Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
АФГАНСЬКИЙ ОПІУМ ДЛЯ АНГЛІЙСЬКОГО ПАЦІЄНТА
Афганське виробництво й транспортування наркотиків є одною з проблем, яка «стриножила» цю стражденну країну. Чи можна зробити добру справу на найбільшому у світі злочинному наркобізнесі? Британська служба охорони здоров’я пропонує використати афганський опій для поповнення власних запасів морфію як засобу для полегшення болю у хворих у разі медичної необхідності.

Виробництво опіуму — найбільша проблема Афганістану. Навіть більша, ніж таліби. Плантаціями маку опікуються банди, що змушують бідних людей збирати макову соломку за мізерні гроші. Самі вони заробляють великі гроші, продаючи сировину місцевим дилерам, які піддають її первинній обробці, а потім експортують на Захід. Про масштаб злочинного процесу свідчить факт: 90% героїну на світовому ринку походить з Афганістану. У цьому бізнесі щороку обертається понад два з половиною мільярди доларів. Ця сума, принаймні офіційно, цілком поза контролем офіційної центральної влади. Увесь зиск потрапляє в руки злочинців.
Імовірно, до розв’язання проблеми долучиться служба охорони здоров’я Великої Британії. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, Британське медичне товариство вважає, що афганський опіум потрібно використовувати для виробництва морфію для британських пацієнтів. «Якщо ми збиратимемо мак в Афганістані, цим зможе скористатися й афганське суспільство, і наша служба охорони здоров’я. Я впевнена, що можна знайти спосіб, аби морфій з афганської макової соломки безпечно потрапляв на фармацевтичний ринок»,— переконана Вів’єн Натансон, керівник відділу науки й етики ВМА.
Проте через складність ситуації у секретаріаті ВМА та департаменті охорони здоров’я не поспішають давати коментарі. Дивуватись не варто: афганські опіумні плантації розкинулися на півдні країни, яким фактично керують таліби, і на півночі, де править генерал Абдул Рашид Достум. Це не тільки наркобізнес, а насамперед насильство, яке супроводжує його. Досконало озброєні наркокартелі воюють не тільки між собою, але й регулярно атакують солдатів НАТО. Ситуація така загрозлива, що навіть у розвідці США визнають: афганська наркопромисловість здатна перешкодити завершенню мирного процесу в країні. Президент Хамід Карзай намагається знищити плантації маку, але сил на це не вистачає. Недостатнім є також 35-тисячний військовий контингент НАТО, який фактично перестав виявляти стурбованість з приводу плантаторів. Директор ЦРУ Майкл Хайден каже: «Нашою основною метою є стабілізація. Знищення картелів може лише погіршити ситуацію, а ми хочемо цього уникнути».
Гуманітарні організації і експерти віддавна повторюють: афганській бідноті, приреченій на вирощування маку, треба створити можливість заробляти на життя поза наркобізнесом. Найчастішою пропозицією є допомога на будівництві систем водопостачання ланів, які за такої умови можна буде засіяти збіжжям. Але Британське медичне товариство, як бачимо з їхніх пропозицій, вважає, що афганців — для їхнього ж щастя — не варто позбавляти права на вирощування маку. Можливо, це так і є, адже опій потрібен не лише наркоманам.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НЬЮ-ЙОРКЦІВ ЗАМУЧИЛИ ПОДАТКАМИ
  • ПУТІН ВИРІВНЮЄ ШАНСИ НАСТУПНИКІВ
  • «ІСЛАМІЗАЦІЯ» НІМЦІВ: У ЧОМУ ПРИЧИНА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».