Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
НОВІ АКЦЕНТИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ПОЛІТИКИ ЯПОНІЇ
Минулого тижня японський прем'єр-міністр Шіндзо Абе здійснив європейське турне, побувавши в Лондоні, Парижі, Берліні та Брюсселі.

Це були перші відвідини провідних європейських столиць після приходу політика до влади. Нагадаємо, що вже впродовж перших ста днів на посаді глави уряду він зіткнувся з проблемою північнокорейського ядерного випробування. Унаслідок цього змінилося регіональне співвідношення сил. У Токіо особливо обурені тим фактом, що Китай, який досить стримано поставився до ядерних експериментів Пхеньяна, не поспішає запроваджувати економічні санкції проти КНДР, незважаючи на потужний тиск з боку Сполучених Штатів. Тому, з огляду на поступове, але неухильне посилення китайського впливу, Японія повернулася до зміцнення зв'язків із США та Європейським Союзом. Саме євроатлантичну складову японської зовнішньої політики вважають важливим фактором противаги Китаю та зміцненню військово-політичних зв'язків з євроатлантичною спільнотою.
Окрім цього геополітичного виміру, одним із завдань європейського турне Абе було намагання досягти прихильного ставлення до перегляду японської мирної конституції 1947 року з метою створити сучасну армію. Японський прем'єр знову запевнив європейських колег у тому, що нині країна не має ядерних амбіцій, незважаючи на безпосередню загрозу японській безпеці, яку становить північнокорейська ядерна бомба.
Слід зазначити, що найважчим етапом європейського турне був візит до Парижа. Франція досить стримано поставилася до перспективи переозброєння японської армії, що викликає стурбованість азійських сусідів Японії, на настрої яких зважає французька дипломатія. До речі, модернізація збройних сил Країни Вранішнього Сонця додає аргументів КНДР, яка прагне розвивати власну ядерну програму. Крім того, Франція заблокувала американську пропозицію щодо ширшого залучення Японії до діяльності Північноатлантичного альянсу. Але це не заважає Токіо своїми танкерами підвозити нафту для потреб військ Альянсу, дислокованих в Афганістані. Крім того, Сполучені Штати лишаються головним постачальником зброї до Японії.
Загалом відносини Японії з Європейським Союзом розвиваються досить динамічно. Причому в ЄС ставляться до японсько-китайських суперечностей як до фактору врівноваження сил у регіоні. Окрім того, поступовий вихід японської економіки із занепаду 90-х років минулого століття відкриває перспективи для поглиблення регіональної інтеграції, що європейці розглядають в загальному контексті азійського напряму їхніх торговельних та політичних відносин. Завдяки такій обопільній зацікавленості Японія визначила свої зовнішньополітичні пріоритети в союзницьких відносинах з євроатлантичною спільнотою.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СВІТ ПРОТЕСТУЄ ПРОТИ СТРАТИ СОРАТНИКІВ ХУСЕЙНА
  • У ЄВРОСОЮЗІ КРИТИКУЮТЬ БІЛОРУСЬКІ ВИБОРИ
  • ООН: КОЖНА П'ЯТА ЛЮДИНА НА ПЛАНЕТІ НЕ ВМІЄ ЧИТАТИ
  • І ШЕЙХАМ НЕ ВСЕ ДОЗВОЛЕНО
  • НІХТО НЕ ЗАБУТИЙ, НІЩО НЕ ЗАБУТЕ
  • ФРАНЦІЯ: ПЕРШИЙ МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ГЮГО
  • У РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО — ТИЖДЕНЬ ВИСОКОЇ МОДИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».