Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПІДТРИМАЙТЕ ПЕНСІОНЕРІВ!
Від початку року до газети (і не тільки нашої) звертаються пенсіонери, нарікаючи на те, що їм не перераховують пенсій (документи регіональні управління Пенсійного фонду приймають, а от з перерахунком — проблеми). Журналісти адресували ці запитання різним чиновникам на прес-конференціях. Ті відповідали ухильно. Натомість позиція профспілок — однозначна: пенсіонерів, які працюють, слід підтримувати, вони роблять свій внесок в економіку держави, подають молоді приклад сумлінної праці й поповнюють бюджет ПФУ.

Ситуацію коментує заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий.
За його словами, все пояснюється тим, що плутанину в систему перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам спричинив... закон «Про державний бюджет України на 2007 рік». Статтею 71 (п. 26) цього закону призупинено дію частини четвертої ст. 42 базового пенсійного закону. Щоправда, в ст. 102 є посилання на оту скасовану четверту частину ст. 42 стосовно перерахунку пенсій на вимогу їх отримувачів. Це означає, що ст. 102 закону «Про Державний бюджет України на 2007 рік» не змінено порядку визначення базової величини середньої заробітної плати, яка має застосовуватися під час перерахунку пенсій, а лише уточнюється період роботи після призначення (перерахунку) пенсії, який дає право на черговий перерахунок.
Отже, перерахунок пенсій має здійснюватися з 1 січня 2007 р. відповідно до вимог закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Інакше кажучи, якщо пенсіонер пропрацював повних 24 місяці після призначення (перерахунку) пенсії, він має право на її перерахунок. Він провадиться із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу, зазначеного в ч. І ст. 40 базового пенсійного закону з урахуванням середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передував року звернення по перерахунок.
Розглядаючи питання перерахунку пенсій, треба брати до уваги проблеми, наявні в солідарній системі пенсійного страхування, зокрема зрівнялівку. А однією з її причин є насамперед низький рівень оцінки страхового стажу, по-друге, зростання розриву в розмірах раніше призначених і новопризначених пенсій, так що перші за кілька років стають мінімальними. У цьому випадку щорічне (з першого березня) підвищення пенсій на індекс 20 відсотків від темпів зростання середньої заробітної плати в Україні порівняно з попереднім роком ситуації практично не змінює. Отже, перерахунок пенсій пенсіонерам, які працюють, набуває неабиякого значення, оскільки це наближає розміри раніше призначених пенсій до тих, які призначаються нині.
Федерація профспілок України надіслала свої висновки до Міністерства праці та соціальної політики з проханням прискорити розв’язання питання щодо перерахунку пенсій. ПФУ чекає його вердикту.
також у паперовій версії читайте:
  • ІНТЕГРАЦІЯ З КОНФІСКАЦІЄЮ?
  • ДЕШЕВИЗНА, ЯКОЇ ТРЕБА ПОЗБУТИСЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».