Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЖУРНАЛ «ДНІПРО» ВІДЗНАЧИВ ЮВІЛЕЙ
У Національній філармонії України в колі своїх постійних авторів, читачів і прихильників відзначив 80-річчя один із найавторитетніших українських часописів — літературно-художній та суспільно-політичний журнал «Дніпро». Цей ювілей, попри розпал епідемії грипу, зібрав переповнений глядацький зал.

«Немає жодного сучасного письменника, доля якого не була б пов’язана з журналом «Дніпро», який завжди був надійним прихистком українського слова й духу»,— наголосив головний редактор видання, заслужений діяч мистецтв України, поет Микола Луків, ведучий ювілейного вечора.
Справді, нелегко перелічити всіх корифеїв українського художнього слова, твори яких (багато з них були нагороджені найпрестижнішими преміями, зокрема Шевченківською) побачили світ на сторінках «Дніпра». Тут були вперше надруковані безсмертні шедеври Олександра Довженка — «Зачарована Десна», «Поема про море», «Щоденники», спогади про письменника й кінорежисера. З «Дніпровських» шпальт уперше звернулися до читача Павло Тичина, Максим Рильський, Володимир Сосюра, Михайло Стельмах, Ліна Костенко, Євген Гуцало та безліч інших письменників, котрі є гордістю нашої літератури. Серед них поет, академік, голова Українського фонду культури Борис Олійник. За останні 20 років у цьому часописі надруковано його найкращі поезії, в тому числі «Трубить Трубіж» — твір, який, безумовно, увійде до золотого фонду найкращої епічно-філософської поезії.
Колектив журналу «Дніпро» не спиняється на досягнутому і робить нові надзвичайно важливі для суспільства справи. Це, приміром, видання бібліотеки журналу «Дніпро», хрестоматії української літератури та літературної критики ХХ століття «Українське слово» — понад 600 тисяч її примірників безкоштовно надіслали до шкільних і вузівських бібліотек.
Редакція часопису переймається й такими питаннями, як виховання літературної зміни, а отже, забезпечення безперервності літературно-мистецького процесу, для якого на державному рівні досі не створено сприятливих умов. На ювілейному вечорі виступила молода поетеса (її літературний дебют відбувся на сторінках «Дніпра»), студентка Вінницького педагогічного університету імені М. Коцюбинського Олена Ткачук. У її доробку є дві книжки, вірші молодої поетеси засвідчують обдарування і перспективність.
Знаходити і заохочувати таланти покликана і мистецька премія імені Андрія Малишка (за пісенну творчість), заснована журналом «Дніпро» спільно з Обухівською райдержадміністрацією. Її цьогорічним лауреатом став композитор Олександр Бурмицький.
На ювілейному вечорі, як годиться, прозвучало чимало вітань. Голова комітету з культури і духовності при Президентові України, директор Інституту літератури Микола Жулинський привітав часопис від імені Віктора Ющенка й від себе особисто. Він виголосив указ Президента про нагородження головного редактора журналу «Дніпро» Миколу Луківа орденом «За заслуги» І ступеня. Працівники редакції отримали почесні відзнаки Міністерства культури і туризму з рук міністра Юрія Богуцького, нагороди Фонду культури їм вручив його голова — колишній заступник головного редактора журналу-іменинника Борис Олійник.
Спогадами про роботу в часописі поділилися письменники, котрі в різний час були його головними редакторами — Юрій Мушкетик, Володимир Бровченко (видання також очолювали Павло Усенко, Андрій Малишко, Олександр Підсуха). Ми почули, яких зусиль треба було докласти для збереження високого творчого рівня й авторитету журналу. Особливо в часи, коли він потрапив під нещадний ідеологічний прес тоталітарної репресивної машини. Проте допомагали кмітливість і любов до своєї справи. В журналі друкувалися письменники-шістдесятники (хай і під псевдонімами): Василь Стус, Євген Сверстюк, Іван Дзюба, Іван Світличний та інші. Незважаючи на те, що колишній секретар ЦК з ідеології Маланчук сім разів організовував «рецензування» роману Михайла Стельмаха «Чотири броди», твір таки побачив світ на сторінках «Дніпра».
Двадцять три роки журнал очолює відомий поет, громадський діяч, непересічний митець і гідна людина Микола Луків. Він зміг зберегти й розширити авторський актив «Дніпра», зробив усе можливе й неможливе, аби журнал вижив у непростих умовах сьогодення.
Микола Луків — автор чудової пісенної поезії. Пісні на його вірші прозвучали й на вечорі з нагоди 80-річчя «Дніпра» у виконанні Анжеліки Андрієвської, дуету «Росичі», Олександра Василенка, Анатолія Матвійчука, Анатолія Сердюка. На літературно-мистецькому вечорі виступили також неперевершений актор розмовного жанру, народний артист України Анатолій Паламаренко, композитор Юрій Рожков, український народний хор імені Григорія Верьовки.

Тетяна КРОП
також у паперовій версії читайте:
  • АНТОНІНА МАРЕНИЧ ВІДОКРЕМИЛАСЬ ВІД ТРІО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».