Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВАКЦИНУЄМОСЯ ПО-НОВОМУ

В Україні затверджено новий календар щеплень. Фахівці запевняють, що порівняно з попереднім новий календар має певні відмінності, які загалом спрямовані на поліпшення здоров’я населення.

Про особливості нового календаря щеплень та проблеми вітчизняної практики вакцинації загалом розповідає головний науковий співробітник лабораторії імунології та вакцинопрофілактики Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. Громашевського, доктор медичних наук, професор Людмила Чудна.

Людмила Митрофанівна повідомила, що серед обов’язкових щеплень зменшено на одну кількість вакцинацій проти дифтерії, додалися щеплення проти гемофільної інфекції, чого раніше не було, скасовано повторну вакцинацію дітей, які не були своєчасно щеплені проти кору, краснухи та паротиту в 10 років. До рекомендованих щеплень за станом здоров’я та на бажання батьків у новому календарі додано щеплення проти вітряної віспи.

Короткозора ощадливість
На жаль, державні кабінети щеплення забезпечуються вакцинами не належним чином — не зовсім своєчасно і не в повному обсязі. Траплялися випадки, коли не вистачало вакцин проти туберкульозу, а дітей треба було щепити ще в пологовому будинку.
Проблема з проблем — брак якісних вакцин. Так, у світі вже розроблено комплексну ацелюлярну вакцину проти дифтерії, правця та кашлюка, яка безпечніша, аніж застосовувана в Україні, спричинює менше небажаних реакцій, і діти її ліпше переносять. Звісно, вона й коштує дорожче. Але в нас хочуть, щоб було одночасно і добре, і дешево, однак такого не буває. На сьогодні ацелюлярну вакцину Україна закуповує в обмеженій кількості.
На переконання професора Людмили Чудної, щеплення проти вітряної віспи має бути обов’язковим, оскільки перебіг цієї хвороби іноді дуже важкий. Фахівець пам’ятає випадок, коли старша дитина занесла додому збудника вітряної віспи і заразила немовля віком 1,5 місяця. Після хвороби фізичний та розумовий розвиток немовляти майже припинився. До речі, за кордоном щеплення проти вітряної віспи зараховано до обов’язкових. Навіть є комплексна вакцина проти кору, краснухи та паротиту, до якої додається ще й четвертий компонент — вітряна віспа. Однак в Україні цю вакцину навіть не подавали на реєстрацію, бо з’ясувалося, що вона... надто дорога.
Наразі добре зарекомендувало себе застосування пентавакцини (п’ятискладникової) для щеплень проти дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції. Розроблено й 6-компонентну вакцину, яка, окрім названих хвороб, має захистити дитину ще й від гепатиту В. Обидві ці вакцини вже зареєстровані в Україні, однак їх використовують лише в приватних кабінетах вакцинації.
Такі багатокомпонентні препарати є ефективнішими, до того ж убезпечують дитину від зайвого травмування. У нас, щоб вакцинувати дитину у три- або чотиримісячному віці, доводиться щоразу одночасно робити три уколи — щеплення комплексною вакциною від дифтерії, кашлюка та правця, окремо — від поліомієліту та гемофільної інфекції. Так, закуповувати вакцини, які вводять трьома уколами, дешевше, але загалом така вакцинація виходить дорожчою, оскільки зростає навантаження на медсестер, так звана дешева вакцинація потребує більших затрат на шприци, вату, спирт, більшого навантаження на транспорт.

Пристрасті навколо Манту
Не так давно увага суспільства була прикута до інциденту, пов’язаного з пробами Манту в дітей. Людмила Чудна висловила припущення, що так звані негативні реакції (з підвищенням температури) після туберкулінодіагностики насправді були навіяними. Цю пробу проводять і меншим дітям, але про групові негативні прояви в них після туберкулінодіагностики не доводилося чути. Чи не дивно, що поодинокі проби в медичних кабінетах чомусь не давали таких ускладнень, які були тільки в школах? А картина приблизно така: скажімо, одному школяреві під час проби з певної причини стало погано, іншим під впливом навіювання також стало зле.
Українські науковці звернулися й до досвіду інших держав. Російський Інститут стандартизації та контролю лікарських засобів протягом багатьох років досліджує реакції дітей на проби Манту. Російські вчені стверджують, що в них також бувають випадки групових реакцій. Таке трапляється лише в школярів раз на 1–2 роки в окремому регіоні. Це дає підстави припускати їхню навіюваність. Ще один нюанс: підвищення температури тіла могло бути не лише реакцією на пробу Манту, а й на стрес.
У зв’язку з інцидентом батькам дали право вибирати — робити чи не робити пробу їхній дитині. Якщо батьки відмовляються, вони мають зробити це в письмовій формі. У медичній картці лікар зазначає, що мати бере на себе відповідальність за можливе невиявлення туберкульозу в її дитини через алергійну пробу Манту. Вибирати — право батьків, однак вони мають знати, що туберкулінодіагностика потрібна дитині.

