Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СНІГ ЯК ПОДАРУНОК
У словенській Поклюці розпочався шостий етап Кубка світу з біатлону. Змагання ці даються незвичними з кількох причин. По-перше, відбуваються вони майже в камерній обстановці — глядачів на трибунах й особливо уздовж траси на порядок менше, ніж, приміром, у німецьких біатлонних столицях Обергофі і Рупольдингу.

По-друге, стартові протоколи надто короткі, бо багато учасників (серед них і потенційні переможці) вирішили за краще готуватися до чемпіонату світу не на етапі Кубка планети, а безпосередньо в італійському Антхольці-Антерсельві, який на початку лютого і прийматиме головний турнір сезону. По-третє, і це найприємніше, після тривалої перерви біатлоністки (а саме їм судилося відкривати змагальну програму етапу) визначали найкращу з-поміж них не на «вкраденій» у європейської «зимової весни» умовно-білій суміші непрогнозованої консистенції, а на справжнісінькому природному снігу.
Численні втрати «пелотону» призвели до того, що спринтерську гонку розпочало 77 учасниць, а завершило ще на одну менше: 35-річна словенка Андреа Коблар вирішила красиво попрощатися з активними виступами і після стрільби лежачи на влаштованому фан-клубом умовному фініші востаннє переможно підняла руки догори. Протягом кількох сезонів Коблар не демонструвала високих результатів, але в 90-х роках минулого століття саме вона стояла біля джерел нинішніх словенських успіхів: тричі вигравала на етапах Кубка світу, чотири рази була другою (найчастіше — в улюблених індивідуальних гонках).
Повним складом проігнорувала словенський етап китайська збірна, яка все активніше привертає до себе увагу; німкені знову недорахувалися Мартіни Глагов і Андреа Хенкель; російські тренери одразу відправили до Антхольца Наталію Гусєву, а після неуспішного виступу в спринті до неї приєдналися ще й дві Ганни — Булигіна і Богалій-Титовець. На Універсіаду, що стартувала в Турині, який ще не забув торішньої Олімпіади, вирушили українські сестри-близнючки Валентина і Віта Семеренки.
І хоч список реальних претенденток на перемогу суттєво скоротився, менш цікавими від цього змагання не стали. Незважаючи на поліпшення стану траси, залишилося незмінним рішення Міжнародного союзу біатлоністів про те, що лідери загального заліку Кубка світу стартують у першій групі. Саме тому після фінішу половини учасниць стало очевидно: призерок уже визначено, і навіть у чільній десятці зміни якщо й будуть, то мінімальні.
Єдина серед наших співвітчизниць, яка постійно підтверджує право виступати разом з найкращими,— Оксана Хвостенко. Другий стартовий номер гарантував непоганий орієнтир попереду — полька Магдалена Гвіздонь має непогану лижну підготовку, яка на початку сезону в поєднанні зі влучною стрільбою дала їй змогу двічі бути призеркою, а в Остерсунді навіть сенсаційно виграла спринтерську гонку. Серед лідерів Магдалена залишилася і після стрільби лежачи, а нашу Оксану, яка теж була влучною, вона випереджала на 13 секунд. Та на другому вогневому рубежі Гвіздонь схибила тричі, тому фінішувала наприкінці четвертого десятка. На жаль, такі ж показники під час стрільби згодом мала і колишній лідер української команди Олена Петрова — 34-річна біатлоністка ніяк не може повернути впевненість у «стійці». Олена «провалила» другу стрільбу в естафеті в Рупольдингу, в останньому німецькому спринті виправилася, потрапивши до очкової зони, а тепер — знову поразка — тільки 61-й результат.
Натомість Оксана Хвостенко знову стала найкращою в нашій команді, хоча за швидкісними показниками їй ще далеко до лідерів світового біатлону. Закривши всі десять мішеней, наша співвітчизниця на фініші програла хвилину 12,3 секунди шведці Анні-Карін Олофссон (час «Бйорндалена в спідниці» — 21 хвилина 45,2 секунди), яка дозволила собі одного разу схибити. Завдяки стовідсотковій влучності росіянка Тетяна Моїсеєва стала другою (6,8 секунди відставання), дедалі ближчою до свого торішнього рівня стає чинна володарка «Великого кришталевого глобуса» німкеня Каті Вільгельм, яка не закрила одну мішень під час стрільби і програла скандинавській конкурентці 17,4 секунди.
На старт спринту в Поклюці виходило ще двоє українок. Ніна Лемеш зі снайперською стрільбою вперше в сезоні потрапила до чільної тридцятки (27-й результат — одна хвилина 50,9 секунди відставання від переможниці), а Тетяна Рудь не справила враження ані влучністю, ані швидкістю — один промах, тільки 55-те місце (програш часу Олофссон — 2 хвилини 52 секунди).
Успіхом у першій гонці шостого етапу Кубка світу Анна-Карін Олофссон зміцнила свою перевагу в загальному заліку. Власниця жовтого бібу має нині 432 очки, на 22 пункти випереджаючи Каті Вільгельм. На третьому місці — норвежка Лінда Груббен (379 очок), яка у своїй коронній гонці переслідування матиме 32-секундне відставання від шведки. Оксана Хвостенко в цьому списку перебуває на 24-й позиції (124 очки), Валентина Семеренко — 35-та (60 очок). У заліковій зоні в цьому сезоні опинялися також Віта Семеренко, Олена Петрова, Оксана Яковлєва і Ніна Лемеш.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ТУРИНСЬКИЙ ІСПИТ
  • ТЕНІС ПІСЛЯ ДОЩИКУ В ЧЕТВЕР
  • БЕЗ ЗМІН
  • «АЗОВМАШ» ПЕРЕМАГАЄ
  • ЧЕРГОВА ПЕРЕМОГА «МИСЛИВЦЯ»
  • У СУПЕРНИКАХ — РУМУНИ Й ХОРВАТИ
  • ПОДКОПАЄВА — В ЗАЛІ СЛАВИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».