Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
СКІЛЬКИ «АВТОГРАФІВ» ПОТРІБНО ДЛЯ РОЗПУСКУ ПАРЛАМЕНТУ?
Уряд і коаліція мають достатньо можливостей, аби блокувати ініціативи проведення дострокових парламентських виборів. Таку думку вчора на прес-конференції в УНІАН висловив віце-президент «Центру дослідження корпоративних відносин» Ростислав Іщенко.

ПРО ЦЕ ТА ІНШІ ГОСТРІ ПИТАННЯ ПОЛІТИЧНОГО СЬОГОДЕННЯ — З ПОГЛЯДУ ЕКСПЕРТІВ І СОЦІОЛОГІВ
За його словами, єдина легітимна можливість провести достроково вибори — це збирання 150 депутатських підписів, після чого Президент має розпустити парламент і призначити дострокові вибори. «Враховуючи, що не кожен із депутатів переконаний, що він пройде в наступний склад парламенту, це буде складна процедура, якщо вона розглядатиметься самими депутатами не просто як піар-акція»,— вважає експерт.
Водночас він зазначив, що «теоретично зібрати 150 підписів можна». За словами пана Іщенка, головним стане питання, чи чинитиметься тиск на Президента. «Під серйозним, сильним тиском він зламається, і парламент працюватиме далі»,— думає політолог.
За прогнозом Ростислава Іщенка, якщо дострокові парламентські вибори відбудуться — у Верховній Раді будуть представлені, як мінімум, три сили: Комуністична партія України, Партія регіонів і блок Юлії Тимошенко. «Як розподіляться голоси, сказати важко, але гадаю, серйозних змін не буде. Вірогідно, що до парламенту може пройти і «Наша Україна», але якимось «молодшим партнером», а найімовірніше, що вона піде за списками БЮТ»,— сказав експерт.
«Партія регіонів не володіє правом ухвалювати рішення про дострокові вибори,— зазначив Іщенко.— Для цього як мінімум необхідне рішення парламентської фракції».
На його думку, нині таке політичне рішення не може бути легітимним, «оскільки для проведення дострокових одночасних парламентських і президентських виборів, для того щоб вони були легітимними, потрібно або оголосити імпічмент Ющенкові, або скасувати політреформу, або дочекатися добровільної відставки Президента, або змінити Конституцію. Інших легітимних можливостей провести дострокові одночасні парламентські й президентські вибори я не бачу».
Політолог вважає: «питання про дострокові вибори зараз розглядається нашим політикумом як інструмент двобічного шантажу, коли одні говорять: «Ми вам влаштуємо дострокові парламентські вибори», інші говорять: «А ми вам тоді — дострокові президентські».
Тим часом експерти Агентства моделювання ситуацій сумніваються, що ініціатива деяких «активістів» Партії регіонів про одночасне проведення дострокових парламентських і президентських виборів буде реалізована. Такої думки дотримуються, зокрема, директор агентства Віталій Бала, його заступник Олексій Голобуцький і науковий керівник Валентин Якушик.
«Це певний технологічний хід на межі політичного шантажу. Не думаю, що відповідний законопроект буде реалізований, і не думаю, що це вдалий законопроект. Це — певні емоції»,— сказав Бала.
У свою чергу Голобуцький вважає, що ініціативи про проведення дострокових парламентських і президентських виборів є підтвердженням концепції переходу України до двопартійної системи. «Партія регіонів хотіла б позмагатися за електоральні симпатії українців із БЮТ, а не з Президентом. Тому така ініціатива спрямована на те, аби прибрати з цієї боротьби Президента. Президент має бути арбітром нації, арбітром держави. Справді, мені складно уявити, що це за держава, коли Президент домовляється з опозицією, щоб боротися з урядом цієї ж держави»,— пояснив він.
«Усі громадяни України зацікавлені в тому, щоб в країні була стабільність, й вона перестала бути посміховиськом у світі. Зараз у країні період «холодного душу». Те, що відбулося навколо керівництва Міністерства закордонних справ, нас дечому навчило. Дечому навчить й інформація, в якій ідеться не лише про дострокові парламентські вибори. Це може привести до повторення ситуації, що склалась в 1994 році»,— додав Якушик.
На прес-конференції Ростилав Іщенко також зазначив, що ініціативи Луценка щодо проведення весняного «Маршу справедливості» можуть паралізувати діяльність уряду.
«Ураховуючи, що наш уряд досі не знає, навчає він міліційний спецназ для виконання прямих обов'язків чи для скандування «Міліція з народом!», я не виключаю, що навіть 10 тисяч осіб досить для того, аби повністю паралізувати діяльність уряду»,— заявив експерт.
Водночас, на його думку, «таке нелегітимне захоплення влади призведе до остаточного розколу країни, адже зрозуміло, що те, що не вдалося скріпити після 2004 року, після чергового перевороту скріпити не вдасться ніколи».
Пан Іщенко вважає: союз «Нашої України» і БЮТ було б коректніше назвати поглинанням частини «НУ» блоком Юлії Тимошенко.
«Уже зараз очевидно, що значна частина «Нашої України» не має наміру вступати в цей союз, я маю на увазі частину парламентської фракції»,— сказав він. Іщенко зазначив, що співпраця «НУ» і БЮТ на місцях «значно складніша, оскільки відомо, що фракції «Нашої України» в місцевих радах успішно співпрацювали як із Партією регіонів, так і з БЮТ». «Я гадаю, що вони цю співпрацю не припинять лише через те, що Балога з Тимошенко підписали якийсь папір»,— заявив експерт.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯКБИ ВИБОРИ ВІДБУЛИСЯ ЗАРАЗ...
  • А СУДДІ ХТО?
  • ІЛЮЗІЇ РОЗВІЮЮТЬСЯ...
  • «БУЛА БЕЗ РАДОСТІ ЛЮБОВ, РОЗЛУКА БУДЕ БЕЗ ПЕЧАЛІ...»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».