Про нове щеплення
За новим календарем щеплення, вакцинують від гемофільної палички типу b (хіб-інфекції) у віці до двох років. Гемофільна паличка передається від людини до людини крапельним шляхом. Ця інфекція вражає в основному дітей. Спричинена нею хвороба небезпечна для малих дітей, оскільки збудник легко пригнічує їхній неміцний імунітет. Гемофільна інфекція зумовлює гемофільні менінгіти, пневмонії, рідше — отити. Перебіг інфекційних хвороб, зумовлених хіб-інфекцією є дуже важкий, часто трапляються випадки з фатальним наслідком або інвалідизацією. Пояснюється це тим, що гемофільна інфекція виявляє стійкість до більшості антибіотиків, тому лікувати менінгіти, пневмонії, отити, які вона спричинює, дуже тяжко.
За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, менінгіти, зумовлені хіб-інфекцією, виникають у 30–60 дітей віком до п’яти років на кожні 100 тисяч. Усього, за оцінкою ВООЗ, щороку гемофільна паличка типу b є збудником трьох мільйонів важких захворювань у світі. Близько 700 тис. випадків з них закінчуються летально. За світовою статистикою, гемофільна паличка типу b зумовлює 40% усіх бактеріальних гнійних менінгітів.
Отже, єдиною профілактикою цієї інфекції, як і будь-якої іншої, що передається крапельним шляхом, є вакцинація. За даними ВООЗ, щеплення від хіб-інфекції визнано обов’язковим у 89 державах світу. Вакцинація знижує захворюваність на гемофільні менінгіти на 95%, на гемофільні пневмонії — на 30%.

Краснуха небезпечна для вагітних
В Україні щеплення від краснухи запроваджене лише п’ять років тому. За календарем щеплень, вакцинують усіх дітей у віці одного та шести років, а в 15 років — лише дівчаток.
Категорично не бажано хворіти на краснуху вагітним, бо в такому разі високою є ймовірність народження дитини із серйозними вадами розвитку — ураженнями органів слуху, зору, розумовою відсталістю тощо. Кожна жінка, яка планує вагітність, має заздалегідь зробити аналіз на антитіла до краснухи. Коли виявиться, що вона не хворіла на неї, то обов’язково має прищепитися від цієї інфекції. Запліднення має відбутися не раніше, як за три місяці після вакцинації. Якщо до вагітності жінка не щепилася від краснухи, то вже вагітною має обов’язково зробити аналіз на визначення антитіл до цієї інфекції. Якщо результат аналізу засвідчить, що вагітна на цей час хвора на краснуху, через високий ризик народження неповноцінної дитини лікарі радять перервати вагітність.

Яна СНІЖНА

ДЛЯ ОБОВ’ЯЗКОВОГО ВИКОНАННЯ
Перші щеплення малюкові роблять ще в пологовому будинку, пізніші — в кабінеті для щеплень дитячої поліклініки за місцем проживання. За вчасністю обов’язкових щеплень стежить дільничний педіатр, вони є безкоштовними.
1-й день життя — гепатит В
3-7 днів — туберкульоз
1 місяць — гепатит В
3 місяці — дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція
4 місяці — дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція
5 місяців — дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція
6 місяців — гепатит В
1 рік — кір, краснуха, паротит
1,5 року — дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція
6 років — дифтерія, правець, поліомієліт, краснуха, паротит
7 років — туберкульоз
14 років — туберкульоз, дифтерія, правець, поліомієліт
15 років — краснуха (дівчатка), паротит (хлопчики)
18 років — дифтерія, правець
дорослі — дифтерія, правець

ЗА БАЖАННЯМ
Ці щеплення роблять на бажання пацієнта, за рекомендацією лікаря, у вогнищах інфекційних хвороб. У державних кабінетах ці вакцини є не завжди, тому ними слід вакцинуватися у приватних кабінетах власним коштом.
Грип — у жовтні-листопаді щороку, починаючи з 6-місячного віку.
Пневмококова інфекція — один раз у житті.
Менінгококова інфекція — одноразово, після 1,5 року життя.
Вітряна віспа — одноразово для дітей, старших від року, або двічі для дітей, старших за 13 років.
Гепатит В — три рази для невакцинованих раніше згідно з інструкцією до вакцини.
Гепатит А — двічі з інтервалом шість місяців після першого року життя.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК УНИКНУТИ «ЗАКИСАННЯ» ОРГАНІЗМУ?
  • ПИВО І ДІЄТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».