Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ДО ЧЕМПІОНСТВА — ЧЕРЕЗ СУД?
Болгарський шахіст Веселин Топалов готовий відстоювати свої права на проведення матчу-реваншу з росіянином Володимиром Крамником у Міжнародному спортивному арбітражному суді в Лозанні. Про це заявив менеджер болгарина Сільвіо Данаїлов.

Останніми роками світові шахи та скандали — речі сумісні. Взяти хоча б об’єднавчий поєдинок між Гаррі Каспаровим й тоді ще чемпіоном світу за версією ФІДЕ Рустамом Касімджановим, який так і не відбувся. Проведенню цієї зустрічі спочатку перешкодила відсутність нормальних фінансових гарантій, а згодом втрутився час і в підсумку ФІДЕ відмовилася від організації двобою в другій половині 2005 року. Згадаймо про «туалетний скандал» і про сучасні звинувачування шахістів у використанні комп’ютерних програм. Тепер виникли проблеми з потенційним матчем-реваншем між Володимиром Крамником і Веселіним Топаловим.
Нагадаємо, що після поразки в чемпіонському двобої болгарський шахіст відразу заговорив про реванш. Витративши час на організацію зустрічі, штаб болгарина отримав відмову від ФІДЕ. Після цього менеджер екс-чемпіона світу з шахів, міжнародний майстер Сільвіо Данаїлов написав лист президентові ФІДЕ Кірсану Ілюмжинову. У посланні він виклав болгарську версію несподіваного рішення федерації. Як зазначив Данаїлов, Топалов надіслав лист, у якому висловив побажання викликати чемпіона світу ФІДЕ Володимира Крамника на титульний поєдинок у березні-квітні 2007 року відповідно до правил ФІДЕ. «Задля цього в Болгарії створили організаційний комітет, членами якого є міністр внутрішніх справ, президент Державного агентства у справах молоді та спорту й інші поважні особи.
Крім того, президент Республіки Болгарія Георгій Пирванов також висловив підтримку цьому змаганню. Організаційний комітет ініціював процес надання банківської гарантії матчу. Однак за підсумками президентської наради ФІДЕ, що відбувалася в турецькій Анталії, було оприлюднено офіційну відмову в проведенні матчу-реваншу. «Ми не можемо навіть теоретично взяти на себе відповідальність провести матч-реванш, бо згідно з підписаними і затвердженими правилами, поєдинок має закінчитися за шість місяців до початку наступного чемпіонату світу. 11 вересня в Мексиці стартує першість планети, тож матч-реванш має розпочатися не пізніше, ніж 11 лютого. Це неможливо. Тож проведення матчу-реваншу Крамник — Топалов неможливе»,— повідомив президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов.
Менеджер екс-чемпіона світу миттєво відреагував на відмову. Він заявив про готовність відстоювати права на проведення матчу-реваншу в Міжнародному спортивному арбітражному суді в Лозанні. Щоправда, Данаїлов заявив, що спочатку хоче побачити офіційне рішення ФІДЕ. Він також поділився з болгарськими журналістами своєю версією відмови. За його інформацією, міжнародна шахова федерація таємно забезпечила для Крамника можливість проведення матчу-реваншу за підсумками вересневої першості світу в Мексиці, якщо російський чемпіон світу не може восени досягти успіху. «Поведінка президента ФІДЕ Кірсана Ілюмжинова повертає нас у часи сталінізму. Нам не дають дозволу на проведення матчу-реваншу, виключають з першості світу в Мексиці, а Крамнику забезпечують всі умови». Говорячи про ймовірний результат процесу в арбітражному суді, Данаїлов був категоричним: «Правда на нашому боці».
Міжнародна шахова федерація, у свою чергу, опублікувала офіційну заяву стосовно проведення матчу-реваншу за титул чемпіона світу. Її розміщено на офіційному сайті: «ФІДЕ отримала банківські гарантії, надані Веселином Топаловим. Оскільки гарантії відповідають умовам і пропонованим правилам, ФІДЕ вивчила можливість організації зустрічі відповідно до цих правил. Аби провести двобій згідно з правилами, зокрема, щоб він відбувся не пізніше, ніж за шість місяців до початку турніру претендентів на світове чемпіонство, який заплановано на 11 вересня нинішнього року, матч має розпочатися десь у середині лютого 2007 року. Крім того, претендент має переказати необхідну суму на банківський рахунок ФІДЕ за 45 днів до початку матчу, а цей термін сплив. Поєдинок за звання чемпіона світу — одна з найпрестижніших подій в календарі ФІДЕ, він вимагає ретельної підготовки з боку зацікавлених осіб. У нинішній ситуації немає часу для належного вивчення й проведення переговорів як з боку шахістів, так і організаторів. Учасники не матимуть достатньо часу для підготовки. Проте якщо обидва шахісти зможуть домовитися про дату і умови, котрі влаштують їх обох, ФІДЕ допоможе в організації матчу».
Тим часом болгарин опинився в центрі ще одного скандалу. Німецьке видання Suddeutsche Zeіtung провело власне розслідування, за результатами якого з’ясувалося, що Топалов грав не за правилами на турнірі у Вейк-ан-Зеє. Німецькі журналісти стверджують, що в поєдинках проти Лука ван Велі й українця Сергія Карякіна болгарин постійно дивився на Данаїлова, котрий регулярно виходив із залу, телефонував і подавав умовні знаки Топалову: робив рухи пальцями, головою. Реакції на ці заяви від болгарського шахіста поки не було.
І все ж скандали — скандалами, а треба пам’ятати про спортивні досягнення. Напередодні опубліковано новий рейтинг-лист найсильніших шахістів планети. Першу сходинку, як і раніше, посідає Гаррі Каспаров (відповідно до правил ФІДЕ, шахіст лишається в рейтингу протягом трьох років від моменту останнього виступу. Каспаров востаннє грав у першому кварталі 2005 року, тож його ім’я зберігатиметься в списку до 1 квітня 2008 р.), другий — Веселин Топалов, третій — Вішванатан Ананд, четвертий — Володимир Крамник. Найкращий з-поміж українців — Василь Іванчук — десятий (Руслан Пономарьов — шістнадцятий, Сергій Карякін — 25-й, Павло Ельянов— 26-й).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ТИЖДЕНЬ РЕАБІЛІТАЦІЇ БЙОРНДАЛЕНА?
  • ХВОСТЕНКО — НАЙКРАЩА
  • МІСЦЕ ПІД СОНЦЕМ
  • ТРЕНЕР ЗА ҐРАТАМИ?
  • НОВАЧОК ЛИШЕ ОДИН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».