше й єдине приватне виробництво синтепону в Україні. За 14 років впроваджено дуже багато нових технологій на цьому підприємстві, зокрема, розпочато випуск синтепону на основі термоволокна, натуральних волокон (бавовна, вовна), здійснюється випуск вовнопону і бавовнопону. Переваги останніх у натуральності волокон і в тому, що втричі тепліші. Вироби на синтепоні годяться для морозів до -150 °С, а вовнопонні куртки витримують ще нижчі температури.
Приватний підприємець Тетяна Ситник запровадила виробництво цих утеплювальних матеріалів, придбала німецьке обладнання «Мамут» — дві лінії з пошиву ковдр, як і з синтепону, так і з вовнопону і бавовнопону. Відкрито швейну фабрику на 300 робочих місць, що спеціалізується на пошиві одягу з натуральних утеплювачів. Нині щоденні обсяги виробництва синтепону становлять 20 тисяч метрів; вовнопону — 3000 метрів; ковдр — 400 штук, курток — 1000 штук.
Голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко під час зустрічі з представниками бізнесу з Прикарпаття висловив подяку за нещодавній прийом донецької делегації в Івано-Франківську. Спільно обговорили питання щодо постачання картоплі в шахтарський край, особливо для потреб навчальних і лікувальних установ, забезпечення спецодягом шахтарів та залізничників.
Під час візиту на Донеччину було підтверджено, що з 12 по 20 квітня в Івано-Франківську гастролюватиме Донецький драматичний театр. Крім того, діти з Івано-Франківщини протягом липня—серпня відпочиватимуть на узбережжі Азовського моря, а дітлашня з Донбасу — в Карпатах.

Іван ДМИТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • БРИТАНЦІ ПЛАНУЮТЬ «РЕВОЛЮЦІЮ» В ГАЗОВИДОБУТКУ УКРАЇНИ
  • КОРАБЛІ ДЛЯ НОРВЕГІЇ
  • ЗРОСЛИ ВАЛОВІ МІЖНАРОДНІ РЕЗЕРВИ НБУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».