Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЩАСЛИВИЙ КВИТОК ЛАРСА БЕРГЕРА
27-річний норвежець Ларс Бергер у японському Саппоро на чемпіонаті світу з лижних видів спорту блискуче підтвердив статус найкращого лижника серед біатлоністів. Виграти гонку вільним стилем на 15 кілометрів, окрім притаманної багатьом скандинавам вправності володіння лижами, Бергеру допоміг непрестижний 55-й номер.

Лижні перегони — це, звісно, не така лотерея, на яку за умов нестабільної погоди з поривчастим вітром може перетворитися будь-яке біатлонне змагання. Проте раптові сильні опади можуть настільки змінити умови ковзання, що жодна майстерність спортсмена і блискуча робота сервісменів, котрі готують лижі, ситуації не врятує. Так сталося і в Саппоро: коли Ларс Бергер пройшов більшу частину дистанції, почався сильний сніг. Саме в цей час розпочиналася гонка для групи найсильніших (її ще називають «червоною групою»), у якій поруч із Тобіасом Ангерером, Акселем Тайхманном, Фруде Естілем, Олександром Легковим і Євгеном Дементьєвим працював найвідоміший біатлоніст сучасності Уле-Ейнар Бйорндален.
У нинішньому сезоні до першості планети Бергер тричі виходив змагатися без гвинтівки. Лише одного разу, в шведському Єлліваре 18 листопада Ларс виходив на старт разом з усіма найсильнішими конкурентами на першому етапі Кубка світу. На 15-кілометровій дистанції майбутній чемпіон став п’ятим, поступившись чехові Лукашу Бауеру, німцю Францу Герінгу, норвежцю Туре Рууду Хофстаду і... Уле-Ейнару Бйорндалену. Бйорндален, готуючись до довгого біатлонного сезону, вирішив перевірити свою лижну підготовку і виграв змагання «чистих» лижників у Швеції.
Ще два старти мали сильний склад учасників, але вони, по суті, були внутрішніми контрольними змаганнями — в протоколах переважали норвезькі прізвища. За тиждень до гонки у Єлліваре лижники і біатлоністи позмагалися на 10-кілометрівці в норвезькому Бейтостолені — Бйорндален і Бергер посіли перші два місця (шістнадцятим, найкращим серед гостей фінішував француз Рафаель Пуаре). 18 січня на чемпіонаті Норвегії з лижних гонок Ларс Бергер у 15-кілометровій гонці був четвертим і показав час 35 хвилин 29,5 секунди. Переможцю першості Петтеру Нортугу Бергер програв 25 секунд, натомість від срібного і бронзового призерів Рууда Хофстада і Фруде Естіля відстав мінімально — на півтори і одну секунду відповідно.
Після завершення чемпіонату світу з біатлону, де Ларс Бергер виступив невдало (найкращим результатом стало одинадцяте місце в гонці переслідування), норвежець вирішив до 16 лютого залишитися в Альпах, аби максимально скористатися з ефекту перебування в горах. Після тренувань на середньогір’ї рівнинні дистанції даються набагато легше. Ще залишалося питання, чи вгадає норвезька команда з часом для акліматизації — як виявилося, вгадала.
Виходячи з попередніх результатів, максимум, на який міг сподіватися Ларс Бергер за однакових умов для всіх учасників,— потрапляння до призової трійки, але небесна канцелярія вирішила по-своєму. Потужний сніговий заряд заважав, до речі, й самому норвежцю на останніх кілометрах дистанції. На позначці 9,5 кілометра Ларс вигравав у юного білоруса Леоніда Корнієнка 56,7 секунди, за 1 кілометр 800 метрів до фінішу перевага зменшилася до 50 секунд, на стадіоні чемпіона світу від не менш сенсаційного срібного призера відокремили 35,8 секунди.
Якщо для Ларса Бергера перемога в Саппоро — це здійснення мрії, то для 19-річного Леоніда Корнієнка — справжній прорив, про який раніше мріяти було нереально. Про що можна говорити, коли до гонки в Японії Корнієнко не набрав жодного очка в залік Кубка світу! 11 листопада минулого року він виступив на змаганнях у фінському Муоніо, де на 15-кілометровій дистанції показав 43-й результат. Після тієї невдачі аж до першості планети Леонід не з’являвся. Власне, і в Саппоро спершу в нього не склалося. Гонку переслідування Леонід Корнієнко завершити не зміг. Третій стартовий номер зазвичай нічого хорошого його власникові не обіцяє — в найкращому разі цей спортсмен стає орієнтиром для сильніших опонентів. На чемпіонаті світу ранній початок забезпечив ідеальні умови проходження траси.
Єдиний з представників «червоної групи», якому пощастило пробитися на п’єдестал,— німець Тобіас Ангерер. Лижник зі 121-м номером, котрий закривав стартове містечко, мав більше часу і на те, щоб обрати найзручнішу для нової ситуації пару лиж, і на те, щоб скористатися з припинення опадів, яке сталося приблизно за чверть години до завершення гонки. На останній п’ятикілометрівці Ангерер стрімко наздоганяв Бергера, від якого відставав майже на півтори хвилини. У фінішному протоколі німця відокремили від норвежця 52,4 секунди.
Найкращим серед українців став 25-річний Олександр Пуцко (він мав 48-й стартовий номер), який з відставанням 1 хвилина 47,1 секунди посів вісімнадцяте місце — це теж можна вважати успіхом. Скористатися з переваг раннього старту не змогли Михайло Гуменяк (51-й номер, 47-ме місце, програш часу Бергера 3 хвилини 1,8 секунди) і Віталій Штунь (46-й номер, 86-те місце, відставання 4 хвилини 52,3 секунди), а Роман Лейбюк був з-поміж тих, кого снігова лотерея пригальмувала найсильніше (81-й номер, 60-те місце, відставання 3 хвилини 31,9 секунди).

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • БЕЗ КЛОЧКОВОЇ?
  • НА «МОТОР» ЧЕКАЄ «БАЙЄР»
  • ТИМОЩУК — ГРАВЕЦЬ «ЗЕНІТА»
  • УКРАЇНСЬКИЙ ВАРІАНТ
  • ШЕВЧЕНКО ЗАПРОШУЄ
  • ЗАСУДЖЕНИЙ ХІДДІНК
  • НІ СОБІ, НІ ЛЮДЯМ
  • ГОРИ ЯК ДОПІНГ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